Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της Ουγγαρίας λόγω της επίσκεψης του Όρμπαν στη Μόσχα

Η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τα μέλη του μπλοκ ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παραβίασαν τις συνθήκες της ΕΕ, ανέφεραν οι Financial Times στις 11 Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά, παρά τις απειλές της ΕΕ να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Όρμπαν παραμένει προσηλωμένος στην "ειρηνευτική αποστολή" του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα απέφυγε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να συναντηθεί αντ' αυτού με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.  

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στις 7 Ιουλίου, ο Όρμπαν επισκέφθηκε τη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός περιέγραψε την επίσκεψή του ως συνέχεια της "ειρηνευτικής αποστολής" που ξεκίνησε με ένα ταξίδι στο Κίεβο στις αρχές Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά, η νομική υπηρεσία της ΕΕ ενημέρωσε τα κράτη μέλη στις 10 Ιουλίου ότι ο Όρμπαν παραβίασε συμφωνίες που απαγορεύουν "κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης", ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Παράλληλα, ο Ούγγρος ηγέτης φέρεται να παραβίασε διάταξη που απαιτεί από όλα τα μέλη να ασκούν την εξωτερική πολιτική "ανεπιφύλακτα σε πνεύμα πίστης και αμοιβαίας αλληλεγγύης".

Σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στην έρευνα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 10 Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν, μεταξύ άλλων, μια κοινή επιστολή προς τον Όρμπαν, η οποία διευκρίνιζε τις αντιρρήσεις τους για τις ενέργειές του και απαιτούσε να σταματήσει την ανεξάρτητη πρωτοβουλία του για την εξωτερική πολιτική. Μια άλλη πρόταση ήταν μια ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ειδικά για το θέμα αυτό.

Ορισμένοι διπλωμάτες δήλωσαν στους FT πως πολλά μέλη της ΕΕ συζήτησαν επίσης ένα πιθανό μποϊκοτάζ των άτυπων υπουργικών συναντήσεων κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας μικρότερος αριθμός χωρών έχει ξεκινήσει ανεπίσημες συνομιλίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί η συνθήκη της ΕΕ για να περιοριστεί η δυνατότητα του Όρμπαν να ενεργεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πρότειναν μάλιστα κατ' ιδίαν να αφαιρεθεί η προεδρία από τη Βουδαπέστη.

Το Politico ανέφερε ότι ο απεσταλμένος της Ουγγαρίας στην ΕΕ, Balint Odor, δέχτηκε λεκτικές αποδοκιμασίες από τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες όσο ποτέ άλλοτε.

"Είναι πρωτοφανές η προεδρία να επιπλήττεται με τέτοιο τρόπο από όλους τους άλλους", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Από τότε που η Βουδαπέστη ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, ο Όρμπαν έχει αναλάβει αυτοαποκαλούμενες "ειρηνευτικές αποστολές" στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αυτές "δεν διεξήχθησαν στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε θεσμικού οργάνου της", τόνισε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων János Bóka σε συνέντευξη Τύπου.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Όρμπαν είχε επίσης στείλει εμπιστευτικές επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σε ηγέτες της ΕΕ, στις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς τα πρόσφατα ταξίδια του στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο Όρμπαν φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα ελπίζουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου θα αρχίσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

"Εμείς [η Ουγγαρία και η Τουρκία] έχουμε λάβει κοινή θέση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι απαραίτητη μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν και τα δύο μέρη της σύγκρουσης. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε στην τηλεόραση M1.

Ο Szijjártó τόνισε επίσης πως η ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία απέτυχε επειδή η Ρωσία δε συμμετείχε, προσθέτοντας: "Είναι σημαντικό η ειρηνευτική διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είτε στη Σαουδική Αραβία είτε αλλού, να περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης".

Αν και η ΕΕ είναι εξοργισμένη με την ειρηνευτική αποστολή του Όρμπαν, ο Ούγγρος ηγέτης είναι ρεαλιστής και έχει πει σταθερά ότι η Ρωσία έχει κερδίσει τον πόλεμο και ότι οι δυτικές δυνάμεις απλώς παρατείνουν τα δεινά στέλνοντας συνεχώς όπλα στην Ουκρανία. Μάλιστα, είναι τόσο ρεαλιστής που πιστεύει, μαζί με τους περισσότερους δημοσκόπους, πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να πετάξει στο Μαρ-α-Λάγκο στις 11 Ιουλίου για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, αποφεύγοντας ουσιαστικά τον Τζο Μπάιντεν, καθώς δεν ζήτησε διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Όρμπαν δεν είχε επίσημη συνάντηση με τον Μπάιντεν από τότε που έγινε πρόεδρος πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνάντησε τον Τραμπ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στο Μαρ-α-Λάγκο και τον έχει υποστηρίξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, περιγράφοντας μάλιστα τον δισεκατομμυριούχο ως "άνθρωπο της τιμής".

Είναι απίθανο να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δείχνει την οργή και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η ειρηνευτική αποστολή του Όρμπαν. Αν και η ΕΕ επιθυμεί απεγνωσμένα να επικρατήσει το καθεστώς του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, μια επανεκλογή του Τραμπ θα τερματίσει σχεδόν τον πόλεμο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία εργάζεται ο Όρμπαν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail