Η αποκαλυπτική μας «Νέα Κανονικότητα»: Η πιο μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση μετά τον Β' ΠΠ, οι περισσότερες καταστροφές δισ δολαρίων κι οι περισσότεροι πεινασμένοι άνθρωποι στην ιστορία

Ο κόσμος μας γίνεται μάρτυρας αποκαλυπτικών γεγονότων τόσο συχνά που πολλοί από εμάς αρχίζουν να μουδιάζουν σε όλα αυτά.  Μεγάλοι πόλεμοι μαίνονται σε όλο τον πλανήτη, παιδιά στην Αφρική πέφτουν κυριολεκτικά νεκρά από την πείνα καθώς η πείνα εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά, και «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων» μας πλήττουν πιο συχνά από ό,τι έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά όσο αυτές οι τραγωδίες δε μας επηρεάζουν άμεσα, οι περισσότεροι άνθρωποι δε νοιάζονται ιδιαίτερα. Καθώς το επίπεδο της παγκόσμιας δυστυχίας αυξάνεται, φαίνεται πως ταυτόχρονα οι καρδιές γίνονται πιο ψυχρές. Τα τραυματικά γεγονότα των τελευταίων ετών έχουν αφήσει βαθιά σημάδια, και υπάρχουν πολλοί που προτιμούν να αγνοούν τα αποκαλυπτικά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, επειδή είναι απλά πάρα πολλά για να τα διαχειριστούν συναισθηματικά.

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων το 2023 ήταν ο μεγαλύτερος που έχουμε δει σε έναν μόνο χρόνο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου:
Περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν παγκοσμίως το 2023 από κάθε άλλη χρονιά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μια νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Πέρυσι σημειώθηκαν 59 συγκρούσεις από τις οποίες οι 28 ήταν στην Αφρική, έδειξε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης του Όσλο (PRIO).
Ζούμε πραγματικά σε μια εποχή «πολέμων και φημών για πολέμους».

Αλλά δεδομένου ότι δεν είναι οι γιοι και οι κόρες μας που δολοφονούνται στα δολοφονικά χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας, οι περισσότεροι από εμάς στο δυτικό κόσμο δε συγκινούμαστε πραγματικά από όλη την αιματοχυσία.

Κάθε μέρα, περισσότερες ζωές νέων χάνονται.

Αλλά αν νομίζετε πως τα πράγματα είναι άσχημα τώρα, απλώς περιμένετε έως ότου το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αρχίσουν να εξαπολύουν χιλιάδες βλήματα εμπρός και πίσω, η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν και οι Ρώσοι και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να σφυροκοπούν απευθείας ο ένας τον άλλον.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια πείνα συνεχίζει να αυξάνεται.

Μάλιστα, αναφέρεται πως ο αριθμός των ατόμων που αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ:
Ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα στον κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός. Το 2023, 281 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση 2024 για τις Επισιτιστικές Κρίσεις, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου, από διάφορους διεθνείς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη). Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2022 (257 εκατομμύρια) για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

«Αυτή η Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις είναι μια ονομαστική κλήση ανθρώπινων αδυναμιών», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προλογίζοντας την ανάλυση.
Πριν από μια δεκαετία, οι παγκόσμιοι ηγέτες ονειρεύονταν μια μέρα που η πείνα θα εξαλειφόταν.

Σήμερα, αυτό το όνειρο είναι τελείως νεκρό.

Αυτή την στιγμή, η πείνα εκρήγνυται σε περιοχές σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

Στο Σουδάν, οι άνθρωποι τρώνε κυριολεκτικά χώμα και φύλλα μόνο και μόνο για να γεμίσουν το στομάχι τους με κάτι:
Ο χρόνος τελειώνει για να αποφευχθεί η πείνα στο Σουδάν, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Είκοσι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, 18 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης πλησιάζοντας τον λιμό καθώς ο εμφύλιος πόλεμος της χώρας ξεπερνά το όριο του ενός έτους.

Εν μέσω τόσων άλλων κρίσεων, η μεγαλύτερη κρίση πείνας στον κόσμο τραβά ελάχιστη παγκόσμια προσοχή. Στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Λάιτ, για παράδειγμα, οι άνθρωποι τρώνε χώμα και βράζουν φύλλα, μόνο και μόνο για να έχουν κάτι στην κοιλιά τους, αναφέρει το Reuters. Άλλοι τρώνε γρασίδι και τσόφλια φιστικιών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Δεδομένου πως δε συμβαίνει σε εμάς, οι περισσότεροι από εμάς δε νοιαζόμαστε πραγματικά.

Αλλά και εδώ η πείνα μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ παραλείπει πλέον γεύματα λόγω των τρελών υψηλών τιμών των τροφίμων:
Πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχουν καταφύγει στην παράλειψη γευμάτων για να αποφύγουν να πληρώσουν διογκωμένες τιμές στα παντοπωλεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Qualtrics για λογαριασμό της Intuit Credit Karma, το 80% των Αμερικανών δηλώνουν ότι έχουν αισθανθεί μια «αξιοσημείωτη αύξηση» στο κόστος των παντοπωλείων τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν πως το αυξημένο κόστος τους οδήγησε να παραλείπουν περιστασιακά γεύματα, ενώ περίπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερο από το 60% του μηνιαίου εισοδήματός τους σε υποχρεωτικά έξοδα, όπως φαγητό, κοινόχρηστα και ενοίκιο.

«Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε ή δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα», δήλωσε η Courtney Alev, χρηματοοικονομικός συνήγορος των καταναλωτών στο Credit Karma.
Προειδοποιώ συνεχώς τους αναγνώστες μου ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ελπίζω πως με παίρνουν στα σοβαρά.

Ζούμε επίσης σε μια εποχή που οι μεγάλες φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές.

Πέρυσι, ο κόσμος μας επλήγη από περισσότερες «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων» από ποτέ:
Ο πλανήτης πολιορκήθηκε από καιρικές καταστροφές-ρεκόρ 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 57 που είχε σημειωθεί το 2020, δήλωσε ο ασφαλιστικός μεσίτης Gallagher Re στην ετήσια έκθεσή του που εκδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου.
Δυστυχώς, φέτος μπορεί να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό.

Μέχρι στιγμής το 2024, έχουν ήδη σημειωθεί 11 «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων» μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες:
Ένα θανατηφόρο ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων τον περασμένο μήνα προκάλεσε ζημιές 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις νότιες, νοτιοανατολικές και κεντρικές ΗΠΑ, καθιστώντας το ένα από τα πιο δαπανηρά καιρικά φαινόμενα του έτους μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δήλωσε ότι υπήρξαν 11 επιβεβαιωμένα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα μέχρι στιγμής φέτος με απώλειες που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με το συνολικό τίμημα να ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπήρξαν περισσότεροι από 165 ανεμοστρόβιλοι κατά τη διάρκεια της επιδημίας 6-9 Μαΐου, οι οποίοι έπληξαν την Οκλαχόμα, το Κάνσας, τη Νεμπράσκα, το Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Οχάιο, το Κεντάκι, το Τενεσί, την Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και τη Φλόριντα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Έχουμε ήδη βιώσει τόσες πολλές ιστορικές καταστροφές και η εποχή των τυφώνων και η καρδιά της εποχής των πυρκαγιών είναι ακόμα μπροστά μας.

Σχεδόν κάθε μέρα, βλέπουμε να συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Για παράδειγμα, οι κυνηγοί της καταιγίδας στη μέση της χώρας μόλις ανακάλυψαν ένα κομμάτι χαλάζι που ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός ανανά»:
Ο Val και η Amy Castor, βετεράνοι κυνηγοί καταιγίδων με τον τηλεοπτικό σταθμό KWTV της Οκλαχόμα Σίτι, ανακάλυψαν ένα κομμάτι χαλαζιού μήκους άνω των 7,78 εκατοστών την Κυριακή στην άκρη του δρόμου κοντά στο Vigo Park ενώ κυνηγούσαν ένα μεγάλο σύστημα καταιγίδας.

Ο Val Castor είπε ότι η πέτρα ήταν περίπου στο μέγεθος ενός ανανά.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο χαλάζι που έχω δει ποτέ, και κυνηγώ τις καταιγίδες για περισσότερα από 30 χρόνια», είπε ο Κάστορ.
Δεν πρέπει να έχουμε χαλάζι τέτοιου μεγέθους.

Αλλά αυτό είναι το «νέο κανονικό» όπου οι παλιοί κανόνες απλά δεν ισχύουν.

Στην Καλιφόρνια, σημειώθηκε μια ανησυχητική σειρά σεισμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες:
Πρώτον, ένας σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών στην κοιλάδα Ojai προκάλεσε αδύναμο σεισμό από τη Σάντα Μπάρμπαρα στο Λος Άντζελες στις 31 Μαΐου. Στη συνέχεια σημειώθηκαν δύο μικροί σεισμοί κάτω από την ανατολική γειτονιά El Sereno του Λος Άντζελες, ο ισχυρότερος 3,4. Τέλος, μια τριάδα δονήσεων έπληξε τα σύνορα Costa Mesa-Newport Beach, ολοκληρώνοντας την Πέμπτη μεγέθους 3,6 βαθμών.

Το να έχουμε μισή ντουζίνα σεισμούς μεγέθους άνω των 2,5 βαθμών σε μια εβδομάδα, που πλήττουν τρία διακριτά μέρη της Νότιας Καλιφόρνια, όλα σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.
Το "Big One" έρχεται τελικά, αλλά δεν νομίζω ότι έρχεται ακόμα.

Ελπίζω να μην κάνω λάθος σε αυτό.

Άλλα έθνη σφυροκοπούνται από φυσική καταστροφή μετά από φυσική καταστροφή επίσης.

Η Βραζιλία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Οι εφιαλτικές πλημμύρες έκαναν πρωτοσέλιδα εκεί κάτω για λίγο, αλλά τώρα οι πυρκαγιές βρίσκονται το επίκεντρο:
Μετά τις ιστορικές πλημμύρες που στοίχισαν πρόσφατα 172 ζωές στην παράκτια Βραζιλία, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα μια νέα κρίση καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στους υγροτόπους Pantanal. Αυτές οι πυρκαγιές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, θέτοντας το έδαφος για μια πιθανή καταστροφή χειρότερη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2020. Με τις έντονες έως ακραίες συνθήκες ξηρασίας που αναμένονται, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τρομερή.

Στοιχεία από τον βραζιλιάνικο οργανισμό διαστημικών ερευνών, Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό άλμα 980% στις πυρκαγιές στους υγροτόπους Pantanal φέτος έως τις 5 Ιουνίου, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.
Μιλώντας για τη Βραζιλία, βρίσκεται στη μέση της χειρότερης πανδημίας δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτό το έθνος:
Η Βραζιλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων δάγκειου πυρετού παγκοσμίως το 2024, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Υπάρχουν σχεδόν 6,3 εκατομμύρια πιθανά κρούσματα και 3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής μετρά το 82% των 7,6 εκατομμυρίων πιθανών κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο από τον ΠΟΥ φέτος. Δυστυχώς, ευθύνεται επίσης για το 77% των 3.680 θανάτων παγκοσμίως από τον ιό και το 82% των 16.242 περιπτώσεων σοβαρού δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν.

Μέχρι στιγμής, το 2024 έχει δει το πιο σοβαρό ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βραζιλία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τα τέλη Μαΐου, ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων ήταν 328% υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι, όπου είχε ήδη καταγραφεί ρεκόρ διαγνώσεων δάγκειου πυρετού.
Τόσοι πολλοί λοιμοί προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο αριθμός των κρουσμάτων Mpox έχει αυξηθεί σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και είναι η μορφή της νόσου που έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας:
Το συνεχιζόμενο ξέσπασμα του clade I mpox στη ΛΔΚ έχει ήδη προκαλέσει πολλά θύματα: Η ΛΔΚ αναφέρει «πολλαπλές επαρχιακές επιδημίες» που σημειώθηκαν μεταξύ των αρχών του 2023 και της 14ης Απριλίου 2024, με εκτιμώμενο σύνολο 19.919 κρουσμάτων και 975 θανάτους — που σημαίνει ότι περίπου 1 στους 20 ασθενείς έχει πεθάνει.

Αυτή η επιδημία είναι επίσης ίσως η πιο διαδεδομένη: «Κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024, αναφέρθηκαν κρούσματα clade I mpox από 25 από τις 26 επαρχίες και, για πρώτη φορά, από την πρωτεύουσα της Κινσάσα», σημείωσε η ομάδα του CDC.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα: Σύμφωνα με την έκθεση, «τα δύο τρίτα (67%) των ύποπτων κρουσμάτων και περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) των ύποπτων θανάτων έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 15 ετών [ή μικρότερης ηλικίας]».
Εάν κολλήσετε ποτέ αυτή τη μορφή Mpox, θα τη θυμάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας, ακόμα κι αν επιβιώσετε, γιατί θα είναι ο χειρότερος πόνος που έχετε βιώσει ποτέ.

Πέρα από όλα τα άλλα, αναφέρεται ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν «γίγαντες ιούς» στα τεράστια φύλλα πάγου που καλύπτουν τη Γροιλανδία:
Η ιδέα ενός γιγάντιου ιού που κρύβεται σε ένα τεράστιο στρώμα πάγου μπορεί να ακούγεται σαν την πλοκή της τελευταίας υπερπαραγωγής επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά έγινε πραγματικότητα, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν γιγάντιους ιούς κατά την εξερεύνηση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.
Ας ελπίσουμε ότι κανένας από αυτούς τους «γίγαντας ιούς» δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα.

Αλλά χωρίς αμφιβολία, θα υπάρξουν περισσότερες παγκόσμιες πανδημίες στο μέλλον μας.

Στην πραγματικότητα, όλες οι τάσεις που έχω συζητήσει σε αυτό το άρθρο θα συνεχίσουν να εντείνονται .

Η αποκαλυπτική μας «Νέα Κανονικότητα» είναι εδώ.

Ζούμε σε έναν κόσμο που τρελαίνεται τελείως και εντελώς, και μπορείτε να προσπαθήσετε να το αγνοήσετε αν θέλετε, αλλά είναι η αλήθεια. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail