Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να πιέσουν την ΕΕ να αποσυνδεθεί από την Κίνα με το ψευδές επιχείρημα πως παρέχει υλική υποστήριξη στην ειδική επιχείρηση της Ρωσίας, αν και το Insider που έχει χαρακτηριστεί ως ξένος πράκτορας και η Washington Post απέδειξαν νωρίτερα μέσα στο έτος ότι αυτόν τον ρόλο παίζει στην πραγματικότητα η Ταϊβάν. Παρ' όλα αυτά, το ψέμα πως η Κίνα είναι υπεύθυνη γι' αυτό έχει διακινηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί πλέον μέρος του δυτικού δόγματος, παρά το γεγονός ότι είναι αναληθές, όπως αποδείχθηκε από τις προηγούμενες αναφορές.
Σύμφωνα με τις πηγές του CNN, η συζήτηση για την εθνικοποίηση έργων υποδομής που ανήκουν στην Κίνα από την ΕΕ βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά η Γαλλία προφανώς αντιτίθεται στο να είναι το ΝΑΤΟ το φόρουμ για να συζητηθεί αυτό, καθώς πιστεύει ότι ταιριάζει καλύτερα στην ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι η μπάλα έχει αρχίσει να κυλάει και κανένας από τους συμμετέχοντες -ούτε καν η Ουγγαρία- δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής την αποδοκιμασία της πρότασης αυτής. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει, αλλά απλώς ότι όλοι φαίνεται να συμφωνούν επί της αρχής αυτή τη στιγμή.
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πως και μόνο οι αναφορές για την πρόταση αυτή μπορεί να είναι αρκετές για να κάνουν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να περιορίσει και τελικά να τερματίσει την ειδική της επιχείρηση, αν και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό να το περιμένουμε, ενώ άλλοι μπορεί απλά να είναι γνήσια αντι-κινεζικά γεράκια. Όπως και να έχει, η Κίνα γνωρίζει πλέον ότι καμία από τις μεγάλες επενδύσεις της στην ΕΕ δεν είναι ασφαλής, αφού όλες θα μπορούσαν να εθνικοποιηθούν με ψευδείς προφάσεις αν η ουκρανική σύγκρουση επιδεινωθεί, για να μην αναφέρουμε αν ξεσπάσει πόλεμος για την Ταϊβάν.
Η Κίνα και η ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια σχέση σύνθετης οικονομικής αλληλεξάρτησης και καμία από τις δύο δεν θέλει να "αποσυνδεθεί" από την άλλη, όπως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν εδώ και καιρό να συμβεί, αλλά αυτή η έκθεση μπορεί να οδηγήσει την Κίνα να επανεξετάσει αν αξίζει να επενδύσει σε άλλα μεγάλα έργα της ΕΕ. Το ίδιο θα μπορούσε να αισθανθεί και η ΕΕ για την Κίνα, αφού η Λαϊκή Δημοκρατία θα ανταποδώσει, όπως ήταν αναμενόμενο, εθνικοποιώντας τις δικές της επενδύσεις εκεί, αν εθνικοποιήσει την πρώτη της.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι πιθανότητες να περάσει η ΕΕ τον Ρουβίκωνα είναι χαμηλές, όσο κι αν οι ΗΠΑ την πιέζουν σε περίπτωση επιδείνωσης της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς η έκθεση αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις διμερείς επενδύσεις, όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταφέρει να διχάσουν την Κίνα και την ΕΕ, αν και δεν το έχουν κάνει πλήρως και πιθανότατα δεν θα το κάνουν ποτέ, εκτός εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ.