Το ΝΑΤΟ θέλει να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν τη Μόσχα

Photo: commons.wikimedia.org by Боевая машина, CC BY-SA 3.0
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ θέλει να αναπτύξει νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ - η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία - σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία και να φτάσουν στη Μόσχα.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας υπέγραψαν δήλωση προθέσεων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη όπλων μεγάλης εμβέλειας Deep Precision Strike υψηλής ακρίβειας, ικανών να πλήττουν με ακρίβεια απομακρυσμένους στόχους. Προς το παρόν, το έγγραφο περιέχει μόνο γενικές διατυπώσεις και δηλώνει μόνο την πρόθεση ανάπτυξης αυτού του τύπου όπλων.

Η διακήρυξη υπονοεί τη δημιουργία επίγειων όπλων με βεληνεκές άνω των χιλίων χιλιομέτρων. Μπορεί να είναι είτε πύραυλος κρουζ είτε βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος.

Οι γερμανικές αρχές αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στο σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων υπό τη νέα κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μόνο τον πύραυλο Taurus cruise που εκτοξεύεται από αέρος με εμβέλεια μεγαλύτερη από 500 χιλιόμετρα.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον μετά την υπογραφή της δήλωσης, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu δήλωσε ότι ο νέος πύραυλος προορίζεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο σχέδιο του όπλου θα μπορούσε να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι τεχνικές προδιαγραφές του, συμπεριλαμβανομένης της εμβέλειας πτήσης, θα αναπτυχθούν αργότερα.

Ανώνυμη στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters πως ο νέος πύραυλος μπορεί να έχει βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία πιστεύει ότι ο νέος πύραυλος μπορεί να βασίζεται σε μια τροποποίηση του ναυτικού πυραύλου cruise MdCN (Missile de Croisiere Naval) που παράγεται από την ευρωπαϊκή αμυντική εταιρεία MBDA, η οποία παράγει επίσης τους πυραύλους Taurus, Storm Shadow και Scalp. Η MBDA ανήκει στην Airbus.

Η ανάπτυξη ενός πυραύλου με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επανεκκινήσουν ουσιαστικά μια κατηγορία όπλων που απαγορεύεται από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), σημειώνει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αρχίσουν να αναπτύσσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026, προκειμένου να επιδείξουν στους Ευρωπαίους συμμάχους τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων με στρατιωτικό τρόπο. Η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι "επαγγελματικά ήρεμη", είπε.

* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail