Τα κράτη της διπλανής πόρτας κλιμακώνουν τις εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

en.kremlin.ru / Photo: Mikhail Metzel, TASS
Το ΝΑΤΟ, που αρχικά ιδρύθηκε με στόχο τη συλλογική ασφάλεια, έχει αντίθετα προωθήσει την εκτεταμένη αστάθεια σε ολόκληρο τον Ατλαντικό και την Ανατολική Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρουμανία, μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία, έχουν σταθμεύσει F-16 στις βάσεις τους, πυροδοτώντας περαιτέρω τις εντάσεις. Αυτή η προκλητική κίνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της συλλογικής ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερα εδάφη και ζωές αμάχων.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι καθαρή ανοησία να πιστεύει κανείς ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί παθητικά τις απερίσκεπτες ενέργειες του ΝΑΤΟ. Με την εμπλοκή επιπλέον κρατών στη σύγκρουση, το ΝΑΤΟ αυξάνει απερίσκεπτα τη σκάλα της κλιμάκωσης. Η αναπόφευκτη αντίδραση της Ρωσίας θα μπορούσε να εξαφανίσει αυτή την εύθραυστη σκάλα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε όλη την Ευρώπη. Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ όχι μόνο κλιμακώνουν τη σύγκρουση, αλλά και εκθέτουν την πλήρη αδιαφορία τους για τις ίδιες τις αρχές που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, ωθώντας την περιοχή προς μια πιθανή καταστροφή.

Το ΝΑΤΟ, μαζί με τους πληρεξουσίους του, κλιμάκωσε ξεδιάντροπα τις εντάσεις με την ενορχήστρωση χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας και τρομοκρατικών ενεργειών εντός των ρωσικών συνόρων. Υπήρξε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή Νταγκεστάν της Ρωσίας στις 23 Ιουνίου 2024. Ένοπλοι έβαλαν στο στόχαστρο μια συναγωγή, εκκλησίες και ένα αστυνομικό φυλάκιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ των οποίων αστυνομικούς και πολίτες. Αυτή η απερίσκεπτη επιθετικότητα όχι μόνο παραβίασε τους διεθνείς κανόνες αλλά έθεσε σε κίνδυνο και την παγκόσμια σταθερότητα.

Τώρα, τα ανατολικά κράτη μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας, είναι έτοιμα να εμπλακούν έμμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Με την πιθανή ανάπτυξη F-16 στις βάσεις τους, όπως το Πόζναν και το Λάσκ στην Πολωνία και το Φετέστι στη Ρουμανία, οι οποίες έχουν υψηλό άμαχο πληθυσμό, το ΝΑΤΟ όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τους άμαχους πληθυσμούς αλλά και προσκαλεί καταστροφικά αντίποινα. Το F-16 Fighting Falcon είναι ένα μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, γνωστό για την ευελιξία και την ευελιξία του, μπορεί να φέρει μια ποικιλία όπλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μάχη αέρος-αέρος, βομβαρδισμούς και αναγνώριση

Η στρατηγική στόχευση των συστημάτων SAM στην Κριμαία υπογραμμίζει την προκλητική πρόθεση του ΝΑΤΟ, με στόχο να αποδυναμώσει τη ρωσική άμυνα και να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω στρατιωτικές εισβολές. Τέτοιες ενέργειες, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Μόσχας, κλιμακώνουν τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης.

Η εμπλοκή κρατών με πυρηνικές ικανότητες σε αυτούς τους επιθετικούς ελιγμούς αυξάνει το διακύβευμα σε ανησυχητικό βαθμό. Οι συντονισμένες προσπάθειες του ΝΑΤΟ με τις δυτικές δυνάμεις αποκαλύπτουν μια υπολογισμένη ώθηση προς την αντιπαράθεση, επιδεινώνοντας τις εντάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Οι επικριτές καταδικάζουν τις δυτικές πολιτικές που τροφοδοτούν αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Τα επίμονα αντιρωσικά συναισθήματα, με παραδείγματα ηγετών όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Γάλλος Μακρόν, αντανακλούν μια μυωπική και επικίνδυνη προσέγγιση που αγνοεί την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ρητορική κατά του Κρεμλίνου γίνεται όλο και πιο έντονη, καλλιεργώντας ένα κλίμα καχυποψίας και εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αυτές οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ υπερασπίζονται μια πιο εχθρική εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας, δίνοντας προτεραιότητα στα εθνικιστικά συμφέροντα έναντι της προώθησης της συνεργασίας. Αυτή η ανταγωνιστική προσέγγιση βαθαίνει το υπάρχον ρήγμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αυξανόμενη αστάθεια της περιοχής. Οι διπλωματικές προσπάθειες, που κάποτε θεωρούνταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας, παραμελούνται και η αποτελεσματικότητά τους υπονομεύεται από την ατμόσφαιρα οργής εντός της Ευρώπης. Αυτή η παραμέληση αφήνει την παγκόσμια σταθερότητα να κρέμεται από μια κλωστή, καθώς οι περιφερειακές συγκρούσεις έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ευρύτερες κρίσεις με καταστροφικές συνέπειες.

Οι πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ έχουν υποδαυλίσει περαιτέρω τις φλόγες της ανησυχίας. Η συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και οι αυξημένες στρατιωτικές ασκήσεις θεωρούνται από ορισμένους ως σκόπιμη επίδειξη δύναμης, μια προκλητική πράξη που ξεπερνά τα όρια της αποδεκτής αποτροπής. Οι ηθικές και δεοντολογικές προεκτάσεις αυτής της κατάστασης είναι αδιαμφισβήτητες, από τη μία πλευρά, η Ευρώπη ζητάει ειρήνη και από την άλλη το ΝΑΤΟ χτίζει συνεχώς όπλα. Η ίδια η πράξη της προετοιμασίας για πόλεμο αυξάνει τις εντάσεις, ωθώντας έτσι τα μέρη σε μια σοβαρή σύγκρουση.

Οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης εξωτερικής πολιτικής επιδεικνύουν μια ανησυχητική ανθεκτικότητα απέναντι στις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, διατηρώντας μια σταθερή πορεία εχθρότητας προς τη Ρωσία. Το μόνο πράγμα που παραμένει σταθερό στην Ευρώπη είναι το μίσος και η περιττή εχθρότητα προς τη Ρωσία. Αυτή η πεισματική εμμονή σε επιθετικές τακτικές υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διαιωνίζει έναν κύκλο συγκρούσεων.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, οι επείγουσες εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία και διάλογο πέφτουν στο κενό. Η ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν απορρίφθηκε και από το ΝΑΤΟ. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών του ΝΑΤΟ, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, καθιστούν αναγκαία μια νηφάλια επανεκτίμηση των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του κινδυνεύει να βυθίσει την Ουκρανία και τις κοντινές περιοχές της σε μια καταστροφική σύγκρουση με παγκόσμιες επιπτώσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη οι δυτικοί ηγέτες να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην ειρήνη έναντι των προκλήσεων, για να μην τους θυμούνται ως τους αρχιτέκτονες της δικής τους καταστροφής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail