Εμπειρογνώμονες: Το ΝΑΤΟ διογκώνει την κινεζική απειλή για να επιλύσει την κρίση του

nato.int
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ υπερτονίζει την "κινεζική απειλή" σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και να επιλύσει την υπαρξιακή κρίση της συμμαχίας, σύμφωνα με Κινέζους εμπειρογνώμονες που επικαλούνται οι Global Times.

Η τακτική σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον από την Τρίτη έως την Πέμπτη. Τρία μεγάλα θέματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη: η ενίσχυση του ρόλου του μπλοκ στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, η ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και της αποτροπής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και η επέκταση των εταιρικών σχέσεων με τις ασιατικές χώρες εν μέσω της αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. Η συνάντηση αυτή θα είναι η τελευταία για τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο θα διαδεχθεί την 1η Οκτωβρίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θέσεων του ΝΑΤΟ σε συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Cui Hongjian, εμπειρογνώμονα της Ακαδημίας Περιφερειακής και Παγκόσμιας Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Εξωτερικών Σπουδών του Πεκίνου, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει ως στόχο να επιδείξει εξωτερική ενότητα και κοινά συμφέροντα, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία και προβληματισμός στο εσωτερικό της συμμαχίας μεταξύ των κρατών μελών.

"Για παράδειγμα, η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες βασικές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ (πρώην προέδρου των ΗΠΑ) στον Λευκό Οίκο - όλα αυτά έχουν προσθέσει αβεβαιότητα εντός του ΝΑΤΟ όσον αφορά την επίτευξη συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα", αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τον εμπειρογνώμονα.

Ο Cui Hongjian σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ικανοποιήσει τα στρατηγικά συμφέροντα και τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύοντας την "κινεζική απειλή" σε μια προσπάθεια επίλυσης της υπαρξιακής κρίσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail