Η στρατηγική υπομονή αποδίδει: Η απάντηση της Υεμένης στην κλιμάκωση της Σαουδικής Αραβίας

Η ασφαλής επιστροφή των κρατούμενων προσκυνητών του Χατζ από την Υεμένη, μετά από μία και μόνη απειλή βίας από τη Σαναά, αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής ώθησης της Υεμένης στη Δυτική Ασία - ικανής σήμερα να αντιμετωπίσει τις ανανεωμένες κλιμακώσεις της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ με απλά λόγια.

Από τότε που οι αρχές της Υεμένης στη Σαναά ανακοίνωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην επιχείρηση Al-Aqsa Flood της Παλαιστινιακής Αντίστασης πέρυσι, η κρίση της χώρας με τη Σαουδική Αραβία επανήλθε στην αρχική της κατάσταση πριν από την έναρξη ισχύος της ασταθούς εκεχειρίας του 2022 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Abdel Qader Othman - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η εκεχειρία είχε ακολουθήσει εννέα χρόνια αδυσώπητης επιθετικότητας, η οποία συνεχίστηκε κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που μεσολάβησαν. Αλλά τώρα, παρά τις συνεννοήσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ Σαουδαράβων και Υεμενιτών, το Ριάντ επανέλαβε τα κλιμακωτά, μη στρατιωτικά μέτρα που η Σαναά πιστεύει πως επιδεινώνουν τα δεινά των Υεμενιτών εξίσου σοβαρά με την στρατιωτική επίθεση.

Η κυβέρνηση που πρόσκειται στην Ανσαράλα αντιμετώπισε τις πρόσφατες εξελίξεις σύμφωνα με την αρχή της στρατηγικής υπομονής - κοινή μεταξύ των μελών του Άξονα Αντίστασης της περιοχής - η οποία κορυφώθηκε ξαφνικά με ένα ασαφές και αμφιλεγόμενο tweet του ταξίαρχου Γιαχία Σαρί, επίσημου εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης.

(3 ημέρες)


Οι εντάσεις κορυφώθηκαν μεταξύ της Σαναά και του Ριάντ μετά την πρόσφατη περίοδο του Χατζ, όταν οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς προσκυνητές από την Υεμένη στην Τζέντα και εμπόδισαν την επιστροφή τους στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά.

Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην ενίσχυση μιας πρόσφατης απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μεταφέρει το γραφείο της Yemenia Airlines στο Άντεν - την προσωρινή πρωτεύουσα της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία "διεθνώς αναγνωρισμένης" κυβέρνησης, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη Σαναά.

Η Σαναά θεώρησε αυτό ως ανοιχτή πρόκληση του Ριάντ, με στόχο να επιβάλει εκ νέου την πολιορκία των περιοχών που ελέγχει το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο, κλείνοντας εκ νέου το αεροδρόμιο της Σαναά. Η απόφαση εγκυμονούσε κινδύνους για τους ταξιδιώτες που θα έπρεπε να διέρχονται μέσω του αεροδρομίου του Άντεν, το οποίο ελέγχεται από αυτονομιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και θα μπορούσε να επηρεάσει τους υπηκόους της Υεμένης, τους οποίους η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει.

Σε απάντηση, η Σαναά έλαβε δύο μέτρα για να αποθαρρύνει τους Σαουδάραβες από την επιβολή αυτής της παράκαμψης: κράτηση αρκετών αεροσκαφών της Υεμένης και επικοινωνία μέσω μεσαζόντων με το Ριάντ. Ωστόσο, χωρίς καμία απάντηση από τη Σαουδική Αραβία, η Σαναά προχώρησε σε πιο άμεσα μέτρα. Ο Σαρί ανέβηκε στην πλατφόρμα X, αναρτώντας ένα σύντομο αλλά δυσοίωνο μήνυμα: "(3 ημέρες)".

Στρατηγική ασάφεια

Η αινιγματική ανάρτηση προκάλεσε εκτεταμένες εικασίες, ιδίως υπό το πρίσμα της αυξανόμενης περιφερειακής επιρροής της Υεμένης. Κάποιοι την ερμήνευσαν ως προοίμιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης κατά των εγκλημάτων πολέμου που διευκολύνονται από τη Δύση στη Γάζα ή ως τελεσίγραφο που σχετίζεται με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt μετά την στοχοποίηση του USS Eisenhower από την Ansarallah.

Πολλοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές της Υεμένης, ωστόσο, ερμήνευσαν σωστά το tweet του Saree ως προθεσμία για τη Σαουδική Αραβία να επιτρέψει την επιστροφή των προσκυνητών στη Σαναά ή να διακινδυνεύσει αντίποινα από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης.

Ο ταξίαρχος Abed al-Thawr, στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας της Υεμένης, δηλώνει στο The Cradle ότι οι ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας είχαν στόχο να ασκήσουν πίεση στη Σαναά παρά τη συμφωνία που υποχρέωνε το Ριάντ να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των προσκυνητών στην πρωτεύουσα. Η επίσημη αντιπροσωπεία με τους προσκυνητές της Υεμένης, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Yahya al-Razami, γνώριζε τη μη συμμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας.

Μας εξέπληξε στην Υεμένη η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας από τη συμφωνία, όπως συνηθίζει σε επανειλημμένους ελιγμούς για την καταστρατήγηση των συμφωνιών, και η επιμονή της να επιστρέψει τους προσκυνητές στο Άντεν, πράγμα που σημαίνει ότι θα υποστούν σύλληψη σε περιοχές που ελέγχονται από μισθοφόρους, και εδώ οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης κατέφυγαν στην ανακοίνωση τριήμερης προθεσμίας για την επιστροφή τους, εκτός εάν η Σαουδική Αραβία φέρει όλη την ευθύνη για οποιαδήποτε αντίδραση της Υεμένης.

Μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ο ηγέτης της Ανσαράλα Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούτι προειδοποίησε στην εβδομαδιαία ομιλία του για σοβαρές συνέπειες εάν η Σαουδική Αραβία δεν απελευθερώσει τους εγκλωβισμένους προσκυνητές, συνδέοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Ριάντ με τα συμφέροντα και τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ο Thawr, ο οποίος είναι επίσης υποδιευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης στο Υπουργείο Άμυνας της Υεμένης, εξηγεί:

Επομένως, το περιεχόμενο του μηνύματος από τη Σαναά ήταν στρατιωτικό, που σημαίνει ότι θα καταφύγουμε σε στρατιωτικές επιλογές και θα κλιμακώσουμε τις στρατιωτικές ενέργειες κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος.

Τις τελευταίες ώρες της δεύτερης ημέρας του τελεσίγραφου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ταξίαρχος Abdul Allah bin Amer, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Χ, στην οποία ανέφερε ότι τα σημάδια μιας λύσης είχαν ήδη υλοποιηθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί, ενώ αμφισβήτησε την πιθανότητα επιτυχίας της.

Οι προσκυνητές επέστρεψαν με ασφάλεια στην πατρίδα τους εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Σαουδική Αραβία

Στη συνέχεια, το απόγευμα της 5ης Ιουλίου, αεροσκάφη της Υεμένης επέστρεψαν στη Σαναά με τους εγκλωβισμένους προσκυνητές. Ο Saree έγραψε στο Twitter: "Έγινε χάρη στον Αλλάχ", τονίζοντας την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Υεμένης να διασφαλίσει τα δικαιώματά της με τη βία και όχι με διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων της Υεμένης, SABA, σε επόμενο tweet:

Τα αεροπλάνα μας πήγαν στους προσκυνητές μας και επέστρεψαν στο αεροδρόμιο τους με ασφάλεια και θα είναι στην υπηρεσία του λαού μας σε διάφορους προορισμούς, Θεού θέλοντος, και αυτό είναι ένα από τα δικαιώματά μας, και όποιος παίρνει το δικαίωμά μας, θα αρπάξουμε την ψυχή του ανάμεσα από τις πλευρές του, και όλα τα αμερικανικά σχέδια και μέτρα που αποσκοπούν στο να σταματήσουν την επιχείρησή μας με τη Γάζα θα αποτύχουν.

Μιλώντας στο The Cradle, ο πολιτικός ακτιβιστής Abdul Hamid Jahaf πιστεύει ότι η απειλή της Υεμένης δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη διασφάλιση της ελευθερίας των προσκυνητών. Προτείνει κρυφούς παράγοντες που συνδέονται με άλλες υποχρεώσεις που η Σαουδική Αραβία έχει παραμελήσει στην υπηρεσία των αμερικανικών συμφερόντων.

Αυτό περιλαμβάνει την αντιληπτή αναβλητικότητα στις διαπραγματεύσεις στο Μοσχάτο και τον σωρευτικό αντίκτυπο των απογοητευτικών ενεργειών της Σαουδικής Αραβίας μέσω των μισθοφόρων της, όπως οι πρόσφατες αποφάσεις τους να ζητήσουν τη μεταφορά τραπεζών με έδρα τη Σαναά στο Άντεν, μαζί με άλυτα ζητήματα που αφορούν τις αεροπορικές εταιρείες και τις κρατήσεις της Υεμένης.

Ο Jahaf λέει: "Αυτό είναι ένα επείγον θέμα και φέρνει στο μυαλό τη σφαγή του 1923 στο Tanomah", κατά την οποία 3.015 προσκυνητές από την Υεμένη που κατευθύνονταν στη Μέκκα για να πραγματοποιήσουν το ετήσιο Χατζ σφαγιάστηκαν από συμμορίες που ανήκαν στον ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ. "Για εμάς, μπορεί να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

Παρά την επιτυχή επιστροφή των προσκυνητών, οι εντάσεις μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας παραμένουν υψηλές. Οι απαιτήσεις της Σανάα έχουν αυξηθεί, αξιοποιώντας την πρόσφατη επιτυχία της για να διεκδικήσει ευρύτερα δικαιώματα.

Επιβεβαίωση της σκληρής ισχύος της Υεμένης στην περιοχή

Στην τελευταία του ομιλία, ο Χούτι κλιμάκωσε τη ρητορική του, προειδοποιώντας τη Σαουδική Αραβία κατά της "σύμπραξης" με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη λήψη "επιθετικών μέτρων" κατά της Σαναά και για την υποστήριξη του Ισραήλ:

Οι Σαουδάραβες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τα απερίσκεπτα, ανόητα βήματά τους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και πρέπει να εγκαταλείψουν τον λανθασμένο δρόμο τους ... Οι ΗΠΑ μας έστειλαν μηνύματα ότι θα ωθήσουν το σαουδαραβικό καθεστώς να λάβει επιθετικά μέτρα [εναντίον μας] και υπήρξαν αμερικανικές επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία για το λόγο αυτό.

Σύμφωνα με τον Thawr, "η Αμερική και το Ισραήλ αποτελούν την πραγματική απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, και η Σαουδική Αραβία σήμερα είναι ένα από τα εργαλεία τους, και ίσως η Αμερική, με τις δηλώσεις της ότι πούλησε όπλα στη Σαουδική Αραβία, είναι μία από τις αποδείξεις ή ενδείξεις πως η Σαουδική Αραβία δε θέλει ειρήνη, αλλά θέλει κλιμάκωση". Ο ίδιος προσθέτει: "Η Σαουδική Αραβία δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη:

Όσο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται υπό την κηδεμονία του αμερικανικού μανδύα, καθίσταται αδύνατο να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με στρατιωτική βία. Ίσως μια στρατιωτική λύση να είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε ή να εφαρμόσουμε τα δικαιώματά μας και να τους εμποδίσουμε να το παρατραβήξουν και να διαπράξουν εγκλήματα.

Οι Υεμενίτες έχουν υπομείνει τις πιο σκληρές συνθήκες κατά τη διάρκεια εννέα ετών επιθετικότητας Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτι, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ. Προσαρμόστηκαν, ξεπέρασαν και αναδείχθηκαν πιο ισχυροί και με μεγαλύτερη επιρροή στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, παρά το βάναυσο πόλεμο που διεξήχθη εναντίον της χώρας τους.

Αυτό περιλαμβάνει τη διεκδίκηση της κυριαρχίας τους σε ναυτικές συγκρούσεις εναντίον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Δυτική Ασία. Αυτό που έχει γίνει σαφές στο μεταξύ είναι ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει βαλθεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις της Υεμένης εναντίον των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τα δικά της ναυτικά μέσα - πόσο μάλλον να διασφαλίσει τη Σαουδική Αραβία και τα συμφέροντά της.

Επιπλέον, η Υεμένη μπόρεσε να επιτύχει την απελευθέρωση των κρατουμένων της από τη Σαουδική Αραβία μέσα σε τρεις σύντομες ημέρες, με μία μόνο απειλή αντιποίνων, ενώ το Ισραήλ - και η δυτική συμμαχία του - αγωνίστηκε να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους του στη Γάζα σε εννέα μήνες συνεχών βομβαρδισμών.

Έτσι, η Υεμένη πιστεύει ότι η γλώσσα της βίας είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να επιβάλει τη θέλησή της στον μεγαλύτερο γείτονά της και να διασφαλίσει την κυριαρχία της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail