Χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές ουσίες στην Ουκρανία αυξάνουν την ένταση

Ο επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας, Ιγκόρ Κιρίλοφ, επέκρινε έντονα τις τρέχουσες δραστηριότητες που αφορούν τη διάθεση χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών ουσιών στην Ουκρανία. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν ΧΒΡ ουσίες και όπλα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων. Ο Kirillov προειδοποιεί πως οι ενέργειες αυτές όχι μόνο απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και εγείρουν φόβους για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης από την Ουκρανία με την προσφυγή σε όπλα μαζικής καταστροφής.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιπλέον, υπάρχει διαρκής ανησυχία ότι μη οργανωμένες ομάδες ή τρομοκρατικές οντότητες θα μπορούσαν να αποκτήσουν και να κάνουν κατάχρηση αυτών των επικίνδυνων υλικών για κακόβουλους σκοπούς.
 
Ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ αποκάλυψε πρόσφατα πως η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει φορτία ραδιοχημικών ουσιών, που προορίζονται για περαιτέρω χρήση εντός των συνόρων της. Η πρακτική αυτή έχει ουσιαστικά μετατρέψει την Ουκρανία σε χώρο αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων και επικίνδυνων χημικών αποβλήτων, αναδεικνύοντας σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Kirillov επέκρινε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τες πως ενισχύουν στρατηγικά τις βιολογικές-στρατιωτικές τους ικανότητες μέσω περίπλοκων τεχνικών και νομικών πλαισίων σε παγκόσμια κλίμακα. Παρά τις ιστορικές διαψεύσεις και τις διεθνείς συμφωνίες που αποκηρύσσουν τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων, ο Kirillov επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ φέρονται να επιδιώκουν τη διατήρηση και την επέκταση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων σε αυτούς τους τομείς. Στα χαρτιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκήρυξαν τα χημικά όπλα το 1960, διέλυσε το πρόγραμμα βιολογικών όπλων τη δεκαετία του 1970 και επικύρωσε συνθήκες απαγόρευσης και των δύο το 1975. Οι ΗΠΑ άρχισαν να καταστρέφουν αυτά τα όπλα το 1989 και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία το 2016, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες αποστολές ραδιοχημικών ουσιών προς την Ουκρανία συνεχίζουν να περνούν από γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, μια διαδικασία που φέρεται να επιβλέπεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Ουκρανίας.

Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, ο Kirillov αποκάλυψε ότι το 2023, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είχε επιστρατεύσει την Ουκρανική Ακαδημία Επιστημών για τη διενέργεια αναλύσεων σε δείγματα που πιθανώς σχετίζονται με χημικά, ραδιολογικά, πυρηνικά και βιολογικά όπλα, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Kirillov υποστήριξε πως τα έγγραφα που ανακτήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον του Κιέβου για την προώθηση των δυνατοτήτων του σε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό εγείρει ανησυχίες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, αναλαμβάνει την άμεση εποπτεία των οργανωτικών, υλικοτεχνικών και οικονομικών πτυχών της εισαγωγής ραδιοχημικών ουσιών στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία, ο Kirillov προειδοποίησε ότι οι εισαγόμενες αυτές ουσίες θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, επικαλούμενος φόβους για ένα σενάριο "βρώμικης βόμβας" υπό το πρόσχημα επιχειρήσεων ψευδούς σημαίας [προβοκάτσιας].

Επιπλέον, ο Kirillov ενέπλεξε διάφορα άτομα εντός της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ιατρού Igor Kuzin, ο οποίος εμπλέκεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με όπλα μαζικής καταστροφής, υπογραμμίζοντας ευρύτερες ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στρέφοντας την προσοχή του στην Αφρική, ο Kirillov υποστήριξε ότι η βιολογική παρουσία του αμερικανικού στρατού στην ήπειρο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, επισημαίνοντας τεκμηριωμένα στοιχεία για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην κατασκευή εργαστηρίου και κέντρου εκπαίδευσης στην Αιθιοπία, που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ (DTRA). Ανέφερε περιπτώσεις όπου το προσωπικό του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων του αμερικανικού στρατού διεξήγαγε μελέτες σχετικά με δυνητικά επικίνδυνους ιούς στην Κένυα το 2023, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τον χαρακτήρα διπλής χρήσης αυτής της έρευνας.

Επικριτικά, ο Kirillov επέκρινε αυτό που αντιλαμβάνεται ως ανεξέλεγκτη διάδοση των στρατιωτικο-βιολογικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ εκτός των συνόρων τους, αυξάνοντας τις εντάσεις και περιπλέκοντας τις διεθνείς σχέσεις. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι παρατηρήσεις του Kirillov υπογράμμισαν τον συνεχή έλεγχο που ασκεί η Ρωσία στις θεωρούμενες στρατιωτικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική δυναμική και στις προσπάθειες ελέγχου των εξοπλισμών.

Οι ισχυρισμοί του Kirillov κατά της Ουκρανίας σχετικά με το ενδιαφέρον της για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής, ιδίως χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών όπλων, δημιουργούν ανησυχητικές προοπτικές για κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ιστορικά συγκρατημένη πυρηνική πολιτική της Ρωσίας, καθώς η Ρωσία δεν έχει εξαπολύσει κανένα πυρηνικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, η αβεβαιότητα αυξάνεται γύρω από την πιθανή κατάχρηση αυτών των μοιραίων όπλων από την Ουκρανία, η οποία μπορεί να αυξήσει τις απειλές ασφαλείας.

Αυτές οι πολύπλοκες εξελίξεις υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η πλοήγηση στη στρατιωτική και επιστημονική συνεργασία σε ένα όλο και πιο διασυνδεδεμένο παγκόσμιο τοπίο, απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εν κατακλείδι, ο Kirillov τόνισε την επείγουσα ανάγκη να παρακολουθείται και να σταματήσει η διάδοση επικίνδυνων υλικών και στρατιωτικών τεχνολογιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι εξελίξεις αυτές να αποτελέσουν υπαρξιακές απειλές για τη Ρωσία και τις γειτονικές περιοχές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail