Η Ρωσία δυναμώνει: Θα καταστρέψει το δράμα ΗΠΑ-Ουκρανίας

Η Ρωσία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επανεκκινήσει την παραγωγή πυραύλων INF ως απάντηση στις επανειλημμένες παραβιάσεις της Συνθήκης INF από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας πυραύλων, MIRVs (πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου) και όπλων μαζικής καταστροφής στο Κίεβο. Η Ρωσία έχει απευθύνει πολλαπλές προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ να σταματήσουν την ανάμειξή τους, επικαλούμενη παραβιάσεις διεθνών αρχών, όπως η μη ανάμειξη σε κυρίαρχες υποθέσεις. Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν τη Ρωσία, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και προκαλώντας τη δυναμική απάντηση της Μόσχας.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία προχώρησε σε μια τολμηρή κίνηση για την επανεκκίνηση της παραγωγής πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, μια απόφαση που προκλήθηκε από την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη INF. Η συνθήκη αυτή, που υπογράφηκε το 1987 κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, είχε προηγουμένως απαγορεύσει τους βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ εδάφους με βεληνεκές που εκτοξεύονται από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Η ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα του Καζακστάν, ήταν κατηγορηματική. Σηματοδότησε την πρόθεση της Ρωσίας να αψηφήσει τους προηγούμενους συμβατικούς περιορισμούς και να ανανεώσει τις αμυντικές της δυνατότητες εν μέσω της μεταβαλλόμενης δυναμικής της παγκόσμιας ασφάλειας.

Η Συνθήκη INF ήταν μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης με στόχο τη μείωση των πυρηνικών εντάσεων στην Ευρώπη. Απαγορεύοντας μια συγκεκριμένη κατηγορία όπλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, επιδίωξε να σταθεροποιήσει τις σχέσεις κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF το 2019, αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένες επικρίσεις από τους παγκόσμιους υποστηρικτές του ελέγχου των εξοπλισμών. Γρήγορα εμφανίστηκαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κούρσας των εξοπλισμών και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια ασφάλεια.

Η απάντηση του Πούτιν υπογράμμισε την προσήλωση της Ρωσίας στις διμερείς συμφωνίες, ενώ παράλληλα τόνισε την τολμηρή στάση της απέναντι στις αντιληπτές απειλές. Η χρονική συγκυρία της δήλωσής του μετά τη σύνοδο κορυφής SCO υπογράμμισε τους στρατηγικούς ελιγμούς της Ρωσίας στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών συμμαχιών και περιφερειακών πλαισίων ασφαλείας.

Ο Πούτιν επεσήμανε αυτό που θεώρησε ως προκλητικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στις Φιλιππίνες, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί ως παράγοντες αποσταθεροποίησης που δικαιολογούν αμυντική απάντηση. Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας πριν από την ανακοίνωση υπογράμμισαν τη σοβαρότητα των εκτιμήσεων περί εθνικής ασφάλειας.

Οι δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη πυραύλων αντανακλούσαν στρατηγικούς υπολογισμούς που αποσκοπούσαν στην εξισορρόπηση της στρατιωτικής αποτροπής με διπλωματικά μηνύματα εν μέσω εξελισσόμενων απειλών ασφαλείας. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας υπογράμμισε τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις και τις ευρύτερες επιπτώσεις στα παγκόσμια καθεστώτα ελέγχου των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο Πούτιν υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και αμφισβήτησε την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ΝΑΤΟ, την οποία η Ρωσία θεωρεί ότι υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Η ιστορική σημασία της Συνθήκης INF για τον μετριασμό των πυρηνικών κινδύνων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ήρθε σε έντονη αντίθεση με τις σύγχρονες προκλήσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα των διεθνών συμφωνιών στο σημερινό πολυπολικό κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνθήκη INF επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα επίγεια πυραυλικά συστήματα, αποκλείοντας τις πλατφόρμες αέρος και θάλασσας με παρόμοιες παραμέτρους εμβέλειας, ορίζοντας έτσι το συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής και τους περιορισμούς της. Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη μέσω της ανάπτυξης και ανάπτυξης απαγορευμένων πυραυλικών συστημάτων ήταν αμφιλεγόμενοι, συμβάλλοντας στην τελική κατάρρευση της συνθήκης και τροφοδοτώντας τη διμερή διχόνοια.

Η οδηγία του Πούτιν προς την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας να ξεκινήσει την έρευνα και την ανάπτυξη αυτών των πυραυλικών συστημάτων υπογράμμισε τη δέσμευση της Μόσχας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες εν μέσω των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας. Οι ανησυχίες σχετικά με τις περιφερειακές επιπτώσεις των πιθανών αναπτύξεων πυραύλων στην Ευρώπη και τις γειτονικές περιοχές είχαν απήχηση τόσο στα γειτονικά κράτη όσο και στους διεθνείς παρατηρητές.

Η παγκόσμια αντίδραση, ιδίως από τις χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες μεγάλες δυνάμεις, υπογράμμισε τις συντονισμένες προσπάθειες για την παρακολούθηση και τον μετριασμό της δυναμικής μιας πιθανής κούρσας εξοπλισμών. Εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις της ανανέωσης της παραγωγής πυραύλων, προειδοποιώντας για τον εντεινόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό των όπλων και το ενδεχόμενο να υπονομεύσει τις προσπάθειες προς τον πυρηνικό αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Αυτό το αποφασιστικό και διεκδικητικό τόλμημα του Κρεμλίνου συμπυκνώνει τις στρατηγικές αποφάσεις της Ρωσίας και τις παγκόσμιες προεκτάσεις τους, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάρρευσης της Συνθήκης INF και του επακόλουθου γεωπολιτικού τοπίου. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την παρέμβασή τους, επικαλούμενη παραβιάσεις διεθνών αρχών όπως η μη ανάμειξη σε κυρίαρχες υποθέσεις, αλλά οι κουφές ΗΠΑ δεν μπορούν να ακούσουν.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, η κατάσταση υπογραμμίζει την εύθραυστη ισορροπία των διεθνών σχέσεων και τις πιθανές επιπτώσεις των γεωπολιτικών ελιγμών σε ευαίσθητα παγκόσμια hotspots.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail