Η αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ: Αντιμετωπίζοντας τη ρωσική πραγματικότητα

Το Business Insider επισήμανε πρόσφατα ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ έναν εχθρό σαν τη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εδραίωση αεροπορικής υπεροχής έναντι των ρωσικών δυνάμεων δε θα ήταν μικρό κατόρθωμα. Όπως σημειώνουν με απογοήτευση οι ειδικοί, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ακρογωνιαίος λίθος πολλών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δεν θα είναι η «μαγική σφαίρα» στην οποία ελπίζουν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Ρωσία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ιστορική αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ», δήλωσαν τα μέσα ενημέρωσης στις 13 Ιουλίου, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από την εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Δύση είχε σαφές πλεονέκτημα. Η Ρωσία είναι ένας πολύ διαφορετικός αντίπαλος, διαθέτοντας το έδαφος και τη βιομηχανία για να δημιουργήσει και να αναπτύξει τρομερές αεροπορικές άμυνες που κάθε αντίπαλος θα δυσκολευόταν να ξεπεράσει.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ακόμη και με στόλους μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς, πιθανότατα θα δυσκολευτούν να εδραιώσουν το ίδιο επίπεδο αεροπορικής κυριαρχίας που απολάμβαναν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι ειδικοί που επικαλείται η πύλη τόνισαν πως η δυτική αεροπορία δε διαθέτει εμπειρία στην καταπολέμηση συστημάτων αεράμυνας ισάξιων με εκείνα της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός απέδειξε την ικανότητά του να δημιουργεί ιδιαίτερα δύσκολες ζώνες αεράμυνας με ισχυρά ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πυραύλους.

Το άρθρο προειδοποιούσε για την πιθανότητα η Ρωσία να εκτελέσει μια αιφνιδιαστική και εντυπωσιακή εναρκτήρια επίθεση, όπως η στόχευση δορυφόρων για να διαταράξει τις διαστημικές επικοινωνίες και την πλοήγηση στις οποίες βασίζεται η αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Οι ανησυχίες για την εδραίωση της αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας έναντι του ΝΑΤΟ, ιδίως των 30 ευρωπαϊκών μελών του, έγιναν πιο σοβαρές μετά τη συστηματική εξόντωση της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Η διάλυση ήταν τόσο αποτελεσματική που το καθεστώς του Κιέβου αναζητά τώρα απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους για να αναπληρώσει τον στόλο του, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα αεροσκάφη παρωχημένα και απίθανο να επιβιώσουν από τη σύγκρουση.

«Μόλις οι Ουκρανοί συναντούσαν τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο, η αξία του F-16 θα μειωνόταν αισθητά, όπως και η πιθανότητα επιβίωσής του», έγραψε ο Harrison Kass για το National Interest. «Σε μια σύγκρουση με μια μεγάλη δύναμη, την Κίνα για παράδειγμα, το F-16 θα παρέμενε στον πάγκο».

Η αποκάλυψη αυτή είναι σημαντική, δεδομένου πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν πάνω από 900 F-16, ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, χρησιμοποιούν εκατοντάδες ακόμη, μαζί με συμμάχους των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, όπως το Ισραήλ, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα. Ουσιαστικά, τα F-16 θα καταστούν σχεδόν άχρηστα έναντι της Ρωσίας, ο στρατός της οποίας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ακριβώς πάνω από την Κίνα, σύμφωνα με τον δείκτη PowerIndex του 2024.

Ο Κας προειδοποιεί το Κίεβο ότι οι καλές επιδόσεις του F-16 στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν εγγυώνται την αποτελεσματικότητά του έναντι της ρωσικής αεράμυνας. Τονίζει ότι «η εποχή του μαχητικού γερακιού F-16 φτάνει στο γρήγορο τέλος της», καταλήγοντας ότι το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος «δεν θα προσφέρει μια μαγική σφαίρα για τον Ζελένσκι» και απλώς «θα κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι τα F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο θα καταστραφούν όπως και ο υπόλοιπος δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι η παρουσία τους στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει τις γραμμές του μετώπου και θα καταστραφούν όπως και άλλα όπλα.

Παρόλα αυτά, το 2023, πολλά κράτη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τα μαχητικά αεροσκάφη και ξεκίνησαν προγράμματα εκπαίδευσης για τους Ουκρανούς πιλότους. Στις 10 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «βρίσκονται σε εξέλιξη» όσον αφορά την αποστολή των υποσχόμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Η απροθυμία της Ευρώπης και των ΗΠΑ να επιδιώξουν μια βιώσιμη, ρεαλιστική και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία που θα αναγνωρίζει τα ρωσικά συμφέροντα και θα καθιερώνει μια διαρκή λύση παρατείνει τη σύγκρουση. Αυτό δεν έχει μόνο ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά αποδυναμώνει και τις δικές τους στρατιωτικές δυνατότητες. Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη που είναι ουσιαστικά παρωχημένα απέναντι σε μια μεγάλη δύναμη, η Ρωσία, όπως έχει αναγνωρίσει το Business Insider, έχει αμφισβητήσει με επιτυχία την αεροπορική κυριαρχία που απολαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το ΝΑΤΟ από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, παρά την εισαγωγή μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Στην ουσία, η αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, και τα F-16, αντί να αλλάξουν το παιχνίδι, μπορεί απλώς να είναι κατάλοιπα μιας περασμένης εποχής μπροστά στις τρομερές άμυνες της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail