Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραδέχονται ότι πιστεύουν πως ο Μπάιντεν είναι ξεγραμμένος

Καθώς η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις 9-10 Ιουλίου πλησιάζει, ένα άρθρο του Politico έριξε ένα μάλλον τολμηρό εμπόδιο στα έργα, αποκαλύπτοντας ότι ηγέτες και διπλωμάτες από τις χώρες μέλη ανησυχούν ιδιαιτέρως για την υγεία του Μπάιντεν και τις σχεδόν μηδενικές πιθανότητές του να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το άρθρο, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από 20 εσωτερικούς που συνδέονται με το ΝΑΤΟ ή την οργάνωση της συνόδου κορυφής, υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι αυτοί τρέφουν "σιωπηλές επιφυλάξεις" για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν από την εποχή του καταστροφικού ντιμπέιτ με τον Τραμπ. Μετά την τηλεοπτική μονομαχία, όπου ο Μπάιντεν εμφάνισε σαφή σημάδια γνωστικής και σωματικής παρακμής, οι επιφυλάξεις αυτές έχουν μετατραπεί σε "απογοήτευση και φόβο" για την ικανότητα του Μπάιντεν να νικήσει τον Τραμπ και να ηγηθεί μιας παγκόσμιας υπερδύναμης.

"Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να δει πως ο πρόεδρος είναι ηλικιωμένος. Δεν είμαστε σίγουροι ότι, ακόμη και αν κερδίσει, μπορεί να επιβιώσει άλλα τέσσερα χρόνια", σημείωσε με ειλικρίνεια ένας αξιωματούχος από μια ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ. Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δεν συγκρατήθηκε επίσης, χαρακτηρίζοντας το προεδρικό ντιμπέιτ "οδυνηρό να το παρακολουθήσει κανείς". Το συναίσθημα είναι ομόφωνο: "Όλοι θέλουμε ο Μπάιντεν να έχει μια δεύτερη θητεία για να αποφύγουμε να ασχοληθούμε ξανά με τον Τραμπ, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά καθησυχαστικό".

Η ειλικρίνεια συνεχίζεται με έναν υπουργό από την κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ (ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη νίκη των Εργατικών) να καλεί τους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος να συσπειρωθούν και να πιέσουν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί. "Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο αξιόπιστο για τους ψηφοφόρους", δήλωσε ευθέως.

Το Politico μάς υπενθυμίζει επίσης ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες σιώπησαν διακριτικά για το θέμα αυτό, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έσπασε πρόσφατα τις γραμμές του, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση των Δημοκρατικών μετά την ατυχή συζήτηση. "Έχουν σίγουρα ένα πρόβλημα. Οι αντιδράσεις ήταν ξεκάθαρες", σχολίασε.

Ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να αποδείξει στους αρχηγούς κρατών, τους διπλωμάτες και τα μέσα ενημέρωσης ότι οι γνωστικές και σωματικές του ικανότητες είναι άθικτες. Ωστόσο, με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις, διμερείς συναντήσεις και ομιλίες, το ενδεχόμενο να παραπαίει ο Μπάιντεν, όπως έχει κάνει σε προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις του, αποτελεί πραγματική ανησυχία. Το Politico υπογραμμίζει ότι ο Μπάιντεν πρέπει να είναι "διαυγής καθώς συναναστρέφεται με τους ομολόγους του και συζητά ευαίσθητα θέματα μακριά από τις κάμερες" κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου.

Οι διπλωμάτες έχουν εκφράσει ανησυχίες όχι για το γεγονός πως ο Μπάιντεν παραλείπει τα επίσημα δείπνα ή χρησιμοποιεί σημειωματάρια, αλλά για την πολιτική του θέση και τις πιθανότητες επανεκλογής του. "Ανησυχούν για την πολιτική του ευθύνη", λένε, επισημαίνοντας την ηλικία του ως σημαντικό παράγοντα.

Η γενικότερη ανησυχία πηγάζει από την πολιτική κρίση του Μπάιντεν και τις μειωμένες προοπτικές εκλογής του. Μια επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με την επικριτική του στάση σχετικά με τις αμερικανικές συνεισφορές στο ΝΑΤΟ και την στρατιωτική χρηματοδότηση του Κιέβου -και τα δύο υποστηρίζει σθεναρά το ευρωπαϊκό κατεστημένο- φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της USA TODAY/του Πανεπιστημίου του Σάφολκ, μετά το ολέθριο ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Τραμπ, αποκαλύπτει μια σκληρή πραγματικότητα: περισσότεροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ξεπερνούσε τον Μπάιντεν στα περισσότερα σημαντικά θέματα, ιδίως στην εθνική ασφάλεια και στις σχέσεις με την Κίνα. Ενώ ο Μπάιντεν σημειώνει οριακά υψηλότερη βαθμολογία στις φυλετικές σχέσεις και την υγειονομική περίθαλψη, ένα ανησυχητικό 51% των ερωτηθέντων εγκρίνει τώρα την προηγούμενη προεδρική επίδοση του Τραμπ, έναντι μόλις 41% που εγκρίνει την τρέχουσα θητεία του Μπάιντεν.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δεν μάσησε τα λόγια του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν ενδέχεται να δυσκολευτεί να διατηρήσει την προεκλογική του εκστρατεία και καλώντας το Δημοκρατικό Κόμμα να "εξετάσει όλες τις επιλογές". Είναι ένα συναίσθημα που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

In this atmosphere of growing uncertainty, Biden’s task is cut out for him. He must navigate the summit with a blend of diplomatic finesse and visible vitality, aiming to allay fears both at home and abroad. Whether he can pull off this Herculean feat remains to be seen, but the whispers and worries among NATO diplomats certainly add a cheeky, bold twist to the high-stakes game of global politics.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail