Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ινδία και η Ρωσία προετοιμάζονται για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα στις αρχές Ιουλίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα The Hindustan Times.
Στη Μόσχα, ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργές προετοιμασίες για την επίσκεψη του Μόντι. Η ημερομηνία πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, πρόσθεσε ο Ushakov.
Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Μόντι στη Ρωσία από το 2019. Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραχμάχ Εμάνουελ δήλωσε στους New York Times πως οι πρόσφατες επισκέψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και στο Βιετνάμ πραγματοποίησαν τους χειρότερους φόβους της Ουάσινγκτον, καθώς η Μόσχα σκοπεύει να γίνει ο "κύριος οργανωτής" των χωρών που η Ουάσινγκτον δεν κρατά υπό έλεγχο. Ο Πούτιν χρειάστηκε μόλις τέσσερις ημέρες στην Ασία για να "εξοργίσει την Ουάσινγκτον", ανέφερε η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ και το Ανόι ήρθε ως μια ισχυρή υπενθύμιση των ιστορικών στρατιωτικών δεσμών της Ρωσίας στην περιοχή.
Ο Μόντι θα περάσει τις κόκκινες γραμμές της Ουάσινγκτον
Η Ινδία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτούς τους δεσμούς. Η Ουάσινγκτον αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για το Νέο Δελχί προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία για την αγορά ρωσικών όπλων, ούτε ασκούν πιέσεις στη χώρα για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Ωστόσο, ο Μόντι θα περάσει την "κόκκινη γραμμή" με το να έρθει στη Μόσχα για να σφίξει το χέρι του Πούτιν.
Η Ρωσία και η Ινδία αναμένεται να συνάψουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες σε διμερή βάση, για παράδειγμα για την προμήθεια ενεργειακών πόρων. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ινδίας αυξήθηκε κατά 1,8 φορές και ανήλθε σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023, κυρίως λόγω των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία.
Ο Πούτιν και ο Μόντι θα συζητήσουν επίσης ιδέες που σχετίζονται με το ζήτημα του κοινού νομίσματος των BRICS. Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο αναμένεται να αποτελέσει γεγονός- η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη μόλις υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής.
Το θέμα του διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου προς την Ινδία μέσω του Ιράν και του Αφγανιστάν είναι επίσης σχετικό.
Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Ανταλλαγής Logistics (RELOS) πρόκειται να εξοργίσει περισσότερο την Ουάσινγκτον.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν υλικοτεχνική υποστήριξη, επισκευές και συντήρηση στην Ινδία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσική Ομοσπονδία ενέκρινε το σχέδιο της πολυαναμενόμενης συμφωνίας RELOS. Η συμφωνία θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να χρησιμοποιούν ο ένας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του άλλου.
Με βάση τη RELOS, οι χώρες-εταίροι θα μπορούν να αποκτούν "εύκολη πρόσβαση" στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις - λιμάνια και αεροπορικές βάσεις της άλλης, με κόστος και τέλη που θα υπολογίζονται σε συνεχή βάση. Η συμφωνία προβλέπει τη συντήρηση πολεμικών πλοίων, στρατιωτικών αεροσκαφών και την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών κατά τη διάρκεια επισκέψεων και κοινών ασκήσεων.
Μια έκθεση του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar σημειώνει ότι η συμφωνία RELOS με τη Ρωσία θα δώσει στην Ινδία "πρόσβαση σε ρωσικά ναυτικά λιμάνια στην Αρκτική", αυξάνοντας έτσι την "εμβέλεια και την εμπειρία του Πολεμικού Ναυτικού στα πολικά ύδατα".
Αντίστροφα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του ρωσικού Ναυτικού θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ινδικά λιμάνια και βάσεις στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Αμερικανοί θα είναι αναμφίβολα έξαλλοι, καθώς εδώ και καιρό μιλούν για την παρακμή της ρωσο-ινδικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Πάρτε το αυτό, Ουάσιγκτον.