Ο Μόντι αναμένεται να συνεχίσει την ειρηνευτική αποστολή με επίσκεψη στο Κίεβο κατά την εθνική του εορτή

Λίγες μόνο εβδομάδες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ινδίας και της Ρωσίας ως «τεράστια απογοήτευση», ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προετοιμάζεται για επίσημο ταξίδι στο Κίεβο την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η Ινδία ξεκινά μια ειρηνευτική αποστολή παρόμοια με τις κινεζικές και ουγγρικές προσπάθειες, παρά το γεγονός πως ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε συγκαταβατικά και λανθασμένα ότι η συνάντηση του Μόντι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ένα «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η επίσκεψη ακολουθεί το πρόσφατο ταξίδι του Μόντι στη Ρωσία και αναδεικνύει την ισορροπημένη προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής του Νέου Δελχί. Η Μόσχα σέβεται αυτή την προσέγγιση και δεν καταδικάζει την αναμενόμενη συνάντηση του Ινδού ηγέτη με τον Ζελένσκι, σε αντίθεση με το Κίεβο και την Ουάσινγκτον, που εξέφρασαν απογοήτευση και απογοήτευση επειδή ο Μόντι συναντήθηκε με τον Πούτιν.

Ακόμη και εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Μόντι με τον Πούτιν, η Ουάσινγκτον ήταν προφανώς ακόμη οργισμένη από τη συνάντηση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου, δήλωσε στις 24 Ιουλίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πως η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε την «απογοήτευσή» της για τον «συμβολισμό και τη χρονική στιγμή» του ταξιδιού του Μόντι στη Μόσχα και είχε «σκληρές συζητήσεις» με τους «Ινδούς φίλους μας», ενώ ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζο Γουίλσον, ο οποίος είναι ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρατήρησε: «Είναι ντροπή για την Ινδία να συνεχίζει να υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου Πούτιν στη μαζική σφαγή των Ουκρανών».

Ωστόσο, η Ινδία είναι μια ανεξάρτητη χώρα που συνεχίζει την πάγια πολιτική της μη προσήλωσης και δε θα εκφοβιστεί από την Ουάσινγκτον για να μην εμβαθύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εξισορροπητικής διπλωματίας, το Νέο Δελχί επιδιώκοντας στενότερες σχέσεις με το Κίεβο δεν θα εμποδίσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 12 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Μόντι με τον Πούτιν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδία Έρικ Γκαρσέτι δήλωσε: «Σέβομαι πως στην Ινδία αρέσει η στρατηγική της αυτονομία, αλλά σε περιόδους συγκρούσεων δεν υπάρχει στρατηγική αυτονομία. Κανένας πόλεμος δεν είναι πλέον μακρινός. Και δεν πρέπει απλώς να υποστηρίζουμε την ειρήνη, πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις για να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν παίζουν με ειρηνικούς κανόνες, ότι οι πολεμικές μηχανές τους δεν μπορούν να συνεχίσουν ακάθεκτες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, μαζί».

Εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Randhir Jaiswal υπογράμμισε εκ νέου την στρατηγική αυτονομία της χώρας του: «Ο Αμερικανός πρέσβης έχει, προφανώς, το δικαίωμα στη γνώμη του. Έχουμε επίσης τις δικές μας -και διαφορετικές- απόψεις. Η ολοκληρωμένη παγκόσμια στρατηγική μας εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μας δίνει το περιθώριο να συμφωνήσουμε να διαφωνήσουμε σε ορισμένα θέματα, σεβόμενοι ο ένας τις απόψεις του άλλου».

Αυτή και μόνο η αλληλογραφία αποδεικνύει πως η Ινδία προωθεί αδιαμαρτύρητα τα συμφέροντά της και δεν είναι υπόδουλη σε ξένες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, το καθεστώς του Κιέβου «πρότεινε την εθνική ημέρα της Ουκρανίας - 24 Αυγούστου - ως πιθανή ημερομηνία, αν και υπάρχει πιθανότητα η επίσκεψη να είναι απροειδοποίητη λόγω της κατάστασης ασφαλείας».

Εάν ο Μόντι επισκεφθεί την 24η Αυγούστου, το καθεστώς του Κιέβου θα το προπαγανδίσει ως συμβολική χειρονομία ότι η Ινδία απομακρύνεται από τη Ρωσία. Για το Νέο Δελχί, η επίσκεψη θα είναι ένα σήμα εξισορρόπησης προς τη Δύση, που θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας του ως ειρηνοποιού και στην ενίσχυση του διπλωματικού του ρόλου.

Σε μια απόδειξη ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Μόντι στην Ουκρανία δεν θα επιβαρύνει τις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας, η φρεγάτα INS Tabar του ινδικού ναυτικού συμμετείχε στους εορτασμούς για την Ημέρα του Ρωσικού Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Ιουλίου. Στην εντυπωσιακή παρέλαση παρουσιάστηκαν περισσότερα από 200 πλοία και πάνω από 100 κομμάτια πολεμικού εξοπλισμού και η συμμετοχή του INS Tabar αποτέλεσε την επιτομή των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ινδία και η Ρωσία ενισχύουν τους οικονομικούς δεσμούς και έχουν θέσει έναν φιλόδοξο διμερή εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030, μια αύξηση 50% από τα σημερινά 66 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές της Ινδίας προς τη Ρωσία ανήλθαν σε μόλις 4,26 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο και οι εξαγωγές της Ρωσίας, κυρίως αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, ανήλθαν σε 61,43 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας μια τεράστια εμπορική ανισορροπία. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα αυτής της τεράστιας εμπορικής ανισορροπίας λειτουργεί το γεγονός ότι η Ινδία προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, μειώνοντας έτσι το συνολικό λογαριασμό εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας.

Η Ινδία εξετάζει τρόπους εκμετάλλευσης των εξαγωγικών ευκαιριών, όπως η προμήθεια αγαθών που η Ρωσία δεν μπορεί να προμηθευτεί άμεσα από άλλες χώρες λόγω των κυρώσεων και η επέκταση των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα - την ινδική ρουπία και το ρωσικό ρούβλι.

«Εξετάζουμε επίσης το εμπόριο ρουπίας-ρουβλίου. ... Είναι μια διπλή στρατηγική [που] επεξεργαζόμαστε», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Sunil Barthwal στους δημοσιογράφους στις 15 Ιουλίου. «Εξετάζουμε διάφορα σύνολα εμπορευμάτων, για παράδειγμα, ηλεκτρονικά είδη, προϊόντα μηχανικής και άλλα είδη» όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον δε θα αποτρέψει τους Ινδούς ιθύνοντες από το να εγκαταλείψουν μακροχρόνιες πολιτικές και το Κίεβο δε θα ντροπιάσει το Νέο Δελχί για τους μακροχρόνιους δεσμούς του με τη Μόσχα, δεδομένου ότι βασίζονται στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και το gaslighting από την Ουάσινγκτον και το Κίεβο δεν θα αποτρέψει την Ινδία από την επιδίωξη μιας ειρηνευτικής ατζέντας και ο Μόντι θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ως πιθανός μεσολαβητής μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail