Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι επιτέλους ελεύθερος, αλλά η συμφωνία απολογίας του δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για τους δημοσιογράφους

Μετά από 12 χρόνια κράτησης, εκ των οποίων 5 χρόνια σε βρετανική φυλακή, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι επιτέλους ελεύθερος, αλλά ο πραγματικός νικητής είναι οι ΗΠΑ, καθώς αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε μια συμφωνία εκβιασμού με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Ivan Kesic - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ιδρυτής του Wikileaks και πληροφοριοδότης επέστρεψε στην πατρίδα του στην Αυστραλία την Τετάρτη [26/6], αφού δήλωσε ένοχος σε μία κατηγορία του κατηγορητηρίου σε αμερικανικό δικαστήριο, σύμφωνα με μια προσυμφωνημένη συμφωνία.

Δεν επέστρεψε στην πατρίδα του ως αθώος που αθωώθηκε από τις κατηγορίες, αλλά ως καταδικασμένος εγκληματίας μετά την έκτιση έγκυρης ποινής φυλάκισης, επειδή αποκάλυψε στον κόσμο τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου.

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ;

Ο Ασάνζ είναι Αυστραλός δημοσιογράφος και ακτιβιστής, παγκοσμίου φήμης πληροφοριοδότης και ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος δημοσιεύει διαρρεύσαντα εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα για το δημόσιο συμφέρον.

Το WikiLeaks δημοσιεύει τέτοια έγγραφα από το 2006, και προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή το 2010, όταν, σε συνεργασία με την πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τσέλσι Μάνινγκ, ο ιστότοπος δημοσίευσε μια σειρά από υλικό που αποκάλυπτε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στους καταστροφικούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2010, ο ιστότοπος δημοσίευσε πάνω από 90.000 μυστικά έγγραφα για το Αφγανιστάν και μια ακόμη μεγαλύτερη αποκάλυψη ήρθε τον Οκτώβριο, όταν δημοσιεύθηκαν σχεδόν 400.000 μυστικές επιτόπιες εκθέσεις του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.

Αυτές οι διαρροές αποκάλυψαν στον κόσμο πολυάριθμα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου και αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων, που συγκαλύφθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και πάνω από 66.000 θανάτους αμάχων που καταγράφηκαν μόνο στο Ιράκ.

Ένα μήνα αργότερα, το WikiLeaks δημοσίευσε επίσης πάνω από 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, με την ένδειξη "εμπιστευτικό" ή "απόρρητο", αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τις επικοινωνίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Οι ενέργειες αυτές έκαναν τον Ασάνζ παγκοσμίως δημοφιλή και νικητή πολλών βραβείων για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου, αλλά ταυτόχρονα και στόχο του αμερικανικού καθεστώτος που προσπάθησε να καταρρακώσει τη φήμη και την ελευθερία του.

Γιατί φυλακίστηκε;

Τον Σεπτέμβριο του 2010, λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο μαζικό κύμα διαρροών- οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ για δύο διαφορετικές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Ασάνζ, που τότε διέμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και αποτέλεσμα ενός αμερικανικού ανθρωποκυνηγητού που είχε ως στόχο να καταστρέψει τη φήμη του και να του στερήσει την ελευθερία του.

Αφού ένα βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε πως μπορούσε να εκδοθεί στη Σουηδία, τον Ιούνιο του 2012 εισήλθε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο δύο μήνες αργότερα.

Το έκανε αυτό επειδή φοβόταν ότι μετά την έκδοσή του στη Σουηδία, θα εκδίδονταν γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετώπιζε σοβαρή κατηγορία για κατασκοπεία και έως και 175 χρόνια φυλάκισης.

Το Λονδίνο αντέδρασε εγκαθιστώντας νέες κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για να παρακολουθεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και κάθε κίνηση του προσωπικού του, και η Ουάσινγκτον πίεσε το Κίτο να ανακαλέσει το άσυλο του.

Το 2019, δύο χρόνια αφότου η Σουηδία απέσυρε τις κατηγορίες κατά του Ασάνζ, η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το άσυλο του και επέτρεψε στη βρετανική αστυνομία να εισέλθει στην πρεσβεία και να τον συλλάβει.

Αν και ο επίσημος λόγος της σύλληψής του ήταν η παράλειψη καταβολής εγγύησης, συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ζήτησε την έκδοσή του με 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η ενθάρρυνση και η βοήθεια προς την Τσέλσι Μάνινγκ να προωθήσει τα στρατιωτικά αρχεία.

Για ολόκληρα χρόνια, ο Ασάνζ παρέμεινε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των οποίων η σωματική και ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε ανησυχητικά.

Στις αρχές του 2021, ο Ασάνζ δεν αποφυλακίστηκε με εγγύηση, επειδή θεωρήθηκε πως διέτρεχε κίνδυνο φυγής, και το επόμενο έτος ένα βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και το 2023- το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την απέρριψε, παρά την ευρεία διεθνή υποστήριξη.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία;

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση που καλούσε την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψουν στον Ασάνζ να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

Δύο μήνες αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξετάζει επίσημο αίτημα της Αυστραλίας να αποσυρθεί η δίωξη εναντίον του.

Τελικά, στις 24 Ιουνίου, ο Ασάνζ συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για την παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ και οι εισαγγελείς συμφώνησαν σε ποινή πέντε ετών, που αντιστοιχεί ακριβώς στο χρόνο που έχει ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.

Έπρεπε να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις Βόρειες Μαριάνες, μια αμερικανική κοινοπολιτεία στον δυτικό Ειρηνικό, και να παραδεχτεί τις κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Η τοποθεσία της ακρόασης επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητάς της με την Αυστραλία και της άρνησης του Ασάνζ να ταξιδέψει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, ενώ βάσει της συμφωνίας, οι άλλες κατηγορίες θα απορριφθούν.

Γιατί δεν είναι νίκη για τον Ασάνζ;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ασάνζ αποφυλακίστηκε το πρωί της Δευτέρας και πέταξε για την Ταϊλάνδη την επόμενη ημέρα, καθ' οδόν προς το Σαϊπάν στις Βόρειες Μαριάνες.

Εκεί, αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις αμερικανικές αρχές, τερματίζοντας έτσι το δεκατετράχρονο νομικό έπος.

Στη συνέχεια, πέταξε πίσω στην Αυστραλία, όπου τον υποδέχθηκαν η σύζυγος και η οικογένειά του, αλλά πολλοί σχολιαστές και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου δε θεωρούν ότι αυτό αποτελεί νίκη για τον Ασάνζ.

Η συμφωνία ομολογίας θεωρείται ευρέως ως συναίνεσή του στον εξαναγκασμό, που δημιουργήθηκε από χρόνια στέρησης της ελευθερίας, δίνοντας κύρος στο κατηγορητήριο των ΗΠΑ και στη βρετανική φυλάκιση.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου του, προειδοποίησαν ότι η υπόθεση του Ασάνζ δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο οι δημοσιογράφοι και οι πληροφοριοδότες που αναφέρονται σε διαβαθμισμένες πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Το γεγονός ότι επικαλέστηκε μία από τις 18 κατηγορίες που αφορούν την κατασκοπεία και ο Ασάνζ αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ.

"Ο κίνδυνος ήταν να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε πρόκειται για εξαναγκασμό. Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν έκανε τίποτα απολύτως κακό. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ", δήλωσε ο Κρεγκ Μάρεϊ, πρώην Βρετανός διπλωμάτης και φίλος του.

"Αν και χαιρετίζουμε το τέλος της κράτησής του, η καταδίωξη του Ασάνζ από τις ΗΠΑ δημιούργησε ένα επιβλαβές νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας το δρόμο για δημοσιογράφους να δικάζονται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, αν λαμβάνουν διαβαθμισμένο υλικό από πληροφοριοδότες", δήλωσε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

"Η συμφωνία ομολογίας δεν θα έχει το δεδικασμένο μιας δικαστικής απόφασης, αλλά θα εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των δημοσιογράφων εθνικής ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Σεθ Στερν, διευθυντής υπεράσπισης του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου (FPF).

Η Στέλλα Ασάνζ, επανέλαβε την ίδια άποψη, κάνοντας λόγο για "σοβαρή ανησυχία για τους δημοσιογράφους".

"Το γεγονός ότι υπάρχει ενοχή βάσει του νόμου περί κατασκοπείας σε σχέση με την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας είναι προφανώς μια πολύ σοβαρή ανησυχία για τους δημοσιογράφους και τους δημοσιογράφους εθνικής ασφάλειας γενικότερα", ανέφερε η ίδια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail