Οι πτωχεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται - έκθεση

pixabay / liushuquan
Freepen.gr - Ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης στην Αγγλία και την Ουαλία έφθασε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των εταιρειών, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής Υπηρεσίας Πτωχεύσεων την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2.361 εταιρείες έβαλαν λουκέτο τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ήταν ο υψηλότερος αριθμός από το Μάιο του 2023 και ο κοινός τρίτος υψηλότερος στην καταγραφή που πηγαίνει πίσω στο 2000, αναφέρει η έκθεση.

Οι κατασκευές ήταν ο κλάδος που επλήγη περισσότερο μετά τη βουτιά στην αγορά κατοικίας, με 1.700 εταιρείες να έχουν κηρύξει πτώχευση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο κλάδος του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λιανικού και χονδρικού εμπορίου, καθώς και των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, εστιατορίων και μπαρ, επηρεάστηκε από τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και είδε περίπου 3.000 εταιρείες να καταθέτουν αίτηση πτώχευσης κατά την υπό εξέταση περίοδο.

«Το υψηλό κόστος δανεισμού και η αύξηση των μισθών εξακολουθούν να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων», δήλωσε στο Bloomberg ο Mark Supperstone, διευθύνων σύμβουλος της ReSolve, εταιρείας παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και αναδιάρθρωσης.

Τα επιτόκια σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πάνω από μια δεκαετία ωθούν το κόστος δανεισμού προς τα πάνω, παράλληλα με τον υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και την αύξηση του λειτουργικού κόστους, έχοντας βαρύ τίμημα στους ισολογισμούς των εταιρειών, λένε οι ειδικοί.

«Μια μείωση των επιτοκίων είναι τώρα ίσως απίθανο να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του έτους, αν και υπάρχει ακόμη ελπίδα για μείωση τον Αύγουστο», σημείωσε ο Supperstone.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail