Η ανείπωτη σημασία του ταξιδιού του Μόντι στη Μόσχα

Photo Source: News18
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά από πέντε χρόνια, συνεχίζοντας τις ετήσιες συναντήσεις ηγετών που είχαν διακοπεί. Το ταξίδι αυτό κατέληξε σε εννέα συμφωνίες που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, συνοδευόμενες από κοινή δήλωση που περιγράφει τους στόχους της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης έως το 2030. Παρόλο που δεν έγιναν πρωτοποριακές συμφωνίες, η σημασία έγκειται στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία διοργανώθηκε για να αξιολογηθεί η γεωπολιτική ευθυγράμμιση της Ρωσίας εν μέσω ανησυχιών για μια πιθανή φιλοκινεζική στροφή.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της γεωπολιτικής στάσης της Ρωσίας, καθώς τα μηνύματα νωρίτερα φέτος έδειχναν μια στροφή προς στενότερους δεσμούς με την Κίνα. Η επίσκεψη αυτή ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιβεβαίωση της ισχυρής προσωπικής σχέσης μεταξύ του Μόντι και του Πούτιν, διαλύοντας τις ανησυχίες μήπως η Ρωσία ευνοήσει την Κίνα έναντι της Ινδίας. Η κίνηση αυτή έδωσε νέα πνοή στην έννοια της τριπολικότητας, ένα πλαίσιο που χωρίζει τον κόσμο σε τρεις κύριες ομάδες: τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τη σινορωσική συμμαχία και τον παγκόσμιο Νότο υπό την ηγεσία της Ινδίας. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος απέκτησε μεγαλύτερη σημασία μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, επιταχύνοντας τις παγκόσμιες συστημικές μεταβάσεις.

Πριν από αυτή τη μετατόπιση, οι παγκόσμιες σχέσεις χαρακτηρίζονταν συχνά από διπολικότητα Κίνας-ΗΠΑ, με τα περισσότερα έθνη να ευθυγραμμίζονται είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Κίνα. Το σημερινό τριπολικό σύστημα, με πυρήνα τη ρωσο-ινδορωσική στρατηγική εταιρική σχέση, αντιστρατεύεται την πιθανότητα ενός ανανεωμένου διπολικού κόσμου με κυρίαρχες τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η αντιληπτή στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα θορύβησε την Ινδία, υποδηλώνοντας απομάκρυνση από τους κοινούς στρατηγικούς τους στόχους.

Ιστορικά, η Ινδία είχε υποθέσει ότι η Ρωσία θα συνέχιζε τη συνεργασία της για την προώθηση της τριπολικότητας χωρίς να ευθυγραμμιστεί πολύ στενά με την Κίνα ή τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μόσχα, όπου μια παράταξη υπέρ της πρωτοβουλίας Belt and Road (Belt and Road Initiative) απέκτησε επιρροή, υπέδειξαν μια αναπόφευκτη κυριαρχία των ΗΠΑ-Κίνας, ωθώντας τη Ρωσία να ενισχύσει την πορεία της Κίνας ως υπερδύναμη.

Αυτή η εσωτερική συζήτηση εντός των ηγετικών παρατάξεων της Ρωσίας υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της επίσκεψης του Μόντι. Η παράταξη υπέρ του BRI υποστήριξε πως η υποστήριξη της ανόδου της Κίνας ήταν η καλύτερη απάντηση στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ από το 2022 και μετά. Αντίθετα, η εξισορροπητική παράταξη υποστήριξε τη διατήρηση της στρατηγικής αυτονομίας με το να μην ευθυγραμμίζεται πολύ στενά με καμία δύναμη. Το ταξίδι του Μόντι ήταν μια άμεση απάντηση σε αυτά τα μηνύματα, με στόχο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της Ρωσίας και να διασφαλίσει τη συνέχεια της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης.

Ο Μόντι έδωσε προτεραιότητα σε αυτή την επίσκεψη, κάνοντας τη Ρωσία τον πρώτο ξένο προορισμό της τρίτης θητείας του, ξεφεύγοντας από την παράδοση να επισκέπτεται πρώτα τις κοντινές χώρες. Η χρονική συγκυρία συνέπεσε με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την στρατηγική ανεξαρτησία της Ινδίας από τις δυτικές πιέσεις για περιορισμό των δεσμών με τη Ρωσία. Η επίσημη κριτική των ΗΠΑ για την επίσκεψη αυτή υπογράμμισε την αυτόνομη στάση της Ινδίας.

Η Ρωσία υποδέχθηκε τον Μόντι με σημαντικές τελετουργικές τιμές, αντανακλώντας τη σημασία της επίσκεψής του. Μια τρίωρη ανεπίσημη συνάντηση μεταξύ του Μόντι και του Πούτιν στο ντάτσα του Πούτιν επέτρεψε ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική τους εταιρική σχέση, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα πρόσφατα μηνύματα της Ρωσίας. Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών ήταν εμφανή στις επακόλουθες επίσημες αλληλεπιδράσεις των ηγετών και στην απονομή από τον Πούτιν της υψηλότερης πολιτικής τιμής της Ρωσίας, του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα, στον Μόντι. Η χειρονομία αυτή σηματοδότησε τη δέσμευση της Ρωσίας να εξισορροπήσει τις σχέσεις της τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία, ενισχύοντας την τριπολική στρατηγική της.

Παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία της παράταξης υπέρ του BRI που υποστηρίζει μια διπολική διπολικότητα Κίνας-ΗΠΑ, η επίσκεψη του Μόντι υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της ρωσο-ινδοευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης. Το σημαντικότερο επίτευγμα αυτού του ταξιδιού δεν ήταν οι επίσημες συμφωνίες, αλλά η επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους για την επιτάχυνση των τριπολικών διαδικασιών. Η επίσκεψη αυτή ενίσχυσε τον στρατηγικό δεσμό μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας, διασφαλίζοντας τη συνεχή συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη στο εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail