Είναι η διακοπή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου το "ατού" του Ντόναλντ για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο;

Photo: Public domain

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει βρει ένα σχέδιο νίκης για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο - πείθοντας τους ψηφοφόρους ότι είναι ο υποψήφιος που θα αποτρέψει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προβάλλει τον τελευταίο καιρό τη σημασία του τερματισμού του "φρικτού πολέμου" στην Ουκρανία για να αποτρέψει την ολίσθηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς μια πυρηνική πυρκαγιά με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ κατακεραυνώνει τον αντίπαλο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν πως τροφοδοτεί τη σύγκρουση με την απερίσκεπτη προμήθεια αμερικανικών όπλων που προκαλούν τη Ρωσία και κινδυνεύουν να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι αρκετά αληθινό.

Μετά το καταστροφικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς. Η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, αφού η κλονισμένη εμφάνιση του νυν προέδρου επιβεβαίωσε τις δημόσιες αμφιβολίες για την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας.

Παρόλα αυτά, ωστόσο, ο Τραμπ δεν έχει αξιοποιήσει την ανάληψη αποφασιστικού προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Ρεπουμπλικανός προηγείται το πολύ κατά μερικές μονάδες του Μπάιντεν - ακόμη και μετά την τηλεοπτική συζήτηση του τελευταίου που έγινε σε αργή κίνηση με αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να μαζέψει πολλά ψηφοδέλτια μεταξύ μεγάλου αριθμού αναποφάσιστων ψηφοφόρων και να προωθήσει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο εμφανιζόμενος ως ο "αντιπολεμικός υποψήφιος".

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο πρώην πρόεδρος διατυμπανίζει την υποτιθέμενη ικανότητά του να δώσει άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ λέει ότι θα διακόψει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και θα καλέσει το καθεστώς του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ καυχιέται ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει για μια άμεση ειρηνευτική συμφωνία, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, και να εφαρμόσει μια διευθέτηση ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του στο Οβάλ Γραφείο τον Ιανουάριο του 2025. Αποτρέποντας έτσι τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των πυρηνικά εξοπλισμένων ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα καλό προεκλογικό σχέδιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών -περίπου το 70 τοις εκατό- θέλει η κυβέρνησή τους να βρει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο που διαρκεί δυόμισι χρόνια στην Ουκρανία. Αυτό αντανακλά την αντίθεση του κοινού στην αντίληψη ενός ακόμη ατελείωτου αμερικανικού πολέμου και την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Έξυπνα, ο Τραμπ αξιοποιεί αυτές τις εύλογες ανησυχίες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Μπάιντεν προωθεί τη στρατιωτική υποστήριξη προς το καθεστώς του Κιέβου με τρόπο που μοιάζει παράλογα απερίσκεπτος. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε άλλα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί και δεν δείχνει κανένα σημάδι πως θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος έχει εγκρίνει την προμήθεια πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία και έχει δώσει την άδειά του να χτυπήσει τη Ρωσία.

Το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης -και χωρίς υπερβολή το ζήτημα της παγκόσμιας ειρήνης και της επιβίωσης του πλανήτη- θα μπορούσε να είναι αυτό που θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο για τον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δεν έχει αντίστροφη ταχύτητα όσον αφορά την πολιτική του να στηρίζει την Ουκρανία σε έναν μάταιο πόλεμο που χάνει πολύ και προκαλεί μόνο τη Ρωσία.

Μια τέτοια τρέλα είναι βέβαιο ότι θα χάσει την ψήφο του και όμως ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του φαίνεται πως δεν έχουν τρόπο να επιστρέψουν από την άβυσσο. Σε συνδυασμό με την απαράδεκτη πολιτική του Μπάιντεν για την υποστήριξη του Ισραήλ -ιδιαίτερα για τους νεότερους Αμερικανούς ψηφοφόρους που κανονικά θα έτειναν προς τους Δημοκρατικούς- ο Τραμπ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αγωνία για την Ουκρανία προς εκλογικό του πλεονέκτημα.

Δεν πρόκειται μόνο για τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία. Η αμερικανική κοινή γνώμη είναι δικαίως εξοργισμένη με τα τεράστια ποσά των χρημάτων των φορολογουμένων - πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον - που δαπανώνται για ένα διεφθαρμένο καθεστώς στο Κίεβο, ενώ παραμελούνται τόσες δημόσιες ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας.

Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας του Τραμπ. Κανονικά, ένας προεδρικός υποψήφιος που δηλώνει την αντίθεσή του στην έναρξη του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου θα ήταν μια ξεκάθαρη πλατφόρμα νίκης, θα έλεγε κανείς.

Θυμηθείτε την πρώτη φορά που ο Τραμπ έβαλε υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2016, όταν υποσχέθηκε ένα σωρό υπέροχα πράγματα για να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη, σταματώντας τους ατελείωτους πολέμους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και βάζοντας τέλος στην "αμερικανική σφαγή" στο εσωτερικό.

Ο Τραμπ δεν τήρησε τότε τα προσχήματα, παρά τις καυχησιολογίες του για την "αποξήρανση του βάλτου". Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ έσπασε το ταμπού της προμήθειας θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία. Το 2018, ενέκρινε την αποστολή αντιαρματικών πυραύλων Javelin αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ αυτό επιτίθετο στον εθνοτικό ρωσικό πληθυσμό στο πρώην ουκρανικό έδαφος του Ντονμπάς. Αυτή η στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου οδήγησε στη σημερινή σύγκρουση μετά την επέμβαση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 για να σταματήσει τις ανελέητες δολοφονίες του ρωσικού πληθυσμού.

Σχετικά με τους πρόσφατους κομπασμούς του Τραμπ για το πώς θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, τους απέρριψε ως κενές "υποκειμενικές" κουβέντες. Αυτός είναι ένας διπλωματικός τρόπος να πει κανείς ότι ο Τραμπ δεν έχει ιδέα για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Τραμπ ενδιαφέρεται μόνο για την σκοπιμότητα να κερδίσει ψήφους, όχι για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία και αλλού είναι το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να υποχωρήσει από τα σύνορα της Ρωσίας και τελικά να διαλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το ΝΑΤΟ είναι μια αυτοαποκαλούμενη πολεμική μηχανή που υπηρετεί τη δυτική ιμπεριαλιστική εξουσία και παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Το ΝΑΤΟ υπάρχει για να επιβάλλει μονομερώς την ισχύ των ΗΠΑ χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο - παρά την αμερικανική και ευρωπαϊκή ρητορική περί "τάξης βασισμένης σε κανόνες".

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι παρά ένα μόνο σύμπτωμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτυχημένης και απογοητευμένης ιμπεριαλιστικής δύναμης. Η εχθρότητα της Ουάσινγκτον προς τη Ρωσία συνάδει με την αδυσώπητη πολεμική της προς την Κίνα και την υποστήριξή της στη γενοκτονία του Ισραήλ σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ελέγξει τη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ συμφωνεί με την ιμπεριαλιστική προβολή ισχύος των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας και τη δουλοπρεπή υποστήριξη του ισραηλινού καθεστώτος. Τα λεγόμενά του για κριτική στις δαπάνες του ΝΑΤΟ είναι απλώς καραγκιοζιλίκια για να κάνει τους Ευρωπαίους να πληρώσουν περισσότερα για την αμερικανική ρακέτα προστασίας. Το μόνο πράγμα που διαφέρει από τον Μπάιντεν είναι ένα επιφανειακό θέμα ύφους και μια φαινομενικά πιο λογική άποψη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το να παριστάνει τον υποψήφιο για την αποτροπή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου για την Ουκρανία μπορεί να είναι αρκετό για να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μπορεί να λειτουργήσει ως προεκλογικό τέχνασμα. Αλλά δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα όσον αφορά τη διακοπή της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής βίας και της διαρκούς απειλής για την παγκόσμια ειρήνη που γεννά η Ουάσινγκτον και η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Το "ατού" του Ντόναλντ για την ειρήνη στην Ουκρανία είναι άλλο ένα άχρηστο δίπορτο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail