Δημοσκόπηση: Το αστέρι του Ζελένσκι ξεθωριάζει μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ

Μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, ένας αυξανόμενος αριθμός αναρωτιέται αν ο ηγέτης της Ουκρανίας κάνει "το σωστό"

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο οποίος θα γιορτάσει την 75η επέτειό του στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον, διατηρεί ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των χωρών που τον απαρτίζουν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση σε 13 κράτη μέλη που δημοσίευσε την Τρίτη το Κέντρο Ερευνών Pew.

Jim Lobe - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα μέσο ποσοστό 63% των ερωτηθέντων στα 13 έθνη δήλωσε πως έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, ενώ ένα μέσο ποσοστό 33% δήλωσε πως έχει αρνητική άποψη για τον οργανισμό που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Οι πιο θετικές απόψεις βρέθηκαν στην Πολωνία (91%), την Ολλανδία (75%) και τη Σουηδία (72%), η οποία προσχώρησε στη συμμαχία μόλις τον Μάρτιο, καθιστώντας την το νεότερο μέλος του οργανισμού.

Οι πιο αρνητικές απόψεις βρέθηκαν στην Ελλάδα (37% θετικές) και την Ισπανία (45%). Μόνο το 42% των Τούρκων ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό ήταν διπλάσιο από το επίπεδο υποστήριξης της συμμαχίας από την τελευταία δημοσκόπηση της Pew στη χώρα το 2018.

Η νέα δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο στο πλαίσιο μιας πολύ μεγαλύτερης πολυεθνικής έρευνας σε περισσότερους από 44.000 ερωτηθέντες σε 35 χώρες του ΝΑΤΟ και σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ παγκοσμίως, διαπίστωσε επίσης σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι "να πράξει το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις" σε σύγκριση με πέρυσι.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου και η ηγεσία του Ζελένσκι έλαβε σημαντικά εύσημα για τη συγκέντρωση αυτής της υποστήριξης.

Καθώς όμως γινόταν σαφές ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να ανταποκριθεί στις ελπιδοφόρες προσδοκίες και η Ρωσία φάνηκε να ανακτά το πάνω χέρι, η εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Κιέβου μεταξύ του κοινού του ΝΑΤΟ, ιδίως στην Ευρώπη, φάνηκε να κλονίζεται.

Αυτή η πτώση ήταν πιο εντυπωσιακή στη γειτονική Πολωνία, όπου η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι "να κάνει το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις" μειώθηκε από 70% σε 48%. Λιγότερο δραματική, αλλά ωστόσο αξιοσημείωτη, ήταν η πτώση της εμπιστοσύνης στον Ζελένσκι κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες στις Κάτω Χώρες (από 73% σε 66%), στη Γερμανία (από 61% σε 54%), στην Ισπανία (από 55% σε 48%), στη Γαλλία (από 50% σε 43%) και στη Σουηδία (από 86% σε 80%).

Οι δημοσκοπήσεις σε τέσσερις χώρες έδειξαν διχασμό στις απόψεις σχετικά με το αν η χώρα τους παρέχει υπερβολική, πολύ λίγη ή τη σωστή υποστήριξη στο Κίεβο στον πόλεμο. Ίσως αντανακλώντας τη μείωση της υποστήριξης προς τον Ζελένσκι, μόνο το έξι τοις εκατό των Πολωνών ερωτηθέντων δήλωσε πως η κυβέρνησή τους παρέχει "όχι αρκετή" υποστήριξη. Οι υπόλοιποι Πολωνοί ερωτηθέντες ήταν ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ του "σωστού ποσού" και του "υπερβολικού ποσού".

Οι ερωτηθέντες από την Ουγγαρία και την Τουρκία - και οι δύο από τις οποίες, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν διατηρήσει σχετικά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, ήταν επίσης διχασμένοι. Στην Ουγγαρία, η οποία έχει παράσχει πολύ λίγη βοήθεια στην Ουκρανία, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνησή τους παρείχε "περίπου το σωστό ποσό" και ένα άλλο 21% δήλωσε ότι ήταν "πάρα πολύ". Στην Τουρκία, η οποία παρείχε κρίσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία στις αρχές του πολέμου, το 46% είπε πως ήταν "περίπου το σωστό ποσό, το 16% είπε ότι ήταν πάρα πολύ και το 20% είπε πως ήταν "όχι αρκετό".

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παράσχει μακράν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι απόψεις ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένες - το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η υποστήριξη ήταν "όχι αρκετή", το 25% δήλωσε "περίπου το σωστό ποσό" και το 31% δήλωσε ότι ήταν υπερβολική. Από εκείνους που είπαν πως ήταν "πάρα πολύ", το 51% αυτοπροσδιορίστηκαν ως "συντηρητικοί", ενώ μόνο το 13% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως φιλελεύθερων δήλωσαν πως η Ουάσινγκτον παρείχε "πάρα πολύ".

Αυτή η διαφορά αντανακλάται επίσης στις απόψεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε αυτοπροσδιοριζόμενους φιλελεύθερους στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν θετική άποψη για τη συμμαχία, ενώ μόνο το 41% των αυτοπροσδιοριζόμενων συντηρητικών συμφώνησε.

Αντίθετα, στην Ελλάδα και την Ισπανία, δύο χώρες με τις λιγότερο ευνοϊκές απόψεις για το ΝΑΤΟ, διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που ταυτίζονταν πολιτικά με τη δεξιά στις χώρες τους είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι οι απόψεις τους για το ΝΑΤΟ ήταν θετικές σε σχέση με τους αριστερούς. Το ίδιο μοτίβο ίσχυε και για τους Σουηδούς ερωτηθέντες

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail