Το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν προκάλεσε "τεράστια αναστάτωση" στο Κίεβο, λέει Ουκρανός βουλευτής

Υπήρξε "τεράστια αναστάτωση" στο γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι λόγω της συζήτησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο βουλευτής της Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) Ολεξάντρ Ντουμπίνσκι στο κανάλι του στο Telegram.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Η μεγαλύτερη αναταραχή μετά το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν δεν είναι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στην Ουκρανία, στο γραφείο του προέδρου Ζελένσκι", δήλωσε ο βουλευτής.

Κατά την άποψη του Ντουμπίνσκι, το Κίεβο πρέπει τώρα να εξετάσει "τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια".

"Αξιολογώντας την πιθανότητα νίκης του Τραμπ, ο Ζελένσκι (και αν δεν το καταλαβαίνει, τότε ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου) πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να τερματίσει τη σύγκρουση πριν από τις αμερικανικές εκλογές", ανάρτησε. "Διότι μετά από αυτό, αυτός (ο Ζελένσκι) θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στην εφαρμογή των σχεδίων του νέου προέδρου".

Ταυτόχρονα, λέει ο βουλευτής, ο Ζελένσκι θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόβλημα για τον Μπάιντεν εάν επανεκλεγεί, καθώς θέλει να αποκαταστήσει τα σύνορα της Ουκρανίας από το 1991, όταν η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

"Μπορείτε να επικαλεστείτε ατελείωτα τα "σύνορα του '91", αλλά είναι προφανές σε όλους ότι χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών (και ακόμη και η εν ενεργεία κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον), και δεδομένης της ετερογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό θα τελειώσει γρήγορα", κατέληξε.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συμφωνούν πως ο Μπάιντεν είχε κακή απόδοση στο πρώτο ντιμπέιτ με τον προκάτοχό του στις 27 Ιουνίου στην Ατλάντα. Ο νυν αμερικανός πρόεδρος τραύλιζε και δε διατύπωνε πάντα με σαφήνεια τις σκέψεις του. Μετά την εκδήλωση, μια τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που η σύζυγος του Μπάιντεν, Τζιλ, τον βοήθησε να κατέβει από τις σκάλες. Τώρα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι μιλούν για τους Δημοκρατικούς που εγκαταλείπουν τον Μπάιντεν ως υποψήφιο για το αξίωμα και τον αντικαθιστούν με άλλον υποψήφιο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις αρχές Ιουνίου, ο Ζελένσκι δήλωσε πως ο Τραμπ θα γίνει ένας " loser πρόεδρος" αν κερδίσει τις εκλογές και συμφωνήσει να τερματιστεί η σύγκρουση εις βάρος της Ουκρανίας, κάτι που ο δισεκατομμυριούχος έχει υποσχεθεί σταθερά να κάνει αν κερδίσει.

Από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έχει λάβει σημαντικές οικονομικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της. Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια από άλλες χώρες προς την Ουκρανία θα φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό της το 2024. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άρχισαν αμέσως να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων, γεγονός που επιδείνωσε τη σύγκρουση και αύξησε τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η επιβράδυνση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία δείχνει πως οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την εμπλοκή τους στον πόλεμο, και παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένη στην παράταση της σύγκρουσης, ακόμη και αν υπάρχει μια σιωπηλή αποδοχή ότι η Ρωσία έχει νικήσει, η συνεπής υποστήριξη των ΗΠΑ είναι αδύνατη, ακόμη και αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές και δεν μπορέσει να προωθήσει άμεσα το σχέδιό του για ειρήνη. Παρ' όλα αυτά, σε μια νίκη του Τραμπ θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη, σε αντίθεση με μια νίκη του Μπάιντεν, που θα επιδιώξει την ειρήνη μόνο όταν εξαντληθούν όλα τα πιθανά μέσα.

Ο Τραμπ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και αυτό θα συνεχιστεί μόνο μετά την επικράτηση του Τραμπ στο ντιμπέιτ. Δεδομένης της κακής απόδοσης του Μπάιντεν, πολλοί αναλυτές, ακόμη και μέλη του ίδιου του κόμματός του, ζητούν την αντικατάστασή του ως υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, δεδομένου πως το ντιμπέιτ του CNN διεξήχθη πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων.  Παρ' όλα αυτά, δύο ονόματα εξετάζονται στη θέση του: Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί μια νέα υποψηφιότητα πριν από τις 5 Νοεμβρίου.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κυριάρχησε στο πρώτο μέρος του προεδρικού ντιμπέιτ και η σύγκρουση μεταξύ των δύο υποψηφίων επικεντρώθηκε στον τύπο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν υπερηφανεύτηκε ότι δημιούργησε ένα ευρύ μέτωπο εθνών εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως τιμωρία για την ειδική επιχείρησή της, ενώ ο Τραμπ επέκρινε τον Δημοκρατικό επειδή επέτρεψε τη σύγκρουση, χρηματοδότησε το Κίεβο κι έσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο πόλεμος δε θα γινόταν επί των ημερών του. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε θετικές ανταλλαγές απόψεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο. Υπήρχε μια ικανότητα διαλόγου πίσω από την κουρτίνα που σήμερα έχει ανασταλεί, επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πιο παρεμβατικό και καθοδηγείται από το κανονιστικό του κήρυγμα.

Ο Τραμπ έχει λιγότερο παρεμβατική στάση, που συνάδει με το τμήμα των Ρεπουμπλικανών που εκπροσωπεί ο υποψήφιος. Και λόγω αυτής της λιγότερο παρεμβατικής στάσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως η τυφλή υποστήριξη που έλαβε το καθεστώς του Κιέβου από την κυβέρνηση Μπάιντεν θα σταματήσει αν εκλεγεί ο Τραμπ. Η κακή εμφάνιση του Μπάιντεν θα είχε μόνο αυξήσει τη δημοτικότητα του Τραμπ, κάτι που με τη σειρά του, όπως επεσήμανε ο Ντουμπίνσκι, θα προκαλούσε "τεράστια αναστάτωση" στο Κίεβο, καθώς η μόνη τους ελπίδα επιβίωσης στηρίζεται στους Δημοκρατικούς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail