Η Πολωνία ξεπερνά την Κίνα ως σημαντικός εισαγωγέας γερμανικών προϊόντων

Freepen.gr - Η Πολωνία έχει γίνει μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών προϊόντων από την Κίνα, τοποθετώντας την ως έναν κρίσιμο παίκτη στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη για τις γερμανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι εισαγωγές από τη Γερμανία στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά 2,8% το έτος έως το Μάιο, φθάνοντας συνολικά τα 7,9 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την Πολωνία μπροστά από την Κίνα, καθιστώντας την πιο σημαντική για τις γερμανικές επιχειρήσεις στο ανταγωνιστικό τοπίο του διεθνούς εμπορίου.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση των εισαγωγών δεν είναι απαλλαγμένη από τις προκλήσεις της. Η Πολωνία κατέχει πλέον το πέμπτο χειρότερο εμπορικό ισοζύγιο στον κόσμο με τη Γερμανία, αντανακλώντας μια σύνθετη σχέση που χαρακτηρίζεται από υψηλό όγκο εισαγωγών αλλά ανησυχητικά ελλείμματα. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις στρατηγικές προσαρμογές της Γερμανίας- η χώρα αύξησε τις εξαγωγές της προς την Πολωνία, ενώ μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές της.

Αυτή η δυναμική έχει κομβικές επιπτώσεις και για την οικονομική υγεία της Γερμανίας. Παρά την ισχυρή πρόσληψη της Πολωνίας, οι γερμανικές εξαγωγές συνολικά μειώθηκαν κατά 1,6% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 3,6% σε σχέση με τον Απρίλιο, συνολικού ύψους 132 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Destatis, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές εισαγωγές μειώθηκαν ακόμη πιο απότομα, μειούμενες κατά 8,7% σε ετήσια βάση και κατά 6,6% από τον Απρίλιο σε 107 δισ. ευρώ. Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα για τη Γερμανία, αν και αυτό δεν αποτελεί επαρκή παρηγοριά για τους Γερμανούς εξαγωγείς που στοχεύουν στην επέκταση των αγορών τους.

Από μια ευρύτερη προοπτική, ενώ η Πολωνία αύξησε τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων, ξεπερνώντας την Κίνα τον Μάιο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες όσον αφορά την εξαγωγή αγαθών προς τη Γερμανία. Η Γαλλία και η Ιταλία πλησιάζουν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρυνθεί κάπως. Από την πλευρά των εξαγωγών, η Πολωνία ξεπερνιέται μόνο από λίγες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Νήσοι Κέιμαν και η Ουκρανία όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, γεγονός που υποδηλώνει τον κρίσιμο ρόλο της στη διατήρηση των γερμανικών εξαγωγών σε δύσκολους καιρούς. 

* Πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail