Χρειαζόμαστε παγοθραυστικά" - και περισσότερες στρατηγικές συνεργασίες

Photo: Social media
Το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης προσέφερε πληθώρα κρίσιμων συνεδριάσεων που συζητούσαν τους διαδρόμους συνδεσιμότητας. Μία από τις σημαντικότερες αφορούσε τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό (NSR) - ή, στην κινεζική ορολογία, τον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού: την υπ' αριθμόν ένα μελλοντική εναλλακτική λύση στη διώρυγα του Σουέζ.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Με μια σειρά από κύριους εταιρικούς παράγοντες στην αίθουσα - για παράδειγμα, από τη Rosneft, τη Novatek, τη Norilsk Nickel - καθώς και κυβερνήτες και υπουργούς, το σκηνικό ήταν έτοιμο για μια περιεκτική συζήτηση.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν Igor Levitin έδωσε τον τόνο: για να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε θαλάσσια λιμάνια και παγοθραυστικά- έγινε σύγκριση - από άποψη τεχνολογικής πρόκλησης - με την κατασκευή του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου- και ο Levitin τόνισε επίσης τις ατελείωτες δυνατότητες επέκτασης για κόμβους πόλεων όπως το Μουρμάνσκ, το Αρχάγγελσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Προσθέστε σε αυτό ότι η NSR θα συνδεθεί με έναν άλλο ταχέως αναπτυσσόμενο διάδρομο συνδεσιμότητας δια-Ευρασίας: τον INSTC (International North South Transportation Corridor), του οποίου οι κύριοι φορείς είναι τα μέλη των BRICS, η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία.

Ο Alexey Chekunkov, υπουργός για την ανάπτυξη της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής, πρότεινε μια δοκιμαστική λειτουργία της NSR, η οποία κοστίζει το ίδιο με τη σιδηροδρομική ναυτιλία χωρίς τα σημεία συμφόρησης. Εξήρε την NSR ως "υπηρεσία" και επινόησε το απόλυτο σύνθημα: "Χρειαζόμαστε παγοθραυστικά!". Η Ρωσία φυσικά θα είναι ο πρωταγωνιστής του όλου έργου, προς όφελος 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στον Βορρά.

Ο Sultan Sulayem, Διευθύνων Σύμβουλος της ισχυρής εταιρείας εμπορευματικών logistics και ναυτιλιακών υπηρεσιών DP World με έδρα το Ντουμπάι, επιβεβαίωσε ότι "οι τρέχουσες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον αξιόπιστες", καθώς και πως είναι αναποτελεσματικές- η NSR είναι " ταχύτερη, πιο αξιόπιστη και φθηνότερη". Από το Τόκιο έως το Λονδίνο, η διαδρομή εκτείνεται σε 24 χιλ. χλμ- μέσω της NSR, είναι μόνο 13 χιλ. χλμ.

Ο Sulayem είναι ανένδοτος: η NSR αλλάζει τα δεδομένα και "πρέπει να εφαρμοστεί τώρα".

Ο Vladimir Panov, ο ειδικός εκπρόσωπος της Rosatom για την Αρκτική, επιβεβαίωσε ότι η Αρκτική είναι "ένα σεντούκι θησαυρού" και η NSR "θα την ξεκλειδώσει". Η Rosatom θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές "σε πέντε χρόνια περίπου". Ο ίδιος πίστωσε τον γρήγορο ρυθμό των εξελίξεων στον υψηλού επιπέδου στρατηγικό διάλογο Πούτιν-Χι - που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας Ρωσίας-Κίνας.

Ο Andrey Chibis, κυβερνήτης του Μουρμάνσκ, σημείωσε ότι αυτό το βαθύ, βασικό λιμάνι για την NSR - ο κύριος κόμβος εμπορευματοκιβωτίων στην Αρκτική - "δεν παγώνει". Αναγνώρισε το μέγεθος των υλικοτεχνικών προκλήσεων - αλλά ταυτόχρονα ότι θα προσελκύσει πολλούς εξειδικευμένους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ποιότητα ζωής στο Μουρμάνσκ.

Ένας λαβύρινθος διασυνδεδεμένων διαδρόμων

Η κατασκευή της NSR μπορεί πράγματι να ερμηνευθεί ως μια επιταχυνόμενη εκδοχή του 21ου αιώνα της κατασκευής του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ού αιώνα. Υπό το γενικότερο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Ευρασίας, οι διασυνδέσεις με άλλους διαδρόμους θα είναι ατελείωτες - από το INSTC έως τα έργα BRI που αποτελούν μέρος των κινεζικών Νέων Δρόμων του Μεταξιού, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και της ASEAN.

Σε μια συνεδρία που επικεντρώθηκε στην Εταιρική Σχέση Ευρύτερης Ευρασίας (GEP), ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Pankin εξήρε αυτή την έννοια της Ευρασίας "χωρίς διαχωριστικές γραμμές, που ενώνει αρχαίους πολιτισμούς, διαδρόμους μεταφορών και έναν ενιαίο κοινό χώρο 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων".

Αναπόφευκτα έγιναν συνδέσεις - από την GEP στην EAEU και την SCO, με τον πολλαπλασιασμό των πολυτροπικών μεταφορών και των εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών. Ο Khan Sohail, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της SCO, παρατήρησε πως ουσιαστικά "κάθε μέρα υπάρχουν νέες ανακοινώσεις από την Κίνα" - μια μεγάλη απόσταση "από τότε που ιδρύθηκε η SCO πριν από 21 χρόνια", που τότε βασιζόταν αποκλειστικά στην ασφάλεια. Μεγάλες εξελίξεις αναμένονται στη σύνοδο κορυφής του SCO τον επόμενο μήνα στην Αστάνα.

Ο Sergey Glazyev, υπουργός μακροοικονομίας της Οικονομικής Επιτροπής Ευρασίας, που αποτελεί μέρος της EAEU, εξήρε την προοδευτική ολοκλήρωση EAEU-SCO και την ταχεία ανάπτυξη των συναλλαγών σε καλάθια εθνικών νομισμάτων, κάτι που "ήταν αδιαμφισβήτητο πριν από 10 χρόνια".

Παραδέχθηκε ότι, ακόμη και αν το GEP δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, τα γεγονότα επί του πεδίου αποδεικνύουν πως η Ευρασία μπορεί να είναι αυτάρκης. Το GEP μπορεί να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά προχωράει γρήγορα η διαδικασία για την "εναρμόνιση του ελεύθερου εμπορίου".

Μια άλλη σημαντική συνεδρίαση στην Αγία Πετρούπολη αφορούσε ακριβώς τη σύνδεση ΕΑΕΕ-ASEAN. Οι 10 χώρες της ASEAN διαμορφώνουν ήδη το 4ο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, διακινώντας 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια και το 7,8% του παγκόσμιου εμπορίου ετησίως. Η EAEU έχει ήδη συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) με το Βιετνάμ και ετοιμάζει άλλη μία με την Ινδονησία.

Και έπειτα υπάρχει η βορειοανατολική Ασία. Πράγμα που μας φέρνει στην πρωτοποριακή επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια της Ευρασίας


Πρόκειται για ένα επικό επιχειρηματικό ταξίδι. Η Ρωσία και η ΛΔΚ υπέγραψαν όχι λιγότερο από μια νέα συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Όσον αφορά το εμπόριο, αυτό θα επιτρέψει μια ανανεωμένη ροή προς τη Ρωσία όπλων της ΛΔΚ - βλήματα πυροβολικού έως βαλλιστικά -, μαγνητικού μεταλλεύματος, βαριάς βιομηχανίας και βιομηχανίας εργαλειομηχανών, καθώς και το πήγαινε-έλα μιας στρατιάς μεγαλο-ειδικευμένων ειδικών της πληροφορικής.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη συμφωνία "ειρηνική" και "αμυντική". Και πολύ περισσότερο: θα γίνει "η κινητήρια δύναμη που θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου πολυπολικού κόσμου".

Όσον αφορά τη βορειοανατολική Ασία, η συμφωνία δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια συνολική αλλαγή παραδείγματος.

Αρχικά, πρόκειται για δύο ανεξάρτητους, κυρίαρχους παράγοντες εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα εκβιαστούν. Αντιτίθενται πλήρως στις κυρώσεις ως ηγεμονικό εργαλείο. Κατά συνέπεια, μόλις καθόρισαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας που θα θεσπιστούν από τις ΗΠΑ.

Η βασική ρήτρα που καθιερώνει την αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση ξένης επίθεσης είτε κατά της Ρωσίας είτε κατά της ΛΔΚ σημαίνει, στην πράξη, την εγκαθίδρυση μιας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας - ακόμη και αν η Μόσχα, προσεκτικά, προτιμά να διατυπώνει ότι "δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας".

Η συμφωνία συγκλόνισε πλήρως το Exceptionalistan, διότι αποτελεί ένα γρήγορο αντίμετρο όχι μόνο κατά των παγκόσμιων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, αλλά και κατά του ίδιου του Ηγεμόνα, ο οποίος εδώ και δεκαετίες επιβάλλει μια ολοκληρωμένη στρατιωτικοπολιτική συμμαχία τόσο με την Ιαπωνία όσο και με τη Νότια Κορέα.

Μετάφραση: Από τώρα και στο εξής δεν υπάρχει πλέον στρατιωτικοπολιτική Ηγεμονία στη βορειοανατολική Ασία - και στην Ασία-Ειρηνικό στο σύνολό της. Το Πεκίνο θα είναι ενθουσιασμένο. Μιλάμε για ένα στρατηγικό παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα. Επιτεύχθηκε χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.

Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, διότι μια ευρύτερη έννοια της "ασφάλειας" θα ισχύει πλέον εξίσου για την Ευρώπη και την Ασία.

Καλώς ήρθατε λοιπόν, στην πράξη, στον Πούτιν τον πολιτικό άνδρα που προωθεί μια νέα ολοκληρωμένη, περιεκτική έννοια της ευρασιατικής ασφάλειας (τα πλάγια γράμματα δικά μου). Δεν είναι να απορεί κανείς που η διανοητικά εξασθενημένη συλλογική Δύση έχει μείνει άναυδη.

Ο Gilbert Doctorow παρατήρησε σωστά πως "ο Πούτιν θεωρεί ότι αυτό που πρόκειται να κάνει το ΝΑΤΟ στα δυτικά του σύνορα είναι η ίδια η επιθετική πράξη που θα πυροδοτήσει την στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και θα παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια ζωντανή απειλή για τις στρατιωτικές βάσεις τους" στην Κορέα, στην Ιαπωνία και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Και δεν έχει καμία σημασία αν η ρωσική απάντηση θα είναι συμμετρική ή ασύμμετρη. Το κρίσιμο γεγονός είναι πως η αμερικανική "ανάσχεση" της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας ήδη διαλύεται σε πραγματικό χρόνο.

Με ευοίωνους όρους, τύπου Ευρασίας, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να επικεντρωθούμε στους διαδρόμους συνδεσιμότητας. Αυτή είναι μια ιστορία που ξεκίνησε από τις προηγούμενες εκδόσεις του φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: πώς να συνδεθεί η ΛΔΚ με τη ρωσική Άπω Ανατολή και πέρα από αυτήν με τη Σιβηρία και την ευρύτερη Ευρασία. Η ιδρυτική ιδέα της ΛΔΚ για το Juche ("αυτοδυναμία", "αυτονομία") πρόκειται να εισέλθει σε μια εντελώς νέα εποχή - παράλληλα με την εδραίωση της NSR στην Αρκτική.

Όλοι χρειάζονται πράγματι παγοθραυστικά - με περισσότερους από έναν τρόπους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail