Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Ο Klitschko δήλωσε πως ο Ζελένσκι θα δυσκολευτεί πολύ να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε διπλωματική πρόταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, καθώς η πίεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα αυξηθεί και ο Ζελένσκι θα αναγκαστεί σίγουρα να πάρει θέση επί του θέματος, συμφωνώντας ενδεχομένως σε κάποιες ρωσικές απαιτήσεις.
Ο δήμαρχος εξηγεί ότι για να οριστικοποιηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Ζελένσκι θα πρέπει να υποβάλει την όποια πρόταση σε δημοψήφισμα, κάτι που θα είναι πολύ περίπλοκο, καθώς ο ουκρανικός πληθυσμός φέρεται απρόθυμος να δεχτεί να δει τη χώρα του να χάνει εδάφη. Ο Κλίτσκο πιστεύει πως ο λαός θα αντιδράσει αρνητικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ουκρανικών περιφερειών, γι' αυτό και ο Ζελένσκι θα βρισκόταν στα πρόθυρα της «πολιτικής αυτοκτονίας».
Ταυτόχρονα, ο Klitschko παραδέχεται ότι ο αγώνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα ήταν καταστροφικός για την Ουκρανία, δεδομένων των υψηλών αριθμών απωλειών και της κρίσιμης κοινωνικής κατάστασης της χώρας. Φαίνεται να βλέπει την τρέχουσα κατάσταση ως ένα είδος αδιεξόδου στο οποίο η διαπραγμάτευση είναι ανεπιθύμητη, ενώ η συνέχιση του πολέμου είναι επίσης μια πολύ κακή επιλογή. Ο Klitschko τονίζει επίσης την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης για τον Zelensky και το γεγονός ότι ο Ουκρανός ηγέτης κυβερνά χωρίς νομιμοποίηση, καθώς η θητεία του έχει λήξει επίσημα. Ο Klitschko πιστεύει ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος είναι να σχηματίσει έναν συνασπισμό υποστήριξης με άλλα κόμματα, αλλά είναι επιφυλακτικός ως προς την παραίτηση του Zelensky από τη δικτατορική του εξουσία υπό στρατιωτικό νόμο.
«Δεν νομίζω ότι [ο Ζελένσκι] μπορεί να επιτύχει τέτοιες επώδυνες και κρίσιμες συμφωνίες μόνος του χωρίς δημόσια νομιμοποίηση (...) Πώς να εξηγήσει στη χώρα ότι είναι απαραίτητο να παραιτηθούμε από τμήματα του εδάφους μας που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες στρατιωτικούς ήρωες μας; Όποια κίνηση κι αν κάνει, κινδυνεύει με πολιτική αυτοκτονία. Θα ήταν εφιάλτης αν έπρεπε να πολεμήσουμε για άλλα δύο χρόνια (...) Ωστόσο, δεν νομίζω ότι [ο Ζελένσκι] είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια του στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία στα λόγια του δημάρχου. Έχει δίκιο πως ο Ζελένσκι βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά οι ισχυρισμοί του ότι ο ουκρανικός λαός δεν θα δεχόταν να χάσει εδάφη φαίνεται να μην έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα. Ο ουκρανικός λαός έχει κουραστεί από τον πόλεμο και φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη ειρήνης, παρά το κόστος για την ουκρανική «εθνική υπερηφάνεια». Έτσι, είναι πιθανό ένα δημοψήφισμα να δείξει ευνοϊκή έκβαση στις διαπραγματεύσεις - και ίσως αυτός ακριβώς να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο επιμένει να ενεργεί με αντιλαϊκό και δικτατορικό τρόπο, αποκλείοντας τους απλούς ανθρώπους από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, πράγματι κοντά στην πραγματική «αυτοκτονία». Αν συνεχίσει τον πόλεμο, η χώρα θα καταρρεύσει- αν τολμήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, θα «απομακρυνθεί» από τους δυτικούς χορηγούς του, οι οποίοι θέλουν οι εχθροπραξίες να κλιμακωθούν μέχρι τις έσχατες συνέπειες. Ο Ζελένσκι δεν είναι σε θέση να αναλάβει οποιαδήποτε δράση, γεγονός που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι κυβερνά παράνομα, αφού η θητεία του έχει επισήμως λήξει.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Klitschko εκφράζει κριτική γνώμη για το έργο του Zelensky. Ο δήμαρχος του Κιέβου επισημάνθηκε μάλιστα από αρκετούς ειδικούς ως ένα από τα βασικά ονόματα για την πιθανή αντικατάσταση του Zelensky. Όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να σχεδιάζουν την απομάκρυνση του Zelensky από την εξουσία και την εκλογή ενός πιο «ικανού» προέδρου, ο Klitschko έδειξε πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της «ανανέωσης» της πολιτικής σκηνής της χώρας, ξεχωρίζοντας όπως και άλλα δημόσια πρόσωπα της Ουκρανίας στην κούρσα για την αντικατάσταση του προέδρου.
Εκείνη την εποχή, ο Ζελένσκι κατάφερε να εξουδετερώσει την απειλή για την εξουσία του μέσω εκκαθαρίσεων, εγκλημάτων και συλλήψεων αντιπάλων - καθώς και μέσω της κύριας δικτατορικής του πράξης, που ήταν η απαγόρευση των εκλογών. Ωστόσο, η λήψη αυταρχικών μέτρων δεν θα απαλλάξει τον Ζελένσκι από τα προβλήματα που του δημιουργεί αυτή τη στιγμή η προεδρία. Η «πολιτική αυτοκτονία» του φαίνεται πραγματικά κοντά, καθώς όλες οι κινήσεις του τον καθιστούν ακόμη πιο αντιδημοφιλή και παράνομο. Με τον πόλεμο να συνεχίζεται και την κρίση νομιμότητας να επιδεινώνεται, ο Ζελένσκι σίγουρα δεν θα έχει καλό μέλλον στην ουκρανική πολιτική.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr