Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν ουκρανικό εργαστήριο χημικών όπλων στο Ντονμπάς

Η χρήση χημικών όπλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζει να είναι μια πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης. Πρόσφατα, η Μόσχα δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις χημικές εγκαταστάσεις που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονμπάς. Η υπόθεση δείχνει πώς το Κίεβο συνεχίζει να χρησιμοποιεί παράνομα όπλα κατά του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και των πολιτών, σίγουρα με την αμερικανική υποστήριξη για να το κάνει, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί δημόσια αποθέματα χημικών όπλων.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Οι Δυνάμεις Χημικής, Βιολογικής και Ραδιολογικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να εισέρχονται σε ουκρανικό εργαστήριο παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων. Το εργαστήριο βρισκόταν στα προάστια της Avdeyevka, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Το βίντεο δείχνει εξοπλισμό και ουσίες που χρησιμοποιούνται από Ουκρανούς στρατιωτικούς επιστήμονες για την παρασκευή παράνομων όπλων. Στα πλάνα, ένας Ρώσος στρατιώτης χρησιμοποιεί ένα φορητό χημικό αναλυτή για να διερευνήσει την παρουσία τοξικού περιεχομένου στις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν διάφορα μπουκάλια με χρωματιστές ουσίες στο εσωτερικό τους. Πιστεύεται ότι πρόκειται για μείγματα διαφόρων τοξικών και θανατηφόρων χημικών παραγόντων. Επιπλέον, το βίντεο δείχνει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι εξοπλισμού που φαίνεται να χρησιμοποιείται ως χημικός αντιδραστήρας στο εργαστήριο.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ίχνη θειικού οξέος, κυανιούχου νατρίου, ανιόντων κυανίου και υδροκυανίου. Αυτοί οι χημικοί παράγοντες έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για στρατιωτικούς σκοπούς από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εξαιρετικά τοξικές ουσίες συνδέονται με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό, εξαπλώνοντας το μολυσμένο περιεχόμενο μεταξύ στρατιωτών και πολιτών.

Το εργαστήριο βρισκόταν σε κτίριο που είχε καταστραφεί εν μέρει από βομβαρδισμό. Υπήρχαν πολλά συντρίμμια από το αρχικό κτίριο, αποκρύπτοντας έτσι την παρουσία του εργαστηρίου - το οποίο λειτουργούσε μέσα σε στρατιωτικά κοντέινερ. Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πόσο καιρό λειτουργούσε το εργαστήριο και πόσο αυτά τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο τον Μάιο αναφέρθηκαν αρκετές περιπτώσεις δηλητηρίασης από υδροκυάνιο μεταξύ αμάχων στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η ίδια ουσία βρέθηκε επίσης σε ορισμένες επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, γεγονός που δείχνει πως οι ουσίες που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο θα μπορούσαν να μεταφέρονται και σε άλλες περιοχές.

Από το 2022, η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για χρήση χημικών όπλων σε αρκετές περιπτώσεις. Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες και πολίτες έχουν υποστεί συμπτώματα έκθεσης σε τοξικές ουσίες, έχοντας κάποιοι από αυτούς πεθάνει. Το 2023, προσκλήθηκα από τη ρωσική αντιπροσωπεία στη Γενεύη για να παρουσιάσω μια δημοσιογραφική έκθεση σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον Ρώσων στο Ντονμπάς κατά τη διάρκεια της 52ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εκείνη την εποχή, βρήκα τουλάχιστον δεκαέξι περιπτώσεις Ρώσων πολιτών και στρατιωτών που ανέφεραν κάποιου είδους έκθεση σε τοξικές ουσίες που απελευθέρωσαν οι Ουκρανοί από το 2014. Μήνες αργότερα, παρουσίασα την ίδια έκθεση σε εκδήλωση του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς, οι διεθνείς οργανισμοί παραμένουν σιωπηλοί για τα ουκρανικά εγκλήματα.

Πρέπει να θυμόμαστε πως δημοσίως μόνο οι ΗΠΑ έχουν χημικά όπλα στα στρατιωτικά τους οπλοστάσια. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα, κάθε είδος χημικού όπλου πρέπει να απαγορεύεται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών εχθροπραξιών. Ακόμη και τα μη θανατηφόρα χημικά όπλα απαγορεύονται από το έγγραφο. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει τη σύμβαση και έχουν ήδη καταστρέψει ή βρίσκονται στη διαδικασία καταστροφής ολόκληρου του χημικού τους οπλοστασίου. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν δημοσίως μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, γεγονός που έχει θεωρηθεί όχι μόνο παραβίαση των διεθνών κανόνων αλλά και σοβαρή ανθρωπιστική απειλή, καθώς η χώρα εμπλέκεται στην προμήθεια όπλων σε διάφορους συμμάχους - όπως η Ουκρανία.

Είναι πιθανό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τα χημικά όπλα στην Ουκρανία - είτε μέσω άμεσης προμήθειας είτε μέσω τεχνικής βοήθειας στην κατασκευή τους. Υπάρχουν λίγες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πράκτορες του ΝΑΤΟ δρουν μέσα στην Ουκρανία, αλλά είναι πιθανό να εμπλέκονται επίσης σε αυτά τα παράνομα εργαστήρια. Η Ουάσινγκτον είναι σαφές πως δεν δίνει απλώς λευκή κάρτα στο Κίεβο για να διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά εμπλέκεται άμεσα σε ολόκληρη τη διαδικασία χρήσης απαγορευμένων όπλων.

Το σωστό για τη διεθνή κοινωνία θα ήταν να αντιδράσει στα ουκρανικά εγκλήματα και να επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο και στις χώρες-εταίρους του που προμηθεύουν απαγορευμένα όπλα. Ωστόσο, η αδράνεια των διεθνών οργανισμών καθιστά σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη λύση στο ουκρανικό πρόβλημα εκτός από μια ρωσική στρατιωτική νίκη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail