Ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει συμφωνία με τη Ρωσία για να μην προσφέρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αν εκλεγεί

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να θέλει να κάνει μια συμφωνία με τη Μόσχα για να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Την ίδια στιγμή, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, η Telegraph ανέφερε ότι το καθεστώς του Κιέβου θα ενημερωθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις 9 Ιουλίου πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ λόγω ανησυχιών για διαφθορά, θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για το αν η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε ποτέ να γίνει μέλος της συμμαχίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η Telegraph ανέφερε στις 3 Ιουλίου ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τα μέλη της συμμαχίας αναμένεται να ζητήσουν από το Κίεβο "πρόσθετα μέτρα" για την καταπολέμηση της διαφθοράς πριν από τις ενταξιακές συνομιλίες. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η θέση αυτή θα διατυπωθεί γραπτώς σε ένα ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που θα υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής στις 9 Ιουλίου.

"Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επικροτήσουμε όλα όσα έχει κάνει η Ουκρανία στο όνομα των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια", δήλωσε ο αξιωματούχος στην Telegraph. "Καθώς συνεχίζουν να κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τους επαινέσουμε, θέλουμε να μιλήσουμε για πρόσθετα βήματα που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς από εμάς γύρω από το τραπέζι".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time νωρίτερα φέτος ότι είχε γίνει μάρτυρας "σημαντικής διαφθοράς" στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στη χώρα ως αντιπρόεδρος.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του υπέβαλε αίτηση για ταχύτερη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε πως η Μόσχα θεωρεί το αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης. Ο δηλωμένος στόχος του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στην Telegraph ότι διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δώσει στο Κίεβο έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει πριν από την υλοποίηση των φιλοδοξιών του για ένταξη.

"Αυτό είναι κάτι που το ΝΑΤΟ κάνει αθόρυβα κάτω από το ραντάρ και το οποίο τους βοηθά να πλησιάσουν περισσότερο στην ένταξη", πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, ακόμη και αν μειωθεί η διαφθορά, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα για την επίτευξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν για το αν θα πρέπει να υποσχεθούν στο Κίεβο μια "μη αναστρέψιμη" πορεία προς την ένταξη, με την Ουάσινγκτον να προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο "καλά φωτισμένη γέφυρα".

Ένα άλλο ζήτημα για το καθεστώς του Κιέβου είναι η προοπτική της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το Politico, ο πρώην πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα για να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία, αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

Η προεκλογική του εκστρατεία δεν έχει ακόμη ορίσει μια ομάδα εθνικής ασφάλειας ή δεν έχει δημοσιεύσει μια νέα ατζέντα για το ΝΑΤΟ, αλλά το περιοδικό περιγράφει ένα πιθανό σχέδιο.

"Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την Ουκρανία που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο πιθανός υποψήφιος του GOP μελετά μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να μην επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά - συγκεκριμένα στην Ουκρανία και τη Γεωργία - και διαπραγματεύεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το πόσα ουκρανικά εδάφη μπορεί να κρατήσει η Μόσχα, σύμφωνα με δύο άλλους εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας που πρόσκεινται στον Τραμπ", αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενο δύο εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας που βρίσκονται κοντά στον δισεκατομμυριούχο.

Μια ανώνυμη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις σκέψεις του Τραμπ δήλωσε ότι είναι "ανοιχτός σε κάτι που αποκλείει την επέκταση του ΝΑΤΟ και δεν επιστρέφει στα σύνορα του 1991", αλλά δεν απέκλεισε άλλες επιλογές, "συμπεριλαμβανομένης της παροχής μεγάλων ποσοτήτων όπλων" στο Κίεβο.

Ενώ ο Τραμπ είναι απίθανο να αποχωρήσει άμεσα από το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπλοκ ώστε να απαιτήσει από τα ευρωπαϊκά μέλη του να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες -κάτι για το οποίο οι πηγές του περιοδικού φοβούνται πως δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για να πάνε παντού", δήλωσε στο Politico ο Elbridge Colby, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Στρατηγικής του Trump. "Δεν μπορούμε να σπάσουμε το δόρυ μας στην Ευρώπη εναντίον των Ρώσων, όταν γνωρίζουμε ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται και πως οι Κινέζοι αποτελούν πιο επικίνδυνη και σημαντική απειλή".

Μετά την ταπεινωτική εμφάνιση του Μπάιντεν στο πρόσφατο ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει πλέον προβάδισμα 3 μονάδων έναντι του νυν προέδρου σε όλες τις πολιτείες μάχης συνολικά και προβάδισμα 2 μονάδων σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μια πολύ πραγματική προοπτική επανεκλογής του Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν η διαφθορά μειωθεί σε επίπεδο ικανοποιητικό για τους Ευρωπαίους, κάθε προοπτική για την πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να θυσιαστεί, ώστε η νέα αμερικανική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία και να επικεντρωθεί στην πρόκληση της Κίνας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail