Η «μπλε οθόνη του θανάτου» θα μπορούσε να ρίξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση χάους για εβδομάδες

Έχει γίνει ολοφάνερο ότι είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από τους υπολογιστές μας.  Η «μεγαλύτερη διακοπή της πληροφορικής στην ιστορία» έχει ρίξει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση χάους και μας λένε πως μπορεί να χρειαστούν «εβδομάδες» για την πλήρη ανάκαμψη.  Αμέτρητες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, οι υπηρεσίες των νοσοκομείων έχουν διακοπεί, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι εκτός λειτουργίας για πολλές μεγάλες τράπεζες και μας ενημερώνουν πως εκατομμύρια εργαζόμενοι ενδέχεται να μη λάβουν μισθοδοσία αυτό το μήνα.  Αν μια απλή «δυσλειτουργία» λογισμικού μπορεί να προκαλέσει τόση τρέλα, τι θα συνέβαινε αν το Διαδίκτυο δεν ήταν ξαφνικά διαθέσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλοί άνθρωποι αρχικά υπέθεσαν ότι μπορεί να συμβαίνει μια κυβερνοεπίθεση, αλλά η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλο το χάος που παρακολουθούμε προκλήθηκε από ένα update της CrowdStrike:

Το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα τεχνικό πρόβλημα που η παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike δήλωσε ότι είχε εντοπίσει στο λογισμικό της και εργαζόταν για την επίλυσή του. Η CrowdStrike παρέχει λογισμικό προστασίας από ιούς στη Microsoft για τις συσκευές της με Windows.

«Νωρίτερα σήμερα, μια ενημερωμένη έκδοση της CrowdStrike ήταν υπεύθυνη για τη διακοπή λειτουργίας πολλών συστημάτων πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η Microsoft σε δήλωσή της στο CBS News.
Για μένα, αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ανεξέλεγκτης ανικανότητας που μαστίζει την κοινωνία μας σήμερα.

Δεν δοκίμασε κανείς αυτό το update πριν το κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdStrike λέει πως το ζήτημα έχει εντοπιστεί και το πρόβλημα έχει πλέον επιδιορθωθεί:
Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτς, ανέφερε ότι το ζήτημα είχε εντοπιστεί και η λύση βρίσκεται σε εφαρμογή. Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το ζήτημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει αναπτυχθεί μια επιδιόρθωση"
Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται να κάνει πολύ καλό για τους χρήστες που τώρα ασχολούνται με τη διαβόητη «Μπλε οθόνη του θανάτου»:
Η περιβόητη Blue Screen of Death εμφανίζεται παντού, από τις τράπεζες μέχρι τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας εκτεταμένο πανικό και σύγχυση. Όλες οι πτήσεις των United, Delta και American Airlines ακινητοποιήθηκαν εν μέσω του χάους.
Σύμφωνα με έναν ειδικό, αν βλέπετε επανειλημμένα τη «Μπλε οθόνη του θανάτου» αυτήν την στιγμή, «δεν μπορείτε να κάνετε πολλά»:
Ο κ. Pardo συνέχισε: «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε αν ο υπολογιστής σας έχει τη μπλε οθόνη θανάτου.

«Οι χρήστες υπολογιστών θα πρέπει να περιμένουν την ομάδα πληροφορικής τους να επιλύσει το πρόβλημα και πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν από το τηλέφωνό τους ή να χρησιμοποιήσουν στυλό και χαρτί στο μεταξύ.

«Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλες τις εταιρείες που έχουν πληγεί από αυτή την επίθεση. Οι οργανισμοί πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τα σχέδια ανάκαμψης από καταστροφές για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα».
Αυτή η τεχνολογική καταστροφή έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον πλανήτη και το CNBC αναφέρει πως μπορεί να χρειαστούν «μέρες ή και εβδομάδες» για να επιλυθεί πλήρως αυτή η κρίση:
Το σφάλμα του λογισμικού CrowdStrike που κατέρρευσε τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft και προκάλεσε τη μεγαλύτερη διακοπή της πληροφορικής στην ιστορία, προκάλεσε διαταραχές στα λιμάνια των ΗΠΑ και παγκοσμίως, με τα εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα αεροπορικών μεταφορών να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με ειδικούς στα logistics, καθώς οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν τις πτήσεις τους.

«Τα αεροπλάνα και το φορτίο δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται και θα χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες για να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα», δήλωσε ο Niall van de Wouw, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων εφοδιαστικής αλυσίδας Xeneta, υπεύθυνος αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών, σε δήλωση που μοιράστηκε με το CNBC. «Αυτό είναι μια υπενθύμιση του πόσο ευάλωτες είναι οι ωκεάνιες και εναέριες αλυσίδες εφοδιασμού μας σε αστοχία της πληροφορικής».
Σίγουρα δεν το χρειαζόμασταν αυτή την στιγμή, γιατί οι οικονομικοί μας αριθμοί έχουν ήδη κινηθεί σε λάθος κατεύθυνση αρκετά γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, η αεροπορική βιομηχανία έχει βρεθεί σε μια κατάσταση πλήρους και απόλυτου χάους:
Πάνω από 1.800 πτήσεις είχαν ακυρωθεί εντός, προς ή από τις ΗΠΑ από το πρωί της Παρασκευής και περισσότερες από 5.000 άλλες καθυστέρησαν, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων, FlightAware. Παγκοσμίως, περισσότερες από 28.000 πτήσεις καθυστέρησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Νιώθω τόσο άσχημα για όσους έχουν κολλήσει σε ένα αεροδρόμιο αυτή την στιγμή.

Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να μην φτάσετε εκεί που υποτίθεται ότι θα πάτε για λίγο.

Αυτή η διακοπή πληροφορικής ανάγκασε επίσης την ακύρωση των χειρουργείων σε όλη τη χώρα:
Ο Gary Baulos ξύπνησε στις 3:30 π.μ. την Παρασκευή για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς για να διορθώσει οκτώ αποφραγμένα σημεία. Ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο στο Paducah του Κεντάκι άλλαξε σύντομα τα σχέδιά του. Η επέμβαση θα αναβαλλόταν λόγω μιας παγκόσμιας τεχνολογικής διακοπής που εκτροχίαζε τις εργασίες.

Ο 73χρονος συνταξιούχος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο, παίρνοντας ένα πρωινό με μπέικον, αυγά και τηγανίτες σε ένα IHOP πριν επιστρέψει στο σπίτι του στο Μάριον. «Υποθέτω ότι θα το κάνω κάποια άλλη φορά», είπε.

Δεν ήταν όλοι τόσο αισιόδοξοι. Η Lydia, η οποία ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό της για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ακύρωσε την επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Maryland. Σε μια αίθουσα αναμονής γεμάτη ασθενείς και μέλη της οικογένειάς τους, όλοι έλαβαν την είδηση ότι οι επεμβάσεις αναβλήθηκαν.
Υπήρχαν άνθρωποι που πέθαναν επειδή δεν μπορούσαν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονταν;

Ελπίζω όχι.

Μας λένε επίσης ότι «εκατομμύρια» εργαζομένων μπορεί να μη λάβουν μισθούς αυτόν τον μήνα επειδή τόσα πολλά συστήματα είναι εκτός λειτουργίας αυτήν την στιγμή:
Εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μη λάβουν τους μισθούς τους αυτόν τον μήνα εν μέσω μιας παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.

Αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής είδαν τα συστήματά τους να καταρρέουν σήμερα το πρωί, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να λαμβάνουν ή να στέλνουν χρήματα.
Εάν υποτίθεται πως θα πάρετε μισθό την Παρασκευή, πιθανότατα διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Μισθοδοσίας λέει ότι ο οργανισμός της «έλαβε παράπονα από αρκετούς πελάτες που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό μισθοδοσίας τους λόγω της διακοπής λειτουργίας»:
Η Παγκόσμια Ένωση Μισθοδοσίας (GPA) προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι «κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τους μισθούς τους» επειδή οι εργοδότες ή οι τράπεζές τους βασίζονται στο CrowdStrike για την προστασία της κυβερνοασφάλειας.

Παραμένει ασαφές πόσο εκτεταμένη είναι η διαταραχή μισθοδοσίας, αλλά η Melanie Pizzey, η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της GPA είπε πως η εταιρεία της είχε λάβει παράπονα από αρκετούς πελάτες που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό μισθοδοσίας τους λόγω της διακοπής λειτουργίας.

Τα συστήματα μισθοδοσίας συνήθως πρέπει να ειδοποιούνται για τυχόν ζητήματα που θα εμπόδιζαν τις άμεσες καταθέσεις να περάσουν τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την ημέρα πληρωμής, προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί εγκαίρως.
Αυτό σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά είναι ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει πόσο απίστευτα ευάλωτοι είμαστε.

Νομίζω ότι η ζωή ήταν πολύ πιο απλή όταν όλοι βασιζόμασταν σε στυλό και χαρτί.

Δυστυχώς, αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε τώρα, και πολύ περισσότερο χάος βρίσκεται στο δρόμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail