Η Ζιμπάμπουε θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ με χρυσό

pixabay / fietzfotos
Αφρικανικό κράτος εισάγει το χρυσό ως μοναδικό μέσο πληρωμής για να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ

Freepen.gr - Ο χρυσός της Ζιμπάμπουε (ZiG) θα γίνει το μοναδικό μέσο πληρωμής που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ στη χώρα το 2026, δήλωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Maverick.

Το δολάριο ΗΠΑ αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 80% όλων των συναλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ζιμπάμπουε, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων. Σύμφωνα με τον Mnangagwa, το ZiG θα διανεμηθεί σε όλη τη χώρα και τα καταστήματα θα αρνηθούν σταδιακά να δέχονται δολάρια ΗΠΑ από τους πελάτες σε δύο χρόνια.

Η είδηση για την εισαγωγή του νέου εθνικού νομίσματος στη Ζιμπάμπουε -του χρυσού της Ζιμπάμπουε- αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Απριλίου. Είχε ειπωθεί πως όλα τα τοπικά αποθέματα δολαρίων θα μετατραπούν στο νέο μέσο πληρωμής που θα υποστηρίζεται από αποθέματα ξένου συναλλάγματος και πολύτιμων μετάλλων που εξορύσσονται στη χώρα.

Το 2019, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε απαγόρευσε την κυκλοφορία του δολαρίου ΗΠΑ για αρκετούς μήνες. Η οικονομία του αφρικανικού κράτους έπεσε και πάλι σε υπερπληθωρισμό το περασμένο καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε τον έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει έως και 100 μεγάλα χαρτονομίσματα του τοπικού νομίσματος για να αγοράσει μια φρατζόλα ψωμί.

* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail