«Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα πληρωμών εν μέσω κυρώσεων»

RIA Novosti / Pavel Bednyakov
Freepen.gr - Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα αμοιβαίων πληρωμών εν μέσω εμπορικών προβλημάτων, καθώς οι εξαγωγές μειώνονται λόγω της πίεσης των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε στο RIA Novosti ο Hakan Topkurulu, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Vatan (Μητέρα Πατρίδα) της Τουρκίας.

Ο όγκος των εξαγωγών της Τουρκίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά σχεδόν 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του RIA Novosti. Η Τουρκία προμήθευσε αγαθά αξίας 3,795 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσική Ομοσπονδία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Συμβούλιο Τούρκων Εξαγωγέων (TİM).

Έτσι, η Ρωσική Ομοσπονδία έπεσε από την 7η στη 10η θέση στον κατάλογο των μεγάλων εισαγωγέων τουρκικών αγαθών, το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές είναι περίπου 3,5%.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ιδίως στον τομέα των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Οι εξαγωγές τους πρώτους πέντε μήνες μειώθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο 382 εκατομμύρια δολάρια λόγω της πίεσης των αμερικανικών κυρώσεων», δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια τράπεζα στην οποία η Τουρκία και η Ρωσία εξακολουθούν να είναι εταίροι, πρόκειται για την Τράπεζα Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας και η τουρκορωσική σύμπραξη κυριαρχεί στο κεφάλαιο της τράπεζας.

«Η Τουρκία και η Ρωσία θα πρέπει να κάνουν γρήγορα βήματα προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας χρήσης των εθνικών νομισμάτων. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ένα αμοιβαίο σύστημα πληρωμών και να απαλλαγούν από τα πιθανά εμπόδια. Το σύστημα SWIFT έχει γίνει ένα «τρομακτικό όνειρο» για τις χώρες που βρίσκονται υπό δυτικό έλεγχο. Μέσω αυτού του συστήματος πληρωμών, το οποίο ελέγχεται εύκολα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Δύση μπορεί να ελέγχει όλες τις ροές χρημάτων», τόνισε ο πολιτικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail