Ο Νετανιάχου δίνει διάλεξη στους Αμερικανούς, κάνει λόγο για «ολοκληρωτική νίκη»

U.S. House Speaker Mike Johnson (R-LA) and Senate Foreign Relations Chair, Senator Ben Cardin (D-MD), listen as Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses a joint meeting of Congress at the U.S. Capitol in Washington, U.S., July 24, 2024. REUTERS/Craig Hudson
'Οι εχθροί μας είναι και δικοί σας εχθροί', επέμεινε ο πρωθυπουργός, προετοιμάζοντας την αντιπαράθεση με το Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξόδεψε ένα μεγάλο μέρος της ωριαίας ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τετάρτη, κάνοντας διάλεξη στον αμερικανικό λαό για το πώς πρέπει να σκέφτεται και να αντιδρά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιπλέον, δεν παρουσιάστηκε ως κάποιος που βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των Ισραηλινών και των Αμερικανών ομήρων, όπως υπονόησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα και μόλις την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν «μέσα στη γραμμή των 10 μέτρων». Αντ' αυτού, ο πρωθυπουργός φάνηκε αποφασισμένος να σκαλώσει μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη» στον πόλεμο, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει πλέον σκοτώσει σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους.

«[Η Χαμάς] στην πραγματικότητα θέλει να πεθάνουν Παλαιστίνιοι πολίτες, ώστε το Ισραήλ να συκοφαντηθεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και να πιεστεί να τερματίσει τον πόλεμο πριν κερδίσει. Αυτό θα επιτρέψει στη Χαμάς να επιβιώσει άλλη μια μέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματίσει την κυριαρχία της στη Γάζα και να φέρει όλους τους ομήρους μας πίσω. Αυτό σημαίνει ολική νίκη και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου ξόδεψε το πρώτο μέρος της ομιλίας του αναφέροντας τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ευχαριστώντας την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξή της και κακολογώντας τους Αμερικανούς προέδρους κολεγίων και φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές του Ισραήλ, εξισώνοντας την κριτική τους με αντισημιτισμό.

«Οι εξωφρενικές συκοφαντίες που παρουσιάζουν το Ισραήλ ως ρατσιστή και γενοκτόνο έχουν σκοπό να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ, να δαιμονοποιήσουν το εβραϊκό κράτος και να δαιμονοποιήσουν τους Εβραίους παντού», είπε. «Και δεν είναι περίεργο, δεν είναι περίεργο, ότι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τρομακτικής αύξησης του αντισημιτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Κούνησε το δάχτυλο στους επικριτές, υπονοώντας πως δεν έχουν ηθική διαύγεια.

«Φίλοι μου, η ήττα των βάναυσων εχθρών μας απαιτεί τόσο θάρρος όσο και διαύγεια. Η διαύγεια αρχίζει με το να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού», είπε. «Ωστόσο, απίστευτα, πολλοί αντι-ισραηλινοί διαδηλωτές, πολλοί επιλέγουν να σταθούν στο πλευρό του κακού. Στέκονται με τη Χαμάς. Στέκονται με τους βιαστές και τους δολοφόνους».

Συνεχίζοντας, αποκάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που δεν καταδίκασαν αμέσως τις διαδηλώσεις «μπερδεμένους» και - ακούγοντας σαν πολλούς από τους υποστηρικτές του Ισραήλ στο Κογκρέσο που είχαν σύρει τους προέδρους των πανεπιστημίων ενώπιον ακροάσεων νωρίτερα φέτος - χλεύασε τους φοιτητές.

«Δεν παίρνουν μόνο ένα F στη γεωγραφία, παίρνουν ένα F στην ιστορία», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αποκαλούν το Ισραήλ αποικιοκρατικό κράτος. Δεν γνωρίζουν ότι η γη του Ισραήλ είναι εκεί όπου προσευχήθηκαν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ και ο Ιακώβ, όπου κήρυξαν ο Ησαΐας και ο Ιερεμίας και όπου κυβέρνησαν ο Δαβίδ και ο Σολομώντας».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως αργότερα πλαισίωσε τη σύγκρουση ως μια σύγκρουση που φέρνει το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον αντιμέτωπους με την Τεχεράνη και αυτό που αποκάλεσε «άξονα τρομοκρατίας».

«Το Ιράν καταλαβαίνει ότι για να προκαλέσει πραγματικά την Αμερική, πρέπει πρώτα να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή, και γι' αυτό χρησιμοποιεί τους πολλούς πληρεξουσίους του, συμπεριλαμβανομένων των Χούτι, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Ωστόσο, στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, στο δρόμο του Ιράν στέκεται μια περήφανη φιλοαμερικανική δημοκρατία, η χώρα μου, το κράτος του Ισραήλ».

«Όταν πολεμάμε τη Χεζμπολάχ, πολεμάμε το Ιράν», συνέχισε. «Όταν πολεμάμε τους Χούτι, πολεμάμε το Ιράν. Και όταν πολεμάμε το Ιράν, πολεμάμε τον πιο ριζοσπαστικό και δολοφονικό εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και κάτι ακόμα, όταν το Ισραήλ ενεργεί για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το Ισραήλ και να απειλήσουν κάθε αμερικανική πόλη, κάθε πόλη από την οποία κατάγεστε, δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας, προστατεύουμε εσάς».
 
«Οι εχθροί μας είναι και δικοί σας εχθροί», πρόσθεσε. «Ο αγώνας μας είναι ο δικός σας αγώνας και η νίκη μας θα είναι η δική σας νίκη».

Ο Νετανιάχου επαίνεσε επίσης τον ισραηλινό στρατό για το γεγονός ότι υπερβαίνει τα όρια της προστασίας των αμάχων και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας πως αν οι κάτοικοι της Γάζας δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια, αυτό «δεν οφείλεται στο ότι το Ισραήλ την εμποδίζει, αλλά στο ότι η Χαμάς την κλέβει».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν άμεσα πυρά.

«Το Ισραήλ σαφώς εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια», λέει η Annelle Sheline του Ινστιτούτου Quincy.

«Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το αναγνώρισε αυτό εσωτερικά, αλλά άλλαξε την εκτίμησή του πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση, γεγονός που οδήγησε την υπάλληλο καριέρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στέισι Γκίλμπερτ να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας». Η Sheline είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν παραιτηθεί η ίδια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Γάζα τον Μάρτιο.

Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε επίσης πως η αναλογία θανάτων μαχητών προς μη μαχητές ήταν εξαιρετικά χαμηλή, ιδιαίτερα στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ράφα, την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησε να μην εισβάλει.

Ο Σελίν αποκάλεσε τον ισχυρισμό αυτό «μία από τις πιο κραυγαλέες εξαπατήσεις του Νετανιάχου»

«Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είχαν ως αποτέλεσμα μερικές από τις πιο αηδιαστικές εικόνες μιας άνευ προηγουμένου βίαιης σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που κρατούσε το κατακρεουργημένο σώμα ενός ακέφαλου παιδιού, με τις φλόγες να κατακαίνε τις σκηνές πίσω του», δήλωσε ο Sheline. «Η σφαγή στις σκηνές της Ράφα στις 26 Μαΐου ήταν μόνο μία από τις φρικαλεότητες που προκλήθηκαν στη Ράφα, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γάζας είχε καταφύγει».

Η υποδοχή μέσα στην αίθουσα, ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική, με τον Νετανιάχου να δέχεται πολλαπλά χειροκροτήματα όρθιων χειροκροτημάτων από τα μέλη του Κογκρέσου. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις ήταν η βουλευτής Rashida Tlaib (D-Mich.), η οποία κούνησε μια μικρή πινακίδα που έγραφε «Εγκληματίας πολέμου» και «Ένοχος γενοκτονίας» σε κάθε πλευρά, καθώς και συγγενείς ομήρων στη Γάζα που φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Σφραγίστε τη συμφωνία τώρα» (ένας από αυτούς φέρεται να συνελήφθη γι' αυτό).

Ενώ ο Νετανιάχου τόνισε στις δηλώσεις του πως εργάζεται ακούραστα για την απελευθέρωση των ομήρων, οι συγγενείς τους εξέφρασαν διαφορετική άποψη κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη.

Έξω από τις πόρτες του Καπιτωλίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Αρκετά άτομα και οργανώσεις σχεδίασαν αντιπρογράμματα για να προσφέρουν τη δική τους ανάλυση σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ. Μεταξύ αυτών των εκδηλώσεων ήταν και μία που διοργάνωσε η βουλευτής Pramila Jayapal (D-Wash.), πρόεδρος της Progressive Caucus του Κογκρέσου. Άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Προέδρου του Κογκρέσου Nancy Pelosi (D-Calif.), παρέλειψαν την ομιλία για να συναντηθούν αντ' αυτού με τις οικογένειες των Ισραηλινοαμερικανών που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Η Jayapal και η Pelosi ήταν μεταξύ των 56 μελών του Κογκρέσου (11 γερουσιαστές και 45 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων) που ανακοίνωσαν δημοσίως ότι θα απουσίαζαν από την ομιλία, είτε για λόγους διαμαρτυρίας είτε λόγω προηγούμενης υποχρέωσης. Σύμφωνα με την καταμέτρηση ενός δημοσιογράφου που βρισκόταν στην αίθουσα, απουσίαζαν περίπου τα μισά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μεγάλο μέρος της αντίδρασης των Δημοκρατικών επικεντρώθηκε στην παρεμπόδιση των προσπαθειών του Νετανιάχου για την επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, στην αντίθεσή του στη λύση των δύο κρατών και στις πολιτικές διαστάσεις της ομιλίας, τόσο πίσω στο Ισραήλ όσο και στην εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι χρησιμοποίησαν την ευκαιρία της ομιλίας του Νετανιάχου για να επαναλάβουν τις εκκλήσεις για διακοπή της μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ.

«Ο Νετανιάχου δεν πρέπει να γίνει δεκτός στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντιθέτως, οι πολιτικές του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και η άρνησή του να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών θα πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς (I-Vt.) “Κατά την άποψή μου, η δεξιά, εξτρεμιστική κυβέρνησή του δεν θα πρέπει να λάβει ούτε ένα δεκάλεπτο από την υποστήριξη των Αμερικανών φορολογουμένων για να συνεχίσει την απάνθρωπη καταστροφή της Γάζας”.

«Αντί να στηρίζει έναν εγκληματία πολέμου, το Κογκρέσο θα έπρεπε να επιβάλει εμπάργκο όπλων και να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση του για να αναγκάσει τον Νετανιάχου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και την αιματοχυσία που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 39.000 Παλαιστίνιους και απέτυχε να εξασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομήρων, ενώ αποδεκατίζει σχολεία, σπίτια και ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές», πρόσθεσε ο βουλευτής Κόρι Μπους (D-Mo.).

Πριν από την ομιλία, οι αναφορές ανέφεραν ότι μια πλημμυρίδα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της ανακοίνωσης ότι ο Μπάιντεν δεν θα διεκδικήσει πλέον το χρίσμα του κόμματός του και σχεδόν σίγουρα θα αντικατασταθεί στο ψηφοδέλτιο από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, είχε αποσπάσει την προσοχή από την επίσκεψη Νετανιάχου. Τόσο η Χάρις όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς, γερουσιαστής από το Οχάιο, έχασαν την ομιλία λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων.

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τη Χάρις, καθώς και με τον Μπάιντεν, κατ' ιδίαν την Πέμπτη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί επίσης στο Μαρ-α-Λάγκο την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Τραμπ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail