Το πολωνο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας βάζει την Ουκρανία στο δρόμο για να γίνει πολωνικό κράτος-πελάτης

Η Πολωνία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη Δευτέρα [8/7] το από καιρό διαπραγματευόμενο σύμφωνο "εγγύησης ασφαλείας" κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Ζελένσκι στη Βαρσοβία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με πολλά από τα σημεία να αφορούν την τυπική στρατιωτική συνεργασία του είδους που η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν επίσης μοναδικές λεπτομέρειες για την ασφάλεια και πολλές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές λεπτομέρειες. Ακολουθούν αυτά που μπορεί να έχουν διαφύγει στους περισσότερους από αυτό το σύμφωνο των ~9000 λέξεων με αύξουσα σειρά σπουδαιότητας:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

----------

* Υπάρχει ένα πολύ συγκινητικό κοινωνικο-πολιτιστικό, ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο

Στο προοίμιο σημειώνεται ότι "επιβεβαιώνουν την κοινή ιστορική κληρονομιά τους και αναγνωρίζουν την εγγύτητα των δύο πολιτισμών, των γλωσσών, των πολιτικών παραδόσεων των εθνών τους", κάτι που δεν μοιάζει με κανέναν από τους δεσμούς που έχει η Ουκρανία με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με τα οποία έχει ήδη υπογράψει "εγγυήσεις ασφαλείας". Το υπονοούμενο είναι πως υπάρχει μια ειδική σχέση μεταξύ τους, η οποία υπονοεί ότι η Πολωνία αποκτά μια πιο προνομιακή θέση σε όλες τις ουκρανικές υποθέσεις από άλλες, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς της ως "μεγάλος αδελφός" της χώρας αυτής.

* Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολικά βιβλία στοχεύουν στην προώθηση της συμφιλίωσης

Τα μέρη συμφώνησαν να "αναπτύξουν κοινά μέσα για την ιστορική έρευνα, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολικά εγχειρίδια σχετικά με την ιστορία των σχέσεων των δύο κρατών και εθνών, ιδιαίτερα με βάση την πολωνο-ουκρανική αδελφοσύνη στα όπλα στον πόλεμο του 1920 με την μπολσεβίκικη Ρωσία". Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να "επιδιώξουν - με την υποστήριξη των ερευνητικών κέντρων - τη συμφιλίωση όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα που προκύπτουν από τη δύσκολη ιστορία των δύο κρατών", τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λεύκανση της ιστορίας.

* Η Πολωνία θα διεξάγει πληροφοριακό πόλεμο κατά της Ρωσίας σε συντονισμό με την Ουκρανία

Το σύμφωνο προβλέπει ότι η Πολωνία θα "προωθήσει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλες πολυμερείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση βασικών ακροατηρίων εντός και εκτός Ευρώπης με γεγονότα σχετικά με [την ουκρανική σύγκρουση από την οπτική γωνία του Κιέβου]". Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον σκοπό της νεοσύστατης "Ομάδας Επικοινωνίας για την Ουκρανία" με έδρα τη Βαρσοβία από τον περασμένο μήνα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ότι τα διεθνή μηνύματα της Ουκρανίας θα υποστηρίζονται όλο και περισσότερο από την Πολωνία και, ως εκ τούτου, θα εξαρτώνται από αυτήν.

* Η Πολωνία θα συμπεριφέρεται ως ο "μεγάλος αδελφός" της Ουκρανίας σε όλα τα διεθνή φόρουμ

Η πολωνική πληροφοριακή υποστήριξη της Ουκρανίας θα επεκταθεί επίσης στην υποστήριξη των συμφερόντων της χώρας αυτής σε διεθνή φόρουμ, όπως το ΝΑΤΟ, η G7, ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Επιτρέποντας στην Πολωνία να συμπεριφέρεται ως ο "μεγάλος αδελφός" της, η Ουκρανία αποδέχεται σιωπηρά το καθεστώς του "μικρού αδελφού" της και την ξεκάθαρη ιεραρχία που de facto κατοχυρώνεται στις σχέσεις τους μέσω αυτού του συμφώνου.

* Η Πολωνία θα καθοδηγήσει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας

Η προαναφερθείσα παρατήρηση επιβεβαιώνεται από το σύμφωνό τους που δηλώνει πως η Πολωνία θα καθοδηγήσει τις διαδικασίες ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης των γεωργικών διαφορών, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, "η Πολωνία είναι έτοιμη να αναπτύξει τεχνικούς εμπειρογνώμονες ενσωματωμένους στην ουκρανική διοίκηση", γεγονός που θα εδραιώσει την πολωνική επιρροή στην κυβέρνηση, εάν το Κίεβο συμφωνήσει, και ουσιαστικά θα μετατρέψει την Ουκρανία σε πολωνικό πελατειακό κράτος.

* Η πολύπλοκη οικονομική τους αλληλεξάρτηση θα ενταθεί περαιτέρω  

Σε μια σχετική σημείωση, η Πολωνία και η Ουκρανία δεσμεύτηκαν να απλοποιήσουν την ευκολία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις χώρες της άλλης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη επέκταση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών που τις παρασύρει σε μια ακόμη πιο έντονη σχέση σύνθετης οικονομικής αλληλεξάρτησης από ό,τι πριν. Λαμβάνοντας υπόψη τις ασυμμετρίες ισχύος μεταξύ τους, αυτό θα μπορούσε εύκολα να είναι μονόπλευρο προς την υποστήριξη της Πολωνίας μέσω των μηχανορραφιών αυτών των Πολωνών "τεχνικών εμπειρογνωμόνων που είναι ενσωματωμένοι στην ουκρανική διοίκηση".

* Η Πολωνία μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγαλύτερη φυσική συνδεσιμότητα προς ηγεμονικό της όφελος

Βασιζόμενοι στα δύο προηγούμενα σημεία, η επέκταση της οδικής, σιδηροδρομικής, ενεργειακής και αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ τους σε συνδυασμό με την αποτυχία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ σύντομα θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η Πολωνία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το καθεστώς του φύλακα της πύλης έναντι της Ουκρανίας και της Δύσης προς ηγεμονικό της όφελος. Η προνομιακή πρόσβαση της Πολωνίας στους ουκρανικούς πόρους (φυσικούς και εργατικούς) και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες (όπλα και ανοικοδόμηση) θα μπορούσε ακόμη και να τροφοδοτήσει την αναβίωση της πρώτης ως κορυφαίας ευρωπαϊκής δύναμης εις βάρος της δεύτερης.

* Η Πολωνία θα παραμείνει ο στρατιωτικός-υποδοχικός κόμβος της Δύσης για την Ουκρανία

Η υπόσχεση της Πολωνίας να συνεχίσει τη λειτουργία του πολωνικού κόμβου logistics (POLLOGHUB) στο Rzeszow δείχνει ότι και τα δύο μέρη είναι βέβαια πως οι διαμαρτυρόμενοι δεν θα προβούν σε άλλο μακροπρόθεσμο κλείσιμο των συνόρων. Η παρατήρηση αυτή μαρτυρά την ανανεωμένη αμοιβαία εμπιστοσύνη και την επιθυμία τους να επιλύσουν την προηγούμενη γεωργική τους διαμάχη, τα οποία ήδη θίχτηκαν νωρίτερα στην παρούσα ανάλυση. Το θέμα είναι ότι η δυτική στρατιωτική-λογιστική βοήθεια προς την Ουκρανία θα παραμείνει εξαρτημένη από την Πολωνία και δεν θα διαφοροποιηθεί προς τη Ρουμανία, όπως πίστευαν κάποιοι.

* Η Πολωνία θα συνεχίσει να συντηρεί και να επισκευάζει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό

Είναι παλιά είδηση ότι η Πολωνία συντηρεί και επισκευάζει τον ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δεσμεύτηκε να το συνεχίσει, καθώς αυτό σημαίνει ότι η Πολωνία θα χρησιμεύσει ως επισκευαστήριο της Ουκρανίας για το αόριστο μέλλον, το οποίο προστατεύεται από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμάει για όσο καιρό θέλει, ενδεχομένως μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό ας πούμε, και εξασφαλίζει πως η σύγκρουση δε θα τελειώσει για αρκετό καιρό χωρίς κάποια ανακάλυψη.

* Η Πολωνία θα παραμείνει το σημείο σύγκλισης για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, η οποία εξόργισε τόσο πολύ τη Ρωσία που ήταν ένας από τους λόγους της ειδικής της επιχείρησης, θα συνεχιστεί στην Πολωνία μέσω του κοινού κέντρου ανάλυσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στο Bygdoszcz. Αυτός ο πρώτος στο είδος του κοινός θεσμός ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος και μαρτυρά τον ρόλο της Πολωνίας να λειτουργεί ως πύλη της Δύσης προς την Ουκρανία, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι οι πολωνορωσικές σχέσεις θα παραμείνουν τεταμένες, καθώς καμία ουσιαστική συμφιλίωση δεν είναι δυνατή όσο ισχύει αυτή η κατάσταση πραγμάτων.

* Το πολωνικό και το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι έτοιμα να συγχωνευθούν

Δεν δηλώνεται ευθέως, αλλά η ανάγνωση ανάμεσα στις γραμμές δείχνει ότι το πολωνικό και το ουκρανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα (MIC) είναι έτοιμα να συγχωνευθούν μετά τη δέσμευση της Πολωνίας να συμπεριλάβει ουκρανικές εταιρείες στις αλυσίδες εφοδιασμού της και της Ουκρανίας να συμπεριλάβει πολωνικές επιχειρήσεις στις αγορές της. Επιπλέον, ορισμένες πολωνικές εταιρείες του MIC σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν παραγωγή στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση εάν η Ρωσία καταστρέψει αυτές τις εγκαταστάσεις.

* Αναφέρεται η αμοιβαία ασφάλεια αλλά δεν δεσμεύονται πολωνικά στρατεύματα

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συμβόλαια της Ουκρανίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το τελευταίο με την Πολωνία αναφέρει ρητά την "ενίσχυση της αμοιβαίας ασφάλειας και τη συμπληρωματικότητα των διαδικασιών στρατιωτικής ανάπτυξής τους". Παρόλο που η Πολωνία δεν δεσμεύεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως ακριβώς δεν έκαναν ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε οι ΗΠΑ, αυτή η εξαιρετική διατύπωση επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι έχουν μια ειδική και προνομιακή εταιρική σχέση. Υπονοεί επίσης ότι θα μπορούσαν πράγματι ενδεχομένως να σταλούν στρατεύματα στο μέλλον σε αυτή τη βάση υπό ορισμένες συνθήκες.

* Επαναβεβαιώνεται η τριμερής στρατιωτική συνεργασία Πολωνίας-Λιθουανίας-Ουκρανίας

Το σύμφωνο αναφέρει ότι θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Πολωνία και άλλες στρατιωτικές μορφές υποστήριξης του Κιέβου μέσω της τριμερούς πολωνικής-λιθουανικής-ουκρανικής ταξιαρχίας (LITPOLUKRBRIG). Αυτό το ελάχιστα γνωστό πλαίσιο αντιπροσωπεύει συμβολικά τη σύγχρονη στρατιωτική αναβίωση της πάλαι ποτέ Κοινοπολιτείας. Η ύπαρξή του δείχνει επίσης πως η Ουκρανία θεωρεί τον εαυτό της μέρος αυτού του πολιτισμού και όχι της Ρωσίας, και αυτή η ταξιαρχία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η αιχμή του δόρατος εάν η Πολωνία επέμβει συμβατικά εκεί.

* Η Πολωνία θα συγκροτήσει μια "ουκρανική λεγεώνα" & θα ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν για να πολεμήσουν

Το προαναφερθέν πλαίσιο θα συμπληρωθεί από τη συμμετοχή Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία και αλλού στην Ευρώπη σε διαδικασίες εκπαίδευσης υπό πολωνική ηγεσία, ενώ η Βαρσοβία θα ενθαρρύνει άλλους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις τους, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να απελάσουν Ουκρανούς πρόσφυγες πίσω στην Πολωνία, εάν δεν υποβάλουν πρώτα αίτηση για το καθεστώς του πρόσφυγα εκεί, μετά την οποία είτε θα εξαναγκαστούν να ενταχθούν στην "ουκρανική λεγεώνα" είτε θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν αμέσως χωρίς πολωνική εκπαίδευση.

* Η Πολωνία εξετάζει επίσημα το ενδεχόμενο αναχαίτισης ρωσικών πυραύλων

Αν και τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί ότι "Θα ήταν έκπληξη αν τα πολωνικά συστήματα Patriot χρησιμοποιούνταν για την προστασία της Δυτικής Ουκρανίας", κυρίως επειδή ο αγγλοαμερικανικός άξονας εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτό, η Πολωνία εξακολουθεί να εξετάζει επίσημα αυτό το σενάριο, όπως αποδεικνύεται από το σύμφωνό της. Η επιφύλαξη όμως είναι ότι θα πρέπει να "ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τα εμπλεκόμενα κράτη και οργανισμούς", αφήνοντας έτσι την απόφαση στο ΝΑΤΟ (και επομένως στους ηγέτες του αγγλοαμερικανικού άξονα), οι οποίοι μπορεί να διαφωνούν ακόμα.

----------

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πολωνο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας βάζει την Ουκρανία στο δρόμο για να γίνει ένα πολωνικό πελατειακό κράτος, το αποτέλεσμα του οποίου είναι η ανταμοιβή των ΗΠΑ προς την Πολωνία για την αντικατάσταση της συντηρητικής-εθνικιστικής κυβέρνησής της με μια φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική και στη συνέχεια την ολοκληρωτική υποταγή της στη Γερμανία. Ο διαφαινόμενος καταμερισμός εργασίας είναι ότι η Γερμανία θα οικοδομήσει το "Φρούριο Ευρώπη", η Πολωνία θα ηγηθεί του "Σχεδίου Ουκρανία" και οι ΗΠΑ θα "ηγηθούν από πίσω" επιβλέποντας και βοηθώντας και τις δύο όταν απαιτείται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail