Η Ουκρανία θέλει να προσελκύσει δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Φωτογραφία: Μίτσελ, Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, PDM
Η Ρωσία δεσμεύεται να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Freepen.gr - Τα σχέδια της στρατηγικής της Ουκρανίας για τη θαλάσσια ασφάλεια που αποσκοπούν στην προσέλκυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν απειλή για τη Ρωσία και η Μόσχα θα λάβει αντίποινα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, δήλωσε σε σχόλιό του ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ουκρανία αποκαλεί τη Ρωσία πρωταρχική απειλή για τη θαλάσσια ασφάλειά της

Στις 17 Ιουλίου, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky ενέκρινε τη στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας της Ουκρανίας. Το έγγραφο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης των απειλών για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Στην πρώτη κιόλας παράγραφο του εγγράφου, το Κίεβο δήλωσε την ανάγκη αποκατάστασης του ελέγχου των θαλάσσιων ακτών και της θαλάσσιας περιοχής εντός των συνόρων του 1991. Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για ενέργειες εναντίον της χώρας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

«Η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους», αναφέρει η στρατηγική της Ουκρανίας για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως απειλή προτεραιότητας για τη θαλάσσια ασφάλεια της Ουκρανίας. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για επιθέσεις σε θαλάσσιες και ποτάμιες υποδομές, για εξόρυξη θαλάσσιου χώρου και για παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Η ουκρανική ηγεσία πιστεύει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις από τη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση της Ουκρανίας από διεθνείς συμφωνίες στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας που έχουν συναφθεί με τη Ρωσία. Οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει ως πρόσθετο στόχο την απομάκρυνση της Μόσχας από τη διαχείριση της βάσης δεδομένων ελέγχου λιμένων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία επιθυμεί μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Η ενεργός εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της Ουκρανίας για τη θάλασσα. Ειδικότερα, το Κίεβο σκοπεύει να εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία των δυνάμεων της συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, για τη διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων, ελιγμών και άλλων κοινών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Κίεβο σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τη συνεργασία με τη συμμαχία σε επιχειρήσεις κοινών ναυτικών δυνάμεων. Αναμένεται ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες των σχετικών κέντρων του ΝΑΤΟ, καθώς και σε προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα ως απάντηση

Τα σχέδια της ουκρανικής ηγεσίας να επεκτείνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας. Η παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα του Κιέβου. Παράλληλα, το Κρεμλίνο έλαβε υπόψη του την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που είναι παράκτια κράτη.

«Αυτό δημιουργεί, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, πρόσθετες απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση ναυτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία παίζει το ρόλο του διαχειριστή για τη διέλευση τέτοιων πλοίων και «εκτελεί τα καθήκοντά της με απόλυτη σαφήνεια».

«Φυσικά, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail