Γιατί η συμφωνία απολογίας του Ασάνζ είναι κακή είδηση για την ερευνητική δημοσιογραφία

Daniel LΕΑL/ΑFΡ
Ο συνιδρυτής των WikiLeaks δεν έχασε απλώς την υπόθεσή του - αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της διαλεύκανσης της αλήθειας

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο συνιδρυτής του WikiLeaks, συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε μία κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας για το ρόλο του στη συλλογή και δημοσίευση άκρως απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από το 2009 έως το 2011. Τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο;

Robert Bridge * - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ είναι σίγουρα θετική είδηση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κλείνει προφανώς το βιβλίο στο τραγικό έπος του Ασάνζ, είναι σοκαριστικό το γεγονός πως η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαίτησε την ομολογία ενοχής για το υποτιθέμενο έγκλημα της απόκτησης και δημοσίευσης κυβερνητικών μυστικών. Εξάλλου, αυτό είναι το κρίσιμο έργο που επιτελούν τακτικά οι ερευνητές δημοσιογράφοι.

"Η συμφωνία ομολογίας δεν θα έχει το δεδικασμένο μιας δικαστικής απόφασης, αλλά θα εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των δημοσιογράφων εθνικής ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια... Είναι καθαρά συμβολική", δήλωσε ο Σεθ Στερν, διευθυντής υπεράσπισης του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου (FPF). "Η διοίκηση θα μπορούσε εύκολα να είχε απλά αποσύρει την υπόθεση, αλλά προτίμησε αντ' αυτού να νομιμοποιήσει την ποινικοποίηση της συνήθους δημοσιογραφικής συμπεριφοράς και να ενθαρρύνει τις μελλοντικές διοικήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της".

Ο Ασάνζ απέκτησε διεθνή φήμη το 2010, όταν το WikiLeaks δημοσίευσε μια σειρά διαρροών από την αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ. Τον Αύγουστο του 2012 του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό για λόγους πολιτικής δίωξης και φόβους ότι μπορεί να εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ. Παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μέχρι τον Απρίλιο του 2019 και στη συνέχεια φυλακίστηκε στις φυλακές Belmarsh μέχρι τον Ιούνιο του 2024, καθώς η προσπάθεια έκδοσης της αμερικανικής κυβέρνησης αμφισβητήθηκε στα βρετανικά δικαστήρια.

Αν και μια συμφωνία απολογίας θα απέτρεπε το χειρότερο σενάριο για τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ο Ασάνζ φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται καθημερινά δημοσιογράφοι. Υπάρχει καλός λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μια μαζική εκστρατεία λάσπης εναντίον του Ασάνζ, ο οποίος ήταν ευλογημένος με θάρρος που σπάνια συναντά κανείς στη δημοσιογραφία.

Όπως έγραψε ο αείμνηστος δημοσιογράφος Τζον Πίλτζερ για τον πολιορκημένο συνάδελφό του, ο οποίος έβλεπε το έργο του ως ηθικό καθήκον: "Ο Ασάνζ ντρόπιασε τους διώκτες του. Έβγαζε το ένα λαβράκι μετά το άλλο. Αποκάλυψε την απάτη των πολέμων που προωθούνται από τα μέσα ενημέρωσης και την ανθρωποκτόνο φύση των πολέμων της Αμερικής, τη διαφθορά των δικτατόρων, τα δεινά του Γκουαντάναμο".

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί τώρα είναι: Πόσο καιρό μπορεί ο Τζούλιαν Ασάνζ να συνεχίσει την σταυροφορία του υπέρ της αλήθειας; Ο μοναδικός σκοπός του WikiLeaks είναι η επιδίωξη της δικαιοσύνης. Πρόκειται για την επίτευξη της δικαιοσύνης, ενημερώνοντας το κοινό για το τι συμβαίνει, ενημερώνοντας τον μέσο άνθρωπο στο δρόμο για το τι συνωμοτούν αυτοί που έχουν εξουσία πάνω στη ζωή του. Το να πούμε πως αυτή η σπάνια δημοσιογραφική μέθοδος είναι μια θαρραλέα πράξη είναι η μεγαλύτερη υποτίμηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η δολοφονία του 27χρονου Σεθ Ριτς, πρώην μέλους της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο δρόμο στην Ουάσινγκτον στις 10 Ιουλίου 2016, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξή του στην ολλανδική ειδησεογραφική εκπομπή Nieuwsuur, ο Ασάνζ υπαινίσσεται ότι ο Ριτς ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του DNC στο WikiLeaks και όχι οι Ρώσοι, όπως ανέφερε ολόκληρο το συγκρότημα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

"Υπάρχει ένας 27χρονος, εργάζεται για το DNC, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη, δολοφονήθηκε, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες για άγνωστους λόγους, καθώς περπατούσε στο δρόμο στην Ουάσιγκτον", δήλωσε ο Ασάνζ. "Προτείνω ότι οι πηγές μας αναλαμβάνουν κινδύνους και ανησυχούν όταν βλέπουν πράγματα να συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο... Πρέπει να καταλάβουμε πόσο υψηλά είναι τα διακυβεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι πηγές μας αναλαμβάνουν σοβαρούς κινδύνους και γι' αυτό έρχονται σε εμάς, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε την ανωνυμία τους".

Σε συνέντευξή του στον Sean Hannity του Fox News, ρωτήθηκε: "Με άλλα λόγια, επιτρέψτε μου να γίνω σαφής... Η Ρωσία δεν σας έδωσε τα έγγραφα Podesta ή οτιδήποτε από το DNC;"

"Αυτό είναι σωστό", απάντησε ο Ασάνζ.

Για να αντιληφθείτε καλύτερα τη σοβαρότητα της διαρροής, οι πληροφορίες που βρέθηκαν στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και έχουν αναφερθεί ως πιθανός παράγοντας που συνέβαλε στην ήττα της στις γενικές εκλογές έναντι του Τραμπ.

Αξίζει να αναλογιστούμε σε αυτό το σημείο της ζωής του Ασάνζ αν θα συνεχίσει να πολεμά τις εξουσίες ή αν θα κάνει τις απαραίτητες διακοπές του από τον επικίνδυνο κόσμο της αλήθειας.

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ μόλις τώρα άρχισε να αγωνίζεται.

* Ο Robert Bridge είναι Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Midnight in the American Empire," How Corporations and Their Political Servants are Destroying the American Dream.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail