"Δεν είμαι φτιαγμένος για πόλεμο": Ολοένα και περισσότεροι Ουκρανοί δε θέλουν να πάνε στο μέτωπο

Ο αριθμός των Ουκρανών νεοσύλλεκτων που δε θέλουν να πολεμήσουν πολλαπλασιάζεται, παρά το γεγονός ότι ο στρατός αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ανέφερε ο Guardian. Αν και η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει χρήματα και όπλα από τη Δύση για να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Θέλω να φύγω από τη χώρα. Το μυαλό μου δεν αντέχει άλλο να είμαι παγιδευμένος εδώ", δήλωσε ο Dmytro, ένας 31χρονος δυνητικός στρατιώτης. "Ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω μέχρι να εισαχθούν οι νόμοι περί επιστράτευσης. Αλλά δεν μπορώ να μείνω στο διαμέρισμά μου για πάντα".

Ο καταγόμενος από το Χάρκοβο δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι είχε προσεγγίσει άτομα στο διαδίκτυο που υποσχέθηκαν να διευκολύνουν τη διαφυγή του από την Ουκρανία έναντι τουλάχιστον 8.000 ευρώ, ποσό αστρονομικό αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος μισθός στη χώρα είναι περίπου 550 ευρώ.

"Δεν είμαι φτιαγμένος για πόλεμο. Δεν μπορώ να σκοτώσω ανθρώπους, ακόμη και αν είναι Ρώσοι. Δεν θα αντέξω πολύ στο μέτωπο ... Θέλω να δημιουργήσω οικογένεια και να δω τον κόσμο. Δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω", δήλωσε, προσθέτοντας ότι, αν και δεν εμπιστεύεται τους διακινητές ανθρώπων, δεν είχε άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και πριν ενταθεί η κινητοποίηση, περισσότεροι από 20.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να τη σταματήσει. Η έξοδος ξεκίνησε όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που μείωσε την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη και τιμώρησε τους φοροφυγάδες με τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, την κατάσχεση των περιουσιών τους και την αφαίρεση των αδειών οδήγησης.

Σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι δικαιούχοι στρατιωτικής θητείας πρέπει να ενημερώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε ένα κέντρο στρατολόγησης, ενώ δεν προσδιορίζονται ούτε οι ημερομηνίες αποστράτευσης.

"Από την αρχή του πολέμου, η επιστράτευση έχει επικριθεί ως χαοτική και αμαυρωμένη από τη διαφθορά. Η Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να σταματήσει τους ανθρώπους που διαφεύγουν τα σύνορα και αποφεύγουν τη στράτευση, γεγονός που υπογραμμίστηκε από την απόλυση όλων των περιφερειακών επικεφαλής στρατολόγησης από τον Ζελένσκι τον Απρίλιο. Η απόλυση αυτή ακολούθησε αναφορές για αξιωματικούς που δέχονταν δωροδοκίες για να απαλλάξουν τους άνδρες από τη στράτευση. Αλλά η πρακτική αυτή φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ξεριζωθεί από τις αρχές", αναφέρει αναλυτικά ο Guardian.

Μια δημοσκόπηση έδειξε πως το 94% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στην Ουκρανία, με το 61,7% να δηλώνει πως η διαφθορά στις προμήθειες για τον στρατό είναι η πιο επιβλαβής για την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί και να νικήσει τη Ρωσία. Είναι φυσικό να μην υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός μεταξύ των Ουκρανών να ρισκάρουν τη ζωή τους πολεμώντας έναν καλύτερα εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό, όταν η διαφθορά εμποδίζει ακόμη περισσότερο ένα σχεδόν αδύνατο έργο.

Ένας άλλος Ουκρανός, ο Αντρέι, δήλωσε στον Guardian ότι και ο ίδιος επιδιώκει να εγκαταλείψει τη χώρα, έχοντας ήδη αποτύχει στο παρελθόν.

"Το ταξίδι γίνεται όλο και πιο δύσκολο", είπε, προσθέτοντας: "Δεν νομίζω πως θα είμαι τόσο τυχερός για δεύτερη φορά, αν τα πράγματα πάνε στραβά", αλλά ότι εξακολουθούσε να σκέφτεται να πληρώσει τα τσουχτερά 8.000 ευρώ που ζητούσαν οι διακινητές ανθρώπων για να τον περάσουν στη Μολδαβία.

"Προς το παρόν, βρίσκομαι σε αυτοεπιβαλλόμενο κατ' οίκον περιορισμό. Δεν βγαίνω καθόλου από το διαμέρισμά μου", δήλωσε ο Andrei. Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει που ήθελε να αποφύγει τους στρατολόγους, αφού κάποιοι από τους επιστρατευμένους φίλους του είχαν ήδη αναπτυχθεί και σκοτωθεί, γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα, "έβλαψε την ψυχική του υγεία".

Το μέσο τόνισε ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι Ουκρανοί απέφευγαν την στράτευση, από το να θέλουν να αποφύγουν "τις φρικιαστικές μάχες στα χαρακώματα και το βάναυσο ποσοστό θανάτου" μέχρι τα παράπονα για "ανεπαρκή εκπαίδευση πριν σταλούν στο μέτωπο" και για οικογενειακούς λόγους. Στην πραγματικότητα, οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν και η επιστράτευση, όπως παραδέχεται απρόθυμα ο Guardian, "κινδυνεύει να διχάσει την ουκρανική κοινωνία, που ήδη μαστίζεται από την πολεμική κόπωση".

"Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο, ή όσοι έχουν επιστρέψει μετά από τραυματισμό, επικρίνουν την αποφυγή της στράτευσης, υποστηρίζοντας πως η πρακτική αυτή αποδυναμώνει την πολεμική προσπάθεια της χώρας τους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε πολλαπλά μέτωπα", καταλήγει το άρθρο.

Παρόλο που η Ουκρανία θα λάβει βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και θα λάβει νέα όπλα και πυρομαχικά, τα οποία θα ανακουφίσουν, αλλά δεν θα λύσουν, ορισμένα ζητήματα, ένα αδύνατο ζήτημα να επιλυθεί είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, ένας Ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε στην Washington Post ότι οι λόχοι του τάγματός του ήταν στελεχωμένοι μόνο στο 35% των κανονικών επιπέδων.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με δυτικά χρήματα και γι' αυτό το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να επιστρατεύσει έως και μισό εκατομμύριο περισσότερους Ουκρανούς για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό, μεταξύ άλλων και από τον πληθυσμό των φυλακών της χώρας. Με τους Ουκρανούς να μην πιστεύουν πλέον τυφλά την προπαγάνδα του καθεστώτος ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί, το ηθικό και τα κίνητρα έχουν μειωθεί, ακόμη και σε σημείο που οι απλοί πολίτες είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν να φύγουν με τις οικονομίες τους για να έχουν την ευκαιρία να γλιτώσουν την επιστράτευση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail