Τζούλιαν Ασάνζ: επιτέλους ελεύθερος, αλλά ένοχος για άσκηση δημοσιογραφίας

Photo: Social media
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) - στο πλαίσιο της "διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες" - έκρινε de facto ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένοχος για την άσκηση δημοσιογραφίας.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε ήδη σημειώσει πως "όταν η αποκάλυψη ενός εγκλήματος αντιμετωπίζεται ως διάπραξη εγκλήματος, κυβερνάσαι από εγκληματίες".

Εγκληματίες όπως ο Μάικ "Λέμε ψέματα, εξαπατάμε, κλέβουμε" Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, ο οποίος είχε σχεδιάσει να απαγάγει και να σκοτώσει τον Τζούλιαν όταν ήταν επικεφαλής της CIA.

Η αδάμαστη Τζένιφερ Ρόμπινσον και ο Αμερικανός δικηγόρος του Τζούλιαν, ο Μπάρι Πόλακ, τα συνοψίζουν όλα: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "κυνηγήσει τη δημοσιογραφία ως έγκλημα".

Ο Τζούλιαν αναγκάστηκε να υποστεί μια απερίγραπτα φαύλη Via Crucis επειδή τόλμησε να αποκαλύψει τα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης των ΗΠΑ- τις εσωτερικές λειτουργίες του αμερικανικού στρατού στον κυλιόμενο κεραυνοβόλο πόλεμο της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ- και - Αγία των Αγίων - τόλμησε να δημοσιεύσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δείχνουν ότι η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή (DNC) συνωμότησε με την διαβόητη πολεμοκάπηλη στρίγγλα Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τζούλιαν υποβλήθηκε σε ανελέητα ψυχολογικά βασανιστήρια και σχεδόν σταυρώθηκε επειδή δημοσίευσε γεγονότα που θα έπρεπε πάντα να παραμένουν αόρατα για την κοινή γνώμη. Αυτό είναι το νόημα της κορυφαίας δημοσιογραφίας.

Το όλο δράμα διδάσκει σε ολόκληρο τον πλανήτη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον απόλυτο έλεγχο του Ηγεμόνα επί του αξιολύπητου Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Και αυτό μας φέρνει στο καμπούκι που μπορεί - και η λέξη κλειδί είναι "μπορεί" - να κλείσει την υπόθεση. Τίτλος του διεστραμμένου ηθικού παιχνιδιού: "Δηλώστε ένοχοι ή πεθάνετε στη φυλακή".

Η τελική ανατροπή στην πλοκή του ηθικού παιχνιδιού έχει ως εξής: το combo πίσω από το πτώμα στον Λευκό Οίκο συνειδητοποίησε πως ο βασανισμός ενός Αυστραλού δημοσιογράφου και εκδότη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ σε μια προεκλογική χρονιά δεν ήταν ακριβώς καλός για τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό κατεστημένο παρακαλούσε να εξαιρεθεί από την πλοκή - καθώς η "δικαιοσύνη" του αναγκάστηκε από τον Ηγεμόνα να κρατήσει έναν αθώο άνθρωπο και έναν οικογενειάρχη όμηρο για 5 χρόνια, σε άθλιες συνθήκες, στο όνομα της προστασίας ενός καλαθιού αγγλοαμερικανικών μυστικών πληροφοριών.

Στο τέλος, το βρετανικό κατεστημένο άσκησε αθόρυβα όλη την πίεση που μπορούσε να συγκεντρώσει για να τρέξει προς την έξοδο - έχοντας πλήρη γνώση του τι σχεδίαζαν οι Αμερικανοί για τον Τζούλιαν.

Η ισόβια κάθειρξη ήταν "δίκαιη και λογική"

Το σύνθημα για το καμπούκι αυτή την Τετάρτη στη Σαϊπάν, τη μεγαλύτερη από τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, μη ενσωματωμένη γη του Ειρηνικού που διοικείται από τον Ηγεμόνα.

Επιτέλους ελεύθερος - ίσως, αλλά με όρους που παραμένουν αρκετά σκοτεινοί.

Ο Τζούλιαν διατάχθηκε από αυτό το αμερικανικό δικαστήριο του Ειρηνικού να δώσει εντολή στο WikiLeaks να καταστρέψει πληροφορίες ως προϋπόθεση της συμφωνίας.

Ο Τζούλιαν έπρεπε να πει στην αμερικανίδα δικαστή Ramona Manglona ότι δεν δωροδοκήθηκε ούτε εξαναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος στην κρίσιμη κατηγορία της "συνωμοσίας για την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών".

Λοιπόν, οι δικηγόροι του του είπαν πως έπρεπε να ακολουθήσει το σενάριο "ομολόγησε την ενοχή σου ή πέθανε στη φυλακή". Διαφορετικά, καμία συμφωνία.

Η δικαστής Manglona - σε μια εκπληκτική παραμέριση αυτών των 5 ετών ψυχολογικών βασανιστηρίων - είπε: "φαίνεται ότι οι 62 μήνες φυλάκισης σας ήταν δίκαιοι και λογικοί και αναλογικοί".

Έτσι, τώρα η - ω, τόσο καλοκάγαθη και "δίκαιη" - κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση διαγραφή των εναπομεινάντων κατηγοριών εναντίον του Τζούλιαν στη διαβόητα σκληρή Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια.

Ο Τζούλιαν ήταν πάντα ανένδοτος: τόνιζε ξανά και ξανά ότι δεν θα παραδεχόταν ποτέ την ενοχή του σε κατηγορία κατασκοπείας. Δεν το έκανε- ομολόγησε την ενοχή του σε μια θολή κατηγορία κακουργήματος/συνωμοσίας- του επιβλήθηκε ποινή- αφέθηκε ελεύθερος- και τέλος.

Ή μήπως όχι;

Η Αυστραλία είναι ένα υποτελές κράτος του Ηγεμόνα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, και με λιγότερο από μηδενική ικανότητα να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό της.

Η μετακόμιση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αυστραλία μπορεί να μην είναι ακριβώς αναβάθμιση - ακόμη και με την ελευθερία. Μια πραγματική αναβάθμιση θα ήταν η μετακίνηση σε ένα αληθινό κυρίαρχο κράτος. Όπως η Ρωσία. Ωστόσο, ο Τζούλιαν θα χρειαστεί την άδεια των ΗΠΑ για να ταξιδέψει και να φύγει από την Αυστραλία. Η Μόσχα αναπόφευκτα θα είναι ένας προορισμός που θα υπόκειται σε κυρώσεις και θα είναι εκτός ορίων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τζούλιαν θα επιστρέψει στο τιμόνι του WikiLeaks. Οι πληροφοριοδότες μπορεί ακόμη και να σχηματίζουν ουρά αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να πουν τις ιστορίες τους - υποστηριζόμενες από επίσημα έγγραφα.

Ωστόσο, το σκληρό, δυσοίωνο μήνυμα παραμένει πλήρως αποτυπωμένο στο συλλογικό υποσυνείδητο: ο αδίστακτος, πανίσχυρος μηχανισμός πληροφοριών των ΗΠΑ θα προχωρήσει χωρίς φραγμούς και χωρίς αιχμαλώτους για να τιμωρήσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε, που τολμά να αποκαλύψει τα αυτοκρατορικά εγκλήματα. Ένα νέο παγκόσμιο έπος αρχίζει τώρα: Ο αγώνας κατά της ποινικοποιημένης δημοσιογραφίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail