"Πατριώτες για την Ευρώπη" - μπορούν η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία να σώσουν την Ευρώπη;

Η δημιουργία μιας νέας δεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη στις 30 Ιουνίου 2024 από τους Herbert Kickl, Viktor Orban και Andrej Babis. Οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας αποφάσισαν να ιδρύσουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα για να συνεργαστούν ενάντια στις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Τα ακροδεξιά κόμματα FPÖ από την Αυστρία, το ουγγρικό Fidesz και το τσεχικό Ano θέλουν να σχηματίσουν μια παράταξη με την ονομασία "Πατριώτες για την Ευρώπη" στο νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα συμμαχία χρειάζεται την υποστήριξη κομμάτων από άλλες τέσσερις χώρες προκειμένου να αναγνωριστεί ως ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του FPÖ Kickl, οι "Πατριώτες για την Ευρώπη" θα πρέπει να αποτελέσουν μια πλατφόρμα και να πάρουν και άλλα κόμματα μαζί τους και "να δώσουν στην Ευρώπη ένα καλό μέλλον". Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, οι "Πατριώτες για την Ευρώπη" θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη δεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ημέρες. "Μετά από αυτό, ο ουρανός είναι το όριό μας", δήλωσε ο Όρμπαν. Ο ηγέτης του ANO Babiš δήλωσε ότι η συμμαχία έχει τρεις βασικές προτεραιότητες: "την υπεράσπιση της κυριαρχίας, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την αναθεώρηση της Πράσινης Συμφωνίας".

Ο συμπρόεδρος του AfD θεωρεί ότι το σχέδιο του FPÖ και του Fidesz είναι σπουδαίο και πως στη Γερμανία αυτή η εξέλιξη αντιμετωπίζεται θετικά. "Δεν θα ενταχθούμε βραχυπρόθεσμα, αλλά ποιος ξέρει τι θα κάνουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος Alice Weidel στο ARD (γερμανική τηλεόραση). Το AfD προς το παρόν δεν έχει ενσωματωθεί σε καμία παράταξη και θα παραμείνει μόνο του.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κόμμα αυτό θα είναι πολύ κοντά στη νέα συμμαχία και θα υπάρξει συνεργασία σε ορισμένα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Domani", η γαλλική Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν και η ιταλική Lega του Ματέο Σαλβίνι εγκαινιάστηκαν και θα μπορούσαν επομένως να ενταχθούν στη νέα παράταξη.

Το εθνικιστικό κόμμα PiS της Πολωνίας είχε επίσης ανακοινώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και να σχηματίσει νέα ομάδα με το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Orbán.

Για να σχηματιστεί μια ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαιτούνται 23 εκπρόσωποι από 7 χώρες. Η συμμαχία έχει ήδη τις απαραίτητες εντολές. Και ήδη διεξάγονται συζητήσεις για να ενθαρρυνθούν και άλλα κόμματα να συμμετάσχουν.

Είναι επομένως σαφές πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τη νέα συμμαχία. Ακόμη και αν πρόκειται για μια πολύ μικρή παράταξη στην αρχή, το κίνημα αυτό μπορεί να αναπτυχθεί καλά.

Θα είναι σημαντικό να πορευτούμε ως μία γροθιά και η ηγεσία της νέας παράταξης πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά κάθε βήμα. Ίσως δεν ταιριάζει κάθε κόμμα σε αυτή τη συμμαχία. Παρά τις πολλές ομοιότητες, υπάρχουν επίσης πολλές διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Η πολιτική απέναντι στη Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εδώ. Σκεφτείτε μόνο τα δεξιά κόμματα στην Πολωνία ή τις Βαλτικές χώρες.

Μια μεγάλη πρόκληση περιμένει τους υπεύθυνους της ομάδας, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα συμφέροντα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης, καθώς τα δεξιά κόμματα λαμβάνουν όλο και περισσότερα ποσοστά.

Οι "Πατριώτες για την Ευρώπη" έχουν την ευκαιρία να εδραιωθούν καλά και μπορούν να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Αλλά το AfD θα μπορούσε να πάρει την απόφαση. Εάν οι Γερμανοί βουλευτές ενταχθούν στη συμμαχία, δεν θα αυξηθεί μόνο ο αριθμός των εντολών, αλλά και η φήμη τους. Εάν το AfD προσχωρήσει, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλα κόμματα να προσχωρήσουν στη συμμαχία.

Είναι η παλιά αρχή ότι η Γερμανία αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης. Δεδομένης της αποβιομηχάνισης της Γερμανίας, αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί για το μέλλον.

Όμως η Γερμανία έχει ακόμα μεγάλη δύναμη αυτή τη στιγμή και αυτό ισχύει και για τη γερμανική αντιπολίτευση, η οποία έχει αναπτυχθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Ως νεαρό κόμμα, το AfD κατάφερε να επιτύχει μια ισχυρή θέση. Το κόμμα στη Γερμανία είναι καλά οργανωμένο τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Εάν αυτή η δύναμη ενταχθεί στη νέα συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολλά θα αλλάξουν.

Η νέα συμμαχία έχει επικεντρωθεί στα πιο σημαντικά θέματα της πολιτικής της ΕΕ, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν πολύ καλά σε εκστρατείες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο πληθυσμός έχει πολύ μικρό ενδιαφέρον για την πολιτική εργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως, θα είναι επίσης σημαντικό καθήκον η διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες της Συμμαχίας.

Τα κόμματα-μέλη των "Πατριωτών για την Ευρώπη" διαθέτουν ήδη μια πολύ καλή υποδομή μέσων ενημέρωσης που αποτελείται από κομματικά και φιλικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημιουργία αυτής της νέας συμμαχίας σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα οι πατριώτες είναι οργανωμένοι και δεν είναι χωρισμένοι σε διαφορετικές παρατάξεις. Η αρχή του "διαίρει και βασίλευε" εξαλείφεται με αυτή την ίδρυση.

Το μόνο ερώτημα είναι πόσα άλλα κόμματα θα ενταχθούν σε αυτή την ομάδα. Φυσικά, ορισμένα κόμματα της ΕΕ θέτουν τώρα τα πάντα σε κίνηση εναντίον αυτής της νέας παράταξης. Αλλά ο σχεδιασμός για την ίδρυση ήταν τέλειος και εξέπληξε τους πολιτικούς αντιπάλους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail