Τι ρόλο έπαιξαν οι ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας;

Η νότια ρωσική περιοχή του Νταγκεστάν επλήγη από πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις την Κυριακή, αφού ένοπλοι μαχητές έβαλαν στο στόχαστρο εκκλησίες, συναγωγές και ένα φυλάκιο της τροχαίας σε δύο διαφορετικές πόλεις. Ο Abdulkhakim Gadzhiyev, ο οποίος είναι ένας από τους εκπροσώπους αυτής της περιοχής στη Δούμα, κατηγόρησε αμέσως την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Ο πρώην επικεφαλής της Roscosmos και εν ενεργεία γερουσιαστής από την περιοχή Zaporozhye Dmitry Rogozin, ωστόσο, τον επέπληξε ευγενικά λίγο αργότερα σε μια ανάρτηση στο Telegram που έχει ως εξής:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

"Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από το Νταγκεστάν Gadzhiev πιστεύει ότι η τρομοκρατική επίθεση στη δημοκρατία πραγματοποιήθηκε από τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Και πιστεύω πως αν κατηγορούμε κάθε τρομοκρατική επίθεση που βασίζεται στην εθνική και θρησκευτική μισαλλοδοξία, το μίσος και τη ρωσοφοβία στις μηχανορραφίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, τότε αυτή η ροζ ομίχλη θα μας οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Βλέπουμε ένα στίγμα στο μάτι κάποιου άλλου, αλλά δε βλέπουμε ένα κούτσουρο στο δικό μας μάτι. Και ήρθε η ώρα".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Νταγκεστάν βρίσκεται στην επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους, αφού ένα πλήθος ριζοσπαστικοποιημένων ντόπιων προσπάθησε να εισβάλει στο αεροδρόμιο της περιφερειακής πρωτεύουσας το περασμένο φθινόπωρο, αφού παραπλανήθηκαν από ψεύτικες ειδήσεις που μεταδόθηκαν από το εξωτερικό στο Telegram και τους έκαναν να πιστέψουν πως ένα μάτσο Εβραίοι πρόσφυγες επρόκειτο να φτάσουν εκεί. Εκείνο το περιστατικό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια υβριδική προβοκάτσια των αντιπάλων της Ρωσίας που εκμεταλλεύτηκε την προτίμηση μέρους του πληθυσμού στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, ο Gadzhiyev δεν είχε άδικο να υποπτεύεται ότι οι ίδιες αυτές δυνάμεις πιθανόν να έπαιξαν ρόλο στην τελευταία τρομοκρατική επίθεση, ειδικά από την στιγμή που τα πλάνα από τις σκηνές δείχνουν πως οι ένοχοι είχαν λάβει τουλάχιστον κάποια εκπαίδευση στον χειρισμό των όπλων και στις τακτικές. Παρ' όλα αυτά, όπως υπαινίχθηκε ο Rogozin στην ανάρτησή του, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό και κάποιοι ντόπιοι σαφώς συνωμότησαν με ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας χωρίς τη θέλησή τους, είτε συνειδητοποίησαν με ποιον πραγματικά είχαν να κάνουν είτε έπεσαν στα ψέματα για τις ιστορίες κάλυψης.

Αυτό το modus operandi φάνηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης του Crocus την άνοιξη, στην οποία η GRU της Ουκρανίας έπαιξε κρίσιμο συντονιστικό ρόλο. Στοιχεία της κοινωνίας που βρίσκονται σε κίνδυνο, στην προκειμένη περίπτωση μετανάστες, στρατολογούνται από ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας (συνήθως μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram στις μέρες μας). Η βασική αιτία λοιπόν είναι πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν εξ αρχής προδιάθεση για εξτρεμιστικές ιδεολογίες, αλλά εκεί έγκειται και η δυσκολία στην προληπτική άμυνα κατά αυτής της απειλής.

Πάντα θα υπάρχουν εξτρεμιστές σε κάθε κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έλκονται από αυτές τις απόψεις λόγω των προϋπαρχόντων ψυχολογικών προβλημάτων τους, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει ακόμη και σε ένα ιστορικά ανεκτικό και κοσμοπολίτικο κράτος-πολιτισμό όπως η Ρωσία. Είναι απλώς αδύνατο να παρακολουθεί κανείς όλα όσα κάνει ο καθένας σε κάθε εφαρμογή κάθε στιγμή, ακόμη και σε αυτές που δεν είναι κρυπτογραφημένες. Αυτό που μπορεί να γίνει, ωστόσο, είναι να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να αναφέρουν την ύποπτη συμπεριφορά της οικογένειας και των φίλων τους.

Το να είσαι "πληροφοριοδότης" θεωρείται κάτι προδοτικό, και αυτό όντως ισχύει αν κάποιος προδίδει τους κοντινούς του ανθρώπους που ασχολούνται με δραστηριότητες που αναμφισβήτητα δε βλάπτουν κανέναν άλλο, όπως για παράδειγμα τα εγκλήματα του "λευκού κολάρου", αλλά το να ενημερώσεις τις αρχές για έναν ύποπτο τρομοκράτη είναι ευγενές. Οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, το ντύσιμο, τη νοοτροπία και τη ρητορική μπορούν να υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί ή βρίσκεται σε αυτή την πορεία, μετά την οποία θα μπορούσε να στρατολογηθεί ως τρομοκράτης από ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας.

Όπως λέει και η κλισέ ρήση, "καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι", και το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορεί να κάνει κάθε μέλος της οικογένειας ή φίλος αν δει αυτή τη μεταμόρφωση σε κάποιον κοντινό του άνθρωπο είναι να ενημερώσει τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ορισμένοι κοινωνικο-πολιτισμικοί "κώδικες" αποθαρρύνουν να το κάνουν αυτό ακόμη και όταν είναι προφανές πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν με την εποχή, αφού η ριζοσπαστικοποίηση που οφείλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η στρατολόγηση από ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι μερικές από τις κορυφαίες απειλές του σήμερα.

Η λύση ξεκινά από το σπίτι, μερικές φορές κυριολεκτικά, με την κοινωνία και το κράτος να συνεργάζονται για να ξεριζώσουν τους εξτρεμιστές μέσα στη χώρα τους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν ακόμα να αναμορφωθούν, αν αυτή η τάση εντοπιστεί αρκετά νωρίς και δεν έχουν ακόμα περάσει τον Ρουβίκωνα για να σχεδιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα, οπότε το πιο στοργικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος είναι να προσπαθήσει να βρει βοήθεια για τους οικείους του το συντομότερο δυνατό. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαν στη συνέχεια να μετατραπούν σε διπλούς πράκτορες και επομένως να βοηθήσουν να σωθούν αμέτρητες ακόμη ζωές.

Η διαπίστωση αυτή είναι επίκαιρη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Κυριακής, καθώς αναδεικνύει τον υβριδικό χαρακτήρα αυτής της πρόκλησης. Οι ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας πιθανώς εμπλέκονται σε αβέβαιο βαθμό, αλλά εξακολουθούν να βασίζονται σε ριζοσπαστικοποιημένους ντόπιους για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους, όχι σε δικούς τους συμπατριώτες. Επομένως, ο Gadzhiev και ο Rogozin έχουν δίκιο με τον τρόπο τους, με την πραγματικότητα αυτού που συνέβη να είναι ένας συνδυασμός των δύο εξηγήσεών τους, καθιστώντας έτσι αναγκαία μια υβριδική λύση του είδους που προτείνεται σε αυτό το κομμάτι ως απάντηση σε αυτή την υβριδική απειλή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail