Παρακολουθήστε την στρατιωτική ανάπτυξη της Ουκρανίας κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία

Τα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας και της Ρωσίας έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες ημέρες από αναφορές σχετικά με τις νέες εντάσεις κατά μήκος των ουκρανο-λευκορωσικών συνόρων που προκλήθηκαν από την υποτιθέμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αυτές ακολουθούν τις ανησυχίες της Λευκορωσίας τον τελευταίο χρόνο, από την έναρξη της τελικά αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου, ότι μπορεί σύντομα να δεχθεί άμεση επίθεση από την Ουκρανία ή/και το ΝΑΤΟ.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι προαναφερθείσες εξελίξεις συμπίπτουν με την αύξηση των εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς η Δύση εντείνει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων της στην Ουκρανία από απελπισία να επιτύχει κάποιου είδους στρατηγική νίκη παρά τις αντιξοότητες.

Εν συντομία, η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει την "κούρσα της εφοδιαστικής"/" πολέμου φθοράς" με το ΝΑΤΟ, όντας τόσο πολύ μπροστά που παράγει πλέον τριπλάσια βλήματα από το εν λόγω μπλοκ με το ένα τέταρτο του κόστους. Επομένως, η Ρωσία είναι έτοιμη να επιτύχει μια στρατιωτική διάσπαση στις γραμμές του μετώπου, την οποία αναμένεται να διευκολύνει η νέα ώθησή της στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, τεντώνοντας ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις του αμυνόμενου. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επέμβει συμβατικά προκειμένου να διαιρέσει ασύμμετρα την Ουκρανία.

Ο λόγος για τον οποίο αυτή η ακολουθία κλιμάκωσης είναι τόσο επικίνδυνη είναι επειδή η Ρωσία θα μπορούσε να φοβάται πως οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας δύναμη εισβολής του ΝΑΤΟ που ενδεχομένως διασχίζει τον Δνείπερο θα μπορούσε να προετοιμάζεται για να επιτεθεί στις νέες περιοχές της. Το δίλημμα ασφάλειας ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι τόσο σοβαρό αυτή την στιγμή ως αποτέλεσμα των προηγουμένως απαριθμημένων κλιμακώσεων που τέτοιες προθέσεις δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν με σιγουριά αν συμβεί κάτι τέτοιο. Επομένως, η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει σε τακτικές πυρηνικές κεφαλές ως έσχατη λύση από αυτοάμυνα, εξ ου και οι πρόσφατες ασκήσεις της.

Ο πρόεδρος Πούτιν θα προτιμούσε να μην εκτυλιχθεί αυτό το σκοτεινό σενάριο, γι' αυτό και μοιράστηκε πρόσφατα μια γενναιόδωρη πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε μια προσπάθεια να το αποτρέψει. Η Ουκρανία, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να αποσυρθεί από τα διοικητικά σύνορα των νέων περιοχών της Ρωσίας, όπως ζήτησε, και αντ' αυτού φέρεται να ενισχύει τις δυνάμεις της κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, προετοιμάζοντας μια πιθανή επίθεση. Ενώ ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συμβιβασμό, ο Ζελένσκι παραμένει σαφώς ανυποχώρητος, πιθανότατα λόγω φόβων για το πολιτικό του μέλλον.

Η πιθανή επιχείρηση της Ουκρανίας στη Λευκορωσία φαίνεται να βασίζεται στον υπολογισμό του Κιέβου ότι η Ρωσία μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά με κάποιο τρόπο που θα προκαλέσει τη συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην οποία ελπίζει ο Ζελένσκι ή θα ανακατευθύνει στρατεύματα από τις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου σε αυτή τη νέα και έτσι θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα προς εκμετάλλευση. Το πρώτο θα μπορούσε να συμβεί αν καταφύγει σε τακτικές πυρηνικές κεφαλές ως έσχατη λύση για αυτοάμυνα ή εξαπολύσει άλλη μια επίθεση από τη Λευκορωσία, το τελευταίο από τα οποία η La Repubblica ανέφερε στις αρχές Μαΐου πως θα προκαλούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τη δεύτερη διάσταση του ριψοκίνδυνου υπολογισμού του Κιέβου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να αναμένουν σημαντικά επιτόπια κέρδη που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Ρωσία να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το νέο μέτωπο έναντι των υφιστάμενων, ανακουφίζοντας έτσι την Ουκρανία από την τεράστια πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα όποια ανοίγματα προκύψουν για να ξαναβγεί στην επίθεση κατά μήκος του ανατολικού και/ή του νότιου μετώπου, κάτι που θα μπορούσε βολικά να συμβεί πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου και να δώσει έτσι μια σημαντική ώθηση στο ηθικό της Δύσης.

Ωστόσο, αυτό το στοίχημα θα μπορούσε επίσης να αποτύχει και να γυρίσει τρομερά μπούμερανγκ για την Ουκρανία, όπως αν η Ρωσία όντως κάνει σύντομα μια στρατιωτική υπέρβαση κατά μήκος των γραμμών του μετώπου και στη συνέχεια περάσει με ταχύτητα μέσα από τις υπόλοιπες νέες περιοχές της, ακριβώς επειδή το Κίεβο διέθεσε λανθασμένα τόσες πολλές από τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Επιπλέον, παρόλο που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επέμβει συμβατικά προς υποστήριξή του, η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη ανατολικά του Δνείπερου, αν το μπλοκ παραμείνει στη δυτική όχθη προκειμένου να διαχειριστεί το δίλημμα ασφαλείας της με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης πιθανό οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες να εντόπισαν ένα σοβαρό αδύναμο σημείο κάπου κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων και να είπαν στην Ουκρανία να το εκμεταλλευτεί, οπότε αυτό το στοίχημα μπορεί να αποδώσει τουλάχιστον εν μέρει. Είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς την επιτυχία ή την έλλειψή της είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές καλά θα κάνουν να παρακολουθούν στενά τα λευκορωσικο-ουκρανικά σύνορα, καθώς η στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου φαίνεται να είναι κάτι σοβαρό και όχι απλώς ένα τέχνασμα για να "ψυχολογήσει" τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail