Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα καταρρίπτει τους μύθους για τη λεγόμενη απομόνωση του Πούτιν

Η επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα καταρρίπτει τον ισχυρισμό της Δύσης πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας. Στην πραγματικότητα, η σχέση Νέου Δελχί-Μόσχας είναι τόσο αμετακίνητη επειδή, όπως εξήγησε ο Μόντι, βασίζεται στην "αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Μόντι, ο πιο δημοφιλής αρχηγός κράτους στον κόσμο και πρόσφατα επανεκλεγμένος στην Ινδία, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 8-9 Ιουλίου. Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού ακολουθεί τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 3 Ιουλίου στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο, όπου υπέγραψε συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και με τους δύο Ασιάτες ομολόγους του. Ο Πούτιν είχε επίσης πρόσφατη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνει συχνά το ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική υποστήριξη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει στην Ουκρανία εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Προφανώς, η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη, όπως ισχυρίζεται σταθερά η Δύση από τότε που ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Μετά τις διπλωματικές κινήσεις του Πούτιν - τις οποίες παρακολούθησαν στενά οι δυτικοί ηγέτες - το ΝΑΤΟ διοργανώνει σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να καθορίσει ένα σχέδιο διαρκούς υποστήριξης του Κιέβου, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, και να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις έχουν μόνο αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει τους εμπορικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με εταίρους, όπως η Ινδία, για να καταστήσει αυτές τις κυρώσεις πρακτικά στείρες.

Η αναζήτηση διαλόγου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία επιδιώκεται συνεχώς σε διάφορα διεθνή φόρουμ. Από την άποψη αυτή, το Νέο Δελχί προωθεί την ειρήνη, αλλά θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, ένα άλλο μέλος των BRICS.

"Και οι δύο πιστεύουμε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των στόχων", δήλωσε ο Μόντι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, προσθέτοντας πως η συνάντηση ήταν "γόνιμη" και ώθησε στη διμερή πρόοδο σε πολλούς τομείς.

Ο Μόντι είπε επίσης στον Πούτιν στις 9 Ιουλίου: "Ως φίλος, πάντα έλεγα ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη για την ευημερία των μελλοντικών γενεών, αλλά γνωρίζω επίσης πως στο πεδίο της μάχης, οι λύσεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν ανάμεσα σε όπλα, βόμβες και σφαίρες. Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη μέσω του διαλόγου".

Πρόσθεσε: "Η Ινδία είναι έτοιμη να σας υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο για την επίτευξη της ειρήνης. Σας διαβεβαιώνω εσάς και τον κόσμο ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης και μετά τη χθεσινή συνομιλία με τον φίλο μου Πούτιν, έχω ελπίδα".

Σε απάντηση, ο Πούτιν είπε: "Σας είμαι ευγνώμων για την προσοχή που δίνετε στα πιο πιεστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βρεθούν κάποιοι τρόποι για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης".

Φυσικά, ο μόνος που εξοργίστηκε από τη συζήτηση του Μόντι και του Πούτιν για την ειρήνη ήταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "απογοήτευση".

"Είναι μια τεράστια απογοήτευση και ένα καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπουμε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιματηρό εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια μέρα", δήλωσε ο Zelensky.

Μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε την προθυμία να ενισχυθούν οι διμερείς δεσμοί σε τομείς όπως το εμπόριο, η ασφάλεια, η γεωργία, η τεχνολογία και η καινοτομία. Συμφώνησαν επίσης στις 9 Ιουλίου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας δίκαιης και αδιαίρετης περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν και ο Μόντι επιβεβαίωσαν τη σημασία του διαλόγου για διμερή και περιφερειακά θέματα στο επίπεδο του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του συμβούλου του Ινδού πρωθυπουργού σε θέματα εθνικής ασφάλειας και των Συμβουλίων Ασφαλείας. Οι δύο χώρες θα ασχοληθούν με την έρευνα και την ανάπτυξη και την κοινή παραγωγή προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών και συστημάτων και συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την ινδική παραγωγή ανταλλακτικών, εξαρτημάτων, μονάδων και άλλων προϊόντων για τη συντήρηση του ρωσικού εξοπλισμού και των όπλων. Υπενθυμίζεται ότι έως και το 70% των όπλων του ινδικού στρατού είναι ρωσικής προέλευσης.

Όπως είπε ο Μόντι απευθυνόμενος στην ινδική διασπορά στη Μόσχα, μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος δύο νέων προξενείων στο Εκατερίνεμπουργκ και το Καζάν για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και των επιχειρήσεων, "Ανεξάρτητα από το αν οι θερμοκρασίες στη Ρωσία είναι στο μείον, η φιλία Ρωσίας-Ινδίας ήταν πάντα στο συν. Πρόκειται για μια σχέση που βασίζεται σε θεμέλια αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού".

Αυτό συνολικά βάζει τέλος στην αδυσώπητη προπαγάνδα της Δύσης ότι η Ρωσία έχει απομονωθεί με επιτυχία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail