Η Ρωσία κι η Ινδία συμφωνούν στη διαδικασία απο-δολαριοποίησης που «φοβάται» το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε κοινή δήλωση να διεξάγουν το εμπόριο και τις επενδύσεις στα αντίστοιχα εθνικά τους νομίσματα (ρουπία και ρούβλι), γεγονός που ισοδυναμεί, χωρίς να χρησιμοποιείται ο όρος, με μια de facto απο-δολαριοποίηση της Ινδίας - μιας χώρας που προβλέπεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τα επόμενα χρόνια - και της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη εκτοπίσει την Ιαπωνία από την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη που μετρά την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Μάλιστα, αναμένεται πως η αποδολαριοποίηση θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS+ στο Καζάν τον Οκτώβριο, στην οποία θα προεδρεύσει η Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στις 9 Ιουλίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο «μεγαλύτερος φόβος» της είναι η απο-δολαριοποίηση λόγω της σκληρότητας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά των αντιπάλων της Ουάσινγκτον, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός του δολαρίου.

Ο αναλυτής William Pesek των Asia Times με έδρα το Χονγκ Κονγκ επιβεβαιώνει και επιβεβαιώνει την «εξαιρετική παραδοχή της Janet Yellen: Η απο-δολαριοποίηση είναι πλέον ο μεγαλύτερος φόβος της». Ο Pesek έρχεται σε αντίθεση με την αισιοδοξία της Yellen πριν από δύο και πλέον χρόνια, όταν καυχιόταν: «Δε νομίζω πως το δολάριο έχει σοβαρό ανταγωνισμό και δεν είναι πιθανό να έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τον Μάρτιο του 2022, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία είχε μόλις διανύσει ένα μήνα, όταν η μαχητική υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία τώρα έχει εκδιωχθεί λόγω αποτυχίας στη θέση της, υπολόγιζε στο γεγονός ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα τη γονάτιζαν και θα κατέβαζαν τη ρωσική οικονομική κατάταξη. Αντ' αυτού, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία κατατάχθηκε ως χώρα υψηλού εισοδήματος, επιβεβαιώνοντας το αποτυχημένο καθεστώς κυρώσεων της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Pesek, δύο δυναμικές επιταχύνουν την απο-δολαριοποίηση στην Ουάσινγκτον: το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί εκθετικά και πλησιάζει πλέον τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ο εκλογικός κύκλος των ΗΠΑ. Και αυτό πριν από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ και αφού ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τελικά πως παραιτείται από υποψήφιος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απο-δολαριοποίηση μοιάζει παράδοξη όταν, μέχρι στιγμής φέτος, το δολάριο έχει αυξηθεί κατά 13% έναντι του ιαπωνικού γεν, για να μην αναφέρουμε περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ. Ωστόσο, η διαδικασία απο-δολαριοποίησης αφορά την ιδιότητα του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα.

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι η ισχύς του δολαρίου προέρχεται από τον ηγεμονικό του δεσμό, ο οποίος πριν από 11 χρόνια ήταν 9,36% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα φτάσει φέτος σχεδόν τα 110 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρ' όλα αυτά, παρά την τεράστια παγκόσμια οικονομία, οι απολυταρχικοί συκοφάντες της Δύσης συνεχίζουν να υμνούν το δολάριο και να απορρίπτουν άλλες μορφές νομίσματος, όπως το GeoEconomics Center του Atlantic Council, το οποίο πανηγυρίζει για την ακμάζουσα αμερικανική οικονομία, αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ οφείλεται στην «πολεμική οικονομία» του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, του οποίου η συμβολή στο εγχώριο ΑΕΠ είναι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Παρόλα αυτά, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο, η Ινδία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση ενός διμερούς συστήματος διακανονισμού με τη χρήση εθνικών νομισμάτων, όταν ο Μόντι επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 8-9 Ιουλίου.

Από το 2023, η Ινδία και η Ρωσία έχουν διπλασιάσει τις πληρωμές τους στα εθνικά τους νομίσματα παρά τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, η οποία διαχειρίζεται τις περισσότερες πληρωμές για τις ινδικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Φυσικά, η άνοδος αυτή αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα, ιδίως αφού Ινδοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες που εργάζονται στη Ρωσία εξέφρασαν την ελπίδα να επωφεληθούν από το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών.

Οι εξαγωγές της Ινδίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 59% μεταξύ των οικονομικών ετών 2021 και 2024, ενώ οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά περίπου 8300% λόγω της προμήθειας αργού πετρελαίου από την Ινδία σε εξαιρετικά φθηνή τιμή. Παρόλο που το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 57,2 δισ. δολάρια από 2,8 δισ. δολάρια πριν από τον πόλεμο, η ινδική δεξαμενή σκέψης Global Trade Research Initiative σημειώνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε ευνοϊκούς εμπορικούς όρους, όπως η έκπτωση της ενέργειας, και στην ανάγκη της Μόσχας να βρει νέες αγορές εν μέσω των δυτικών κυρώσεων.

«Με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση και τη διατήρηση της ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν ως στόχο το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2030», αναφέρεται στο 12ο σημείο της κοινής δήλωσης 81 σημείων μετά την ολοκλήρωση της 22ης ετήσιας συνόδου κορυφής Ινδίας-Ρωσίας.

Παρόλο που το Νέο Δελχί δεν επιχειρεί ενεργά να ανταγωνιστεί την Ουάσινγκτον με την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, οι ινδοί ιθύνοντες δε θα συγκρατήσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας τους, όπως η απόκτηση φθηνής ρωσικής ενέργειας, για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων στην Ουκρανία. Αποκόπτοντας τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT και επιβάλλοντας κυρώσεις, οι ΗΠΑ, όπως κάθε σοβαρός αναλυτής προειδοποιούσε εδώ και χρόνια, αντί να διατηρήσουν το ηγεμονικό τους σύστημα, επιτάχυναν την απο-δολαριοποίηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail