Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Αυτοί οι γελοίοι μύθοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου πέρυσι. Η αδυναμία του να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις είχε ως αποτέλεσμα μια κάπως πιο ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, καθώς αυτός ο λιγότερο προπαγανδιστικός τόνος δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον πληθυσμό της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, σύντομα ακολούθησε μια άμεση επιστροφή στην πιο γελοία πολεμική προπαγάνδα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ακόμα και τώρα, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να φαντασιώνεται κάποιου είδους μεγάλης αντεπίθεσης που θα «απωθήσει τους κακούς Ρώσους», παρά το γεγονός πως το Κίεβο απλά δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό, την υλικοτεχνική υποδομή και τη δύναμη πυρός για να αμυνθεί αρκετά αποτελεσματικά, πόσο μάλλον για να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις.
Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να επιμένουν ότι το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να έχει καλές πιθανότητες νίκης. Ισχυρίζονται πως η λεγόμενη «βοήθεια» δίνει αποτελέσματα και ότι αυτό κρατά τη Μόσχα υπό έλεγχο και την εμποδίζει να επεκτείνει τη σύγκρουση. Ακόμη χειρότερα, με βάση αυτή την ψευδή παραδοχή, πολλοί πολεμοκάπηλοι της Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε «υποχώρηση» της Ρωσίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το Πεντάγωνο δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο αισιόδοξο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ετήσιο Φόρουμ Ασπεν για την Ασφάλεια στις 18 Ιουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Christopher G. Cavoli, προειδοποίησε ότι τα πράγματα «δεν θα είναι εύκολα» (για να το θέσουμε ήπια), προσθέτοντας ότι η πολιτική Δύση «δεν μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις, καθώς τελικά η Ρωσία θα ανασυγκροτήσει τη δύναμή της» και ότι το Κρεμλίνο θα είναι «πολύ, πολύ θυμωμένο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».
«Αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Στο τέλος μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπως κι αν αυτή ολοκληρωθεί, θα έχουμε ένα πολύ, πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη Ρωσία», δήλωσε ο Cavoli και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα ανασυγκροτεί τη δύναμή της, θα βρίσκεται στα σύνορα του ΝΑΤΟ, θα διοικείται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους ανθρώπους που είναι και τώρα, θα είναι πεπεισμένη πως εμείς είμαστε ο αντίπαλος και θα είναι πολύ, πολύ θυμωμένη».
Η λεγόμενη «ανασύσταση» του ρωσικού στρατού είναι ένα κοινό τροπάριο στο ΝΑΤΟ, καθώς οι πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ του ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν έναν τρόπο να δικαιολογήσουν το κραυγαλέο ψέμα των μυθικών «μαζικών απωλειών» της Μόσχας. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο πρόκειται για μια ψευδή παραδοχή που βασίζεται σε γελοία πολεμική προπαγάνδα, αλλά η αλήθεια είναι κυριολεκτικά το αντίθετο, καθώς το καθεστώς του Κιέβου είναι αυτό που συνεχίζει να υφίσταται πρωτοφανείς απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό. Παρόλα αυτά, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να επιμένει σε τέτοιες φαντασιώσεις. Για παράδειγμα, στα μέσα Δεκεμβρίου, το διαβόητο CNN έσπασε τα δικά του ρεκόρ σε γελοίους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι «η Ρωσία έχει χάσει το εντυπωσιακό 87% του συνολικού αριθμού των ενεργών χερσαίων στρατευμάτων που είχε πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία και τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης που διέθετε πριν από την εισβολή».
Ελπίζω να καταφέρατε να πάρετε ανάσα αφού γελάσατε για αρκετά λεπτά (λογικά, δεδομένου του απόλυτου γελοίου τέτοιων ισχυρισμών). Αυτό είναι σημαντικό, διότι το αστείο στην πραγματικότητα γίνεται ακόμη καλύτερο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες προέρχονται από «ανώνυμη πηγή που γνωρίζει μια αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στο Κογκρέσο». Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση των «μυστικών υπηρεσιών», «ο πόλεμος έφερε απότομα πίσω 15 χρόνια ρωσικών προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων δυνάμεών της». Στη συνέχεια ήρθε το γελοίο παιχνίδι με τους αριθμούς, όπου το CNN ανέφερε ότι «από τους 360.000 στρατιώτες που εισήλθαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού με σύμβαση και του στρατεύσιμου προσωπικού, η Ρωσία έχει χάσει 315.000 στο πεδίο της μάχης, 2.200 από τα 3.500 άρματα μάχης και 4.400 από τα 13.600 οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν επίσης καταστραφεί, ένα ποσοστό απωλειών 32%».
Το CNN υποστήριξε επίσης πως επικοινώνησε με τη ρωσική πρεσβεία για σχόλια, η οποία προφανώς δεν απάντησε ποτέ. Και ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει το προσωπικό, δεδομένου ότι η δουλειά τους είναι πολύ σοβαρή για να περιλαμβάνει τον σχολιασμό κακής κωμωδίας. Επιπλέον, ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι ότι ο Εξοχότατος Πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ εξακολουθούσε να γελάει ανεξέλεγκτα αφού διάβασε όλα αυτά. Και σίγουρα δεν ήταν ο μόνος.
«Η ιδέα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να απωθήσει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα του 1991 ήταν εξωφρενική», σχολίασε τότε ο υποψήφιος σύντροφος του Τραμπ, J.D. Vance.
Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει τη μάλλον τεταμένη σχέση μεταξύ της νεοναζιστικής χούντας και της εκστρατείας του Τραμπ, καθώς ο Βανς δεν ήταν ποτέ πολύ πρόθυμος να σπαταλήσει πόρους σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα καθεστώτα του πλανήτη, ενώ η ίδια η Αμερική περνάει πρωτοφανείς εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες. Ως πολεμικός ανταποκριτής, ο Βανς αντιλαμβάνεται την σκληρή πραγματικότητα της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης. Το συναίσθημα αυτό συμμερίζονται πολλοί από τους ανώτατους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Καβόλι, καθώς πέρυσι έδωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έναν έλεγχο της πραγματικότητας για σχεδόν πανομοιότυπα θέματα, αμφισβητώντας ανοιχτά την πολεμική προπαγάνδα για τις υποτιθέμενες «μαζικές απώλειες» του ρωσικού στρατού. Ακριβώς λόγω τέτοιων ψευδών αναφορών, η μηχανή της mainstream προπαγάνδας αναγκάζεται να λέει ακόμα περισσότερα ψέματα για να καλύψει τα ίχνη της.
Απλώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξηγηθεί πώς η Ρωσία κατάφερε να «ανασυγκροτήσει» σχεδόν το 90% του στρατού της αφού υποτίθεται ότι «καταστράφηκε» στην Ουκρανία. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι είναι χειρότερο - ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία «έχασε τόσα πολλά» ή η ιδέα ότι μπορεί να «αναδημιουργήσει» τέτοιες τεράστιες απώλειες μέσα σε λίγους μήνες (παρά τους ισχυρισμούς ότι διαρκώς ξεμένει από στρατιώτες, πυραύλους, τανκς, πλοία κ.λπ.). Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πολιτική Δύση συνεχίζει να μπλέκεται στον τεράστιο και περίπλοκο ιστό των δικών της ψεμάτων και της χειραγώγησης των αφηγήσεων, ενώ κορυφαίοι διοικητές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται πλήρως ότι κάθε είδους άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι μια χαμένη μάχη.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr