Παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην πλούσια Ευρώπη

pixabay / ibrahim62
Το παρόν άρθρο παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των παιδιών (ηλικίας κάτω των 18 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (AROPE) το 2023.

Το 2023, το 24,8 % των παιδιών (ηλικίας κάτω των 18 ετών) στην ΕΕ ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 20,6 % των ενηλίκων (ηλικίας 18 ετών και άνω).

Το 2023, το ποσοστό των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν 24,8 %. Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (39,0 %), την Ισπανία (34,5 %) και τη Βουλγαρία (33,9 %). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβενία (10,7 %), τη Φινλανδία (13,8 %) και τις Κάτω Χώρες (14,3 %).

Το ποσοστό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρέμεινε σχετικά σταθερό μεταξύ 2022 και 2023

Σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ 2022 και 2023, το ποσοστό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 24,7 % σε 24,8 %.

Σε εθνικό επίπεδο, η Ουγγαρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), ακολουθούμενη από την Ισπανία (+2,3 π.μ.) και το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα (+2,1 π.μ. έκαστη). Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (-2,5 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κύπρο και την Ιταλία (αμφότερες -1,4 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Φινλανδία (-1,1 ποσοστιαίες μονάδες). Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ανέφεραν σταθερά στοιχεία.

Το 2023, το 61,8 % των παιδιών στην ΕΕ που ζουν με γονείς που είχαν το πολύ κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα ISCED 0-2) ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Για τα παιδιά με γονείς που είχαν αποκτήσει τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα ISCED 5-8), το ποσοστό ήταν 10,7 %. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα χάσμα κινδύνου 51,1 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.) με βάση τα επίπεδα εκπαίδευσης των γονέων.

Σε εθνικό επίπεδο, το χάσμα ήταν πάνω από 50,0 ποσοστιαίες μονάδες σε 15 χώρες. Κυμαινόταν από 21,9 εκατοστιαίες μονάδες στην Πολωνία, 35,8 εκατοστιαίες μονάδες στη Μάλτα και 36,6 εκατοστιαίες μονάδες στη Λιθουανία έως 72,5 εκατοστιαίες μονάδες στην Ουγγαρία, 73,5 εκατοστιαίες μονάδες στη Ρουμανία και 74,9 εκατοστιαίες μονάδες στη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο παρόν άρθρο προέρχονται από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC). Τα στοιχεία EU-SILC καταρτίζονται ετησίως και αποτελούν την κύρια πηγή στατιστικών που μετρούν το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη- είναι επίσης η κύρια πηγή πληροφοριών που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση διαφόρων πτυχών που αφορούν την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών και των ατόμων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail