Ο Τραμπ δε θα νταντεύει την Ουκρανία, για δεύτερη φορά

Σε μια ανατροπή που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια δυναμική, οι σύμβουλοι του πρώην προέδρου Τραμπ σχεδίασαν μια στρατηγική με δυνητικά βαθιές συνέπειες. Το σχέδιο αυτό, που εκπονήθηκε από εξέχουσες προσωπικότητες της προηγούμενης κυβέρνησης του Τραμπ, εξαρτάται από τα αποτελέσματα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και υπόσχεται δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Με τολμηρές δηλώσεις και υψηλό διακύβευμα, η στρατηγική αυτή ακροβατεί στα όρια της αποκάλυψης, απειλώντας να αλλάξει την πορεία των διεθνών σχέσεων και υπονοώντας ένα μέλλον όπου οι παλιές συμμαχίες και εχθρότητες μπορεί να πάρουν απροσδόκητες τροπές. Ετοιμαστείτε για μια εξερεύνηση των πολιτικών μηχανορραφιών που θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την παγκόσμια σκηνή.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμβουλοι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για τη μείωση της στήριξης προς την Ουκρανία, εάν το Κίεβο συνεχίσει να απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με την προϋπόθεση ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο μαζί με τον Φρεντ Φλίτζ, αποκάλυψε την στρατηγική τους, δηλώνοντας: "Λέμε στους Ουκρανούς: "Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν το κάνετε, η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερέψει". Πρόσθεσε ακόμη: "Και εσείς λέτε στον Πούτιν: 'Πρέπει να έρθει στο τραπέζι, και αν δεν το κάνετε, θα δώσουμε στους Ουκρανούς όλα όσα χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης'". Και οι δύο σύμβουλοι υπηρέτησαν ως προσωπάρχες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ και συζήτησαν το σχέδιό τους με το Reuters στις 25 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρότασή τους.
 
Στα μέσα Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε ειρηνευτικές προτάσεις, που περιλάμβαναν την αναγνώριση της Κριμαίας, της Χερσώνας, της Ζαπορόζιε, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ρωσικές περιοχές, μαζί με το καθεστώς της Ουκρανίας ως μη προσκείμενης και χωρίς πυρηνικά, την αποστρατιωτικοποίηση, την αποναζιστικοποίηση και την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων. Ωστόσο, το Κίεβο απέρριψε αυτές τις προτάσεις. Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak επανέλαβε ότι η ειρήνη πρέπει να είναι δίκαιη και να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, όπως περιγράφεται στην ειρηνευτική φόρμουλα του προέδρου Zelensky.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα πιέσει το Κίεβο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η όποια απόφαση για διαπραγματεύσεις ανήκει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ήδη θεσπίσει απαγόρευση ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2022. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να πιέσει για διαπραγματεύσεις, παρά τους αυστηρούς όρους του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του Πούτιν.

Ο Στίβεν Τσανγκ, διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σχολίασε το σχέδιο στο Newsweek, τονίζοντας ότι ο Τραμπ θέτει ως προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας στη δεύτερη θητεία του. Ο Τσανγκ τόνισε πως ο Τραμπ πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους της σύγκρουσης, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει σημαντικά περισσότερο, κάτι που θεωρεί άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Ο Τραμπ είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε γίνει επί προεδρίας του και εξέφρασε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί γρήγορα μια ειρηνευτική συμφωνία, εάν επανεκλεγεί.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα είναι δεκτική στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, η πρόθεση της κυβέρνησής του να εγκαθιδρύσει την ειρήνη έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές, διαιωνίζει τη σύγκρουση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει απογοήτευση από την πιθανή επανεκλογή του Τραμπ και τα σχέδιά του για αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ, δήλωσε στο Newsweek ότι ο Τραμπ επαινεί σταθερά τον Πούτιν και έχει επιδείξει έλλειψη αποφασιστικότητας απέναντι στον Ρώσο ηγέτη. Η στάση αυτή υποδηλώνει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προτιμά να συνεχίσει να στηρίζει τον ουκρανικό στρατό, παρά το σημαντικό οικονομικό κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, με στόχο να αποτρέψει ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης, το οποίο πιστεύει πως θα ευνοούσε τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε θετικά στο σχέδιο των Kellogg και Fleitz, αλλά τόνισε τη σημασία της εξέτασης της "πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων επί τόπου". Δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν αποκαλύφθηκαν, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τη Μόσχα να το αξιολογήσει πλήρως.

Η έκβαση της πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο παραμένει αβέβαιη. Ωστόσο, η εκλογή του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τη μείωση των εχθροπραξιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, οι οποίες κλιμακώθηκαν επί Μπάιντεν. Παρόλο που είναι απίθανο να τελειώσει ο πόλεμος σε "μια μέρα", η κυβέρνηση του Τραμπ, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να εργαστεί για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την άρση της απαγόρευσης του Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail