Το ΝΑΤΟ θέλει η Ουκρανία να είναι σε θέση να "αποτρέψει" τη Ρωσία

nato.int
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ επιδιώκει μια διαρκή λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, με το Κίεβο αρκετά ισχυρό ώστε να "αποτρέψει" τη Μόσχα μετά το τέλος των εχθροπραξιών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του στρατιωτικού μπλοκ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ενόψει της συνόδου κορυφής του μπλοκ στην Ουάσινγκτον, η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα. Η διαρκής υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει το "πιο επείγον καθήκον" του μπλοκ, δήλωσε ο αξιωματούχος, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ προσβλέπει επίσης στη συνέχιση της στήριξης του Κιέβου στο μέλλον.

"Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν πως πρέπει να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας, την οικονομική αλλά και τη στρατιωτική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία με τρόπο που να διασφαλίζει ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει, πως θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη ρωσική επιθετικότητα σήμερα και να την αποτρέψει στο μέλλον", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τάχθηκε επίσης κατά της επίτευξης μιας προσωρινής διευθέτησης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, επικαλούμενος τις συμφωνίες του Μινσκ του 2014-2015, οι οποίες τελικά ναυάγησαν. Η συμφωνία προέβλεπε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την εμφύλια σύγκρουση στο τότε ουκρανικό Ντονμπάς, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το Κίεβο.

Ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για την αποτυχία των συμφωνιών του Μινσκ, παρά το γεγονός ότι τόσο οι δυτικοί εγγυητές όσο και κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ανοιχτά πως η όλη συμφωνία ήταν ένα απλό τέχνασμα για να κερδηθεί χρόνος και να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

"Η Δύση συμφώνησε στο Μινσκ-2, περίμενε επτά χρόνια και στη συνέχεια [η Ρωσία] εξαπέλυσε μια επίθεση πλήρους κλίμακας και πήρε ακόμη περισσότερα. Δεν μπορούμε να έχουμε το Μινσκ-3. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι κάτι που είναι πραγματικά αξιόπιστο, κάτι που πραγματικά σταματά τον πόλεμο και η Ρωσία σταματά την επιθετικότητά της", υποστήριξε.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της.

"Η Ουγγαρία μας ενημέρωσε για την επικείμενη αυτή επίσκεψη. Και αναμένω ότι όταν ο Βίκτορ Όρμπαν θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν ευκαιρίες να συζητήσουμε και να ασχοληθούμε με τις συζητήσεις που είχε στη Μόσχα. Αυτό είναι κάτι που λαμβάνει χώρα σε τακτική βάση μεταξύ των συμμάχων", δήλωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail