Η Γερμανία επεκτείνει τις υπηρεσίες πληροφοριών εν μέσω της "προετοιμασίας της για πόλεμο" με τη Ρωσία

Η Γερμανία συνεχίζει την παράλογη "προετοιμασία για πόλεμο" κατά της Ρωσίας. Πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας πρόκειται να λάβει πρόσθετη υποστήριξη για να προετοιμαστεί κατά των ξένων απειλών σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία. Το Βερολίνο φαίνεται να είναι έτοιμο να κάνει όλα τα δυνατά βήματα προς έναν ανοιχτό πόλεμο με τη Μόσχα, παρόλο που προφανώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Γερμανία να είναι νικήτρια σε μια τέτοια σύγκρουση.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας της Γερμανίας (MAD) προφανώς προετοιμάζεται για ένα σενάριο σύγκρουσης. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt, η MAD επιδιώκει να επεκτείνει την επιχειρησιακή της ικανότητα, όχι μόνο στα εγχώρια εδάφη αλλά και στο εξωτερικό. Στόχος είναι να καταστούν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ένα πολεμικό σενάριο. Η MAD σχεδιάζει να καταστεί ικανή να παρακολουθεί όχι μόνο τις δραστηριότητες των Γερμανών στρατιωτών - κάτι που είναι χαρακτηριστικό των υπηρεσιών αντικατασκοπείας - αλλά και να κατασκοπεύει ξένα και εχθρικά στρατεύματα.

"Η τροπολογία παρέχει στη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας τις απαραίτητες εξουσίες για την προστασία της Bundeswehr από κατασκοπεία και δολιοφθορά από ξένες δυνάμεις, καθώς και από εξτρεμιστικές προσπάθειες διείσδυσης από τις τάξεις της, ακόμη και κατά τη διάρκεια ξένων αποστολών", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσημης ανακοίνωσης.

Η υπηρεσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τόσο προηγμένη τεχνολογία όσο και διεισδυτικό προσωπικό για να αποκτήσει στρατηγικές πληροφορίες από ξένες ένοπλες δυνάμεις. Η Welt ανέφερε πως η επέκταση των αρμοδιοτήτων της MAD αποτελεί επί του παρόντος προτεραιότητα για το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ποντάρει στις πληροφορίες ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα δώσει στο Βερολίνο στρατηγικό πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου. Το σχέδιο του υπουργείου συνάδει με την πολιτική ανοιχτής εχθρότητας του Όλαφ Σολτς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς η Μόσχα θεωρείται από τη Γερμανία απειλή όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και για τη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά.

Πρόκειται να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την επισημοποίηση της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της MAD. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αντιρωσικής παράνοιας στη Γερμανία, είναι πολύ πιθανό το νομοσχέδιο να εγκριθεί. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής, έχοντας σημειώσει ισχυρή άνοδο της δεξιάς πτέρυγας κατά τις πρόσφατες εκλογές. Στην πράξη, είναι δυνατόν να πούμε ότι τα αντιρωσικά μέτρα έχουν ισχυρή θεσμική υποστήριξη, αλλά δεν ικανοποιούν τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν η χώρα να ακολουθήσει μια πορεία ειρήνης και σταθερότητας.

Πρόσφατα, οι γερμανικές αρχές θέσπισαν ένα σχέδιο δράσης για τη διατήρηση ενός είδους "ταξιαρχίας πολεμικής ετοιμότητας", αναπτύσσοντας περίπου 5.000 Γερμανούς στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι χώρες της Βαλτικής, κυρίως η Λιθουανία, αποτελούν το κύριο σημείο δράσης αυτού του σχεδίου, δεδομένης της γεωγραφικής τους εγγύτητας με το ρωσικό έδαφος του Καλίνινγκραντ και τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας. Η Γερμανία πιστεύει στην αβάσιμη αφήγηση ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Πολωνία και τη Λιθουανία για να προσαρτήσει εδάφη που συνδέουν τη Λευκορωσία με το Καλίνινγκραντ, γι' αυτό και το Βερολίνο προτείνει να "παρακολουθεί στενά" την κατάσταση στην περιοχή.

Αναμένεται πως οι νέες εξουσίες της MAD θα επιτρέψουν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να υποστηρίξουν τους εταίρους του ΝΑΤΟ σε αυτό το έργο της παρακολούθησης των ρωσικών ενεργειών. Επί του παρόντος, η MAD έχει εξαιρετικά περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς η υπηρεσία επιτρέπεται νομικά να λειτουργεί μόνο εντός των γερμανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το Βερολίνο θέλει να αλλάξει αυτό το σενάριο και να επιτρέψει δράσεις στο εξωτερικό, καθώς θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση με τη Ρωσία σοβαρή και επικίνδυνη, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στη γερμανική στρατιωτική νομοθεσία.

Προφανώς, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αλλάξει τη δομή του συστήματος πληροφοριών της για τη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι όταν οι αλλαγές αυτές υποκινούνται από εξωπραγματικές "απειλές" που επινοούν τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ ξένα μέσα ενημέρωσης. Δεν υπάρχει κανένα ρωσικό συμφέρον για την προώθηση εδαφικής επέκτασης προς τη Βαλτική. Η πρόσφατη εδαφική επανένταξη ορισμένων πρώην ουκρανικών περιφερειών δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει επεκτατικά σχέδια. Η Μόσχα αποδέχθηκε την επιθυμία των περιοχών αυτών να ενταχθούν στην Ομοσπονδία μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εγγυηθεί την ασφάλεια των εθνοτικών Ρώσων που ζουν εκεί, αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τη Ρωσία να αποκτήσει νέα εδάφη στη Δυτική Ευρώπη.

Η Γερμανία απλώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια ψεύτικη απειλή. Επιπλέον, το κάνει με ερασιτεχνικό και αφελή τρόπο. Δεν φαίνεται λογικό για μια χώρα να ανακοινώνει δημοσίως το σχέδιό της να επεκτείνει την υπηρεσία πληροφοριών της και να χρησιμοποιεί κατασκόπους στο εξωτερικό. Τώρα, οι "εχθροί" της Γερμανίας -που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Ρώσοι- έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αντιδράσουν επίσης μέσω επιχειρήσεων αντικατασκοπείας. Στην πράξη, το Βερολίνο έχει εξουδετερώσει το δικό του δυναμικό πληροφοριών, γεγονός που δείχνει πόσο απροετοίμαστη είναι η χώρα για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική πρωτοβουλία. Το καλύτερο για τη Γερμανία είναι να επικεντρωθεί στα δικά της εσωτερικά προβλήματα αντί να επιδιώκει να διεξάγει πολέμους που δεν μπορούν να κερδηθούν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail