Σύμφωνα με το Νάιτζελ Φάρατζ, ποιος προκάλεσε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας;

RescueWarrior - pixabay
Ο Παγκόσμιος Νότος έχει καταλάβει εδώ και καιρό ότι αυτό που πραγματικά άναψε το φιτίλι για αυτή την αναμέτρηση Ρωσίας-Ουκρανίας -δεν είναι ο Πούτιν που λυγίζει τους μύες του, αλλά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια, επεκτείνονται προς τα ανατολικά, απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας και σπρώχνουν τη ρωσική αρκούδα πείθοντας τον άμεσο γείτονα της Ρωσίας.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης το αντιλαμβάνονται, παραδεχόμενα απρόθυμα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προκάλεσαν τη Ρωσία και ίσως, το να προκαλέσουν τη Ρωσία δεν ήταν το καλύτερο σχέδιο παιχνιδιού. Γίνεται μάλιστα λόγος για το πώς η δυτική ανάμειξη στην Ευρασία μετέτρεψε μια τοπική σύγκρουση σε μια ολοκληρωμένη παγκόσμια κρίση. Φαίνεται ότι κάποιος ξέχασε ότι δεν τραβάς την κάπα του Σούπερμαν -ή σε αυτή την περίπτωση, σπρώχνεις την αρκούδα χωρίς συνέπειες.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο άνθρωπος που είναι συνώνυμο του Brexit, κατέχει περισσότερες αντιπαραθέσεις και από σαπουνόπερα, προκάλεσε πρόσφατα αναστάτωση στην εκπομπή Panorama του BBC, υπονοώντας πως οι ενέργειες της Δύσης προκάλεσαν τον Πούτιν να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Ουκρανίας. Ως ηγέτης της Reform UK, ο Farage υποστήριξε ότι προειδοποιεί εδώ και χρόνια για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που σπρώχνουν τη ρωσική αρκούδα, αναγκάζοντας τον Πούτιν για μια γεωπολιτική αναμέτρηση στην Ουκρανία. Ο Φάρατζ δέχθηκε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ευθύνονται για την πυροδότηση της Ρωσίας να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών απλώνεται επίσης λόγω της υπερβολικής ανάμειξης των δυτικών κρατών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Φάρατζ δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς θα μετατρέψει αναπόφευκτα την Ουκρανία σε γεωπολιτικό hotspot. Ο ίδιος απέφυγε να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως φιλο-Πούτιν. Ο Νάιτζελ λέει ότι είναι περισσότερο σαν να κουνάει μια προειδοποιητική σημαία στην παρέλαση του ΝΑΤΟ, υπονοώντας πως δε θα έπρεπε να έχουν πιέσει την τύχη τους τόσο πολύ.

Αυτοί οι συλλογισμοί έχουν πυροδοτήσει θύελλα στη βρετανική πολιτική, με τους πάντες, από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ μέχρι τον τύπο που βγάζει βόλτα τα κόργκι της βασίλισσας, να μιλούν για την αμφιλεγόμενη δήλωσή του. Ο Sunak, ο οποίος δε χάνει ποτέ μια καλή πολιτική καραμπόλα, κατηγόρησε τον Farage ότι ακούσια έκανε οντισιόν για το fan club του Πούτιν με τις τόσο αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

Η κατηγορία του Φάρατζ προς το ΝΑΤΟ πως υποκινεί προβλήματα επεκτείνεται πέρα από τα βρετανικά σύνορα- έχει προκαλέσει ένα ευρω-δράμα σχετικά με τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ και κατά πόσο το να σπρώχνει τη Ρωσία ήταν πραγματικά η πιο σοφή κίνηση. Παρόλο που ο Φάρατζ δεν είναι στο Κοινοβούλιο αυτές τις μέρες, η ικανότητά του να ξεσηκώνει πολιτικούς και ειδήμονες αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή από έναν τίτλο σε ταμπλόιντ.

Όταν ο Φάρατζ ανέφερε την ενεργή παρουσία νεοναζί στις τάξεις του στρατού της Ουκρανίας, ιδίως στο Σύνταγμα Αζόφ, ήταν σαν να πετούσε ένα αναμμένο σπίρτο σε ένα βαρέλι με πυροτεχνήματα. Ανατίναξε ολόκληρη την αφήγηση που προσπαθούσε να στήσει η Δύση. Ανέβασε τα φρύδια σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, πυροδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με το αν η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι τόσο πεντακάθαρη όσο θέλουν να πιστεύετε. Η Δύση χαιρετίζει από το 2022 ότι η υποστήριξή της προς την Ουκρανία βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές, οπότε πώς γίνεται η Δύση να υποστηρίζει την Ομάδα Αζόφ, η οποία έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Γιατί; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή, οι ΗΠΑ παίζουν το γεωπολιτικό παιχνίδι με ψυχροπολεμική νοοτροπία, όπου στοχεύουν να προκαλέσουν και να νικήσουν τη Ρωσία και όχι να βοηθήσουν την Ουκρανία. Η Δύση χρησιμοποιεί απλώς την Ουκρανία για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για έναν μπερδεμένο ιστό γεωπολιτικής, όπου η Ουκρανία τίθεται σκόπιμα εναντίον της Ρωσίας.

Το παραλήρημα του Φάρατζ δεν είναι απλώς άλλο ένα πολιτικό παραλήρημα- είναι μια αντανάκλαση των βαθιά ριζωμένων διαιρέσεων της Ευρώπης σχετικά με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ και τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγουμε να σκοντάψουμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Καθώς η συζήτηση μαίνεται, οι απόψεις του Φάρατζ σχετικά με την ανατολική ώθηση του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να διχάζουν τις απόψεις, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η γεωπολιτική είναι πιο περίπλοκη από ένα παιχνίδι ρίσκου. Η δήλωση του Φάρατζ πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ να συνειδητοποιήσει ότι είναι υπεύθυνο για αυτόν τον πόλεμο, ολόκληρος ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ξεκίνησε με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.Αν το ΝΑΤΟ δεν άλλαξε την πορεία του ακόμη και μετά τη δήλωση του Φάρατζ, τότε είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να φέρει την ειρήνη, το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τις κρίσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail