"Θέλει Ρώσους για πρωινό": Κάγια Κάλλας, η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ;

https://kajakallas.ee/galerii
Η φιλοπόλεμη πρωθυπουργός της Εσθονίας εγκαταλείπει την πολιτική κρίση στην πατρίδα της για να αναλάβει την κορυφαία διπλωματική θέση στις Βρυξέλλες

Η Εσθονή πρωθυπουργός προτάθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για να γίνει ο επόμενος ύπατος εκπρόσωπος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πολιτικός -που έχει επιλεγεί για να μιλάει για τις Βρυξέλλες διεθνώς και να εξισορροπεί τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην ΕΕ- έχει τη φήμη ενός ασυμβίβαστου γερακιού σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.

Πριν ξεκινήσει την πενταετή θητεία της, η Κάλλας θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου αναμένεται να ψηφίσουν για τον διορισμό της τον Ιούλιο, ένα βήμα που θεωρείται ευρέως τυπικό.

'Τρώει Ρώσους για πρωινό'

Η στάση της 47χρονης απέναντι στη Μόσχα συνοψίστηκε από ανώνυμο αξιωματούχο της ΕΕ, εξηγώντας γιατί τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη αντιστέκονται στην υποψηφιότητά της για μια άλλη κορυφαία θέση - τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

"Αλήθεια βάζουμε σε αυτή τη θέση κάποιον που του αρέσει να τρώει Ρώσους για πρωινό;", δήλωσε η πηγή στο Politico τον Μάρτιο.

Η Κάλλας αντέδρασε δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του πρωινού της, το οποίο αποτελείται από βατόμουρα, μούσλι, ένα γαλακτοκομικό προϊόν και ένα ποτό.

Στείλτε στρατεύματα στην Ουκρανία

Η Κάλλας έχει ασπαστεί την ιδέα πως κάποια στιγμή οι χώρες του ΝΑΤΟ ίσως χρειαστεί να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να εμποδίσουν τη Μόσχα να νικήσει το Κίεβο, την οποία πρότεινε για πρώτη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο.

"Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δύναμή μας. Η Ρωσία λέει ότι αυτό ή εκείνο το βήμα είναι κλιμάκωση, αλλά η άμυνα δεν είναι κλιμάκωση", δήλωσε η Εσθονή πολιτικός για την πρόταση.

Ο δηλωμένος στόχος του Μακρόν με τη δημόσια διατύπωση της ιδέας ήταν να αφήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μαντέψει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να υποστηρίξει την Ουκρανία. Αφού πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, απέκλεισαν την αποστολή στρατιωτών τους για να πολεμήσουν υπέρ του Κιέβου, η πρόταση υποβαθμίστηκε σε αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στη δυτική Ουκρανία.

Η Kallas υποστήριξε το νέο σχέδιο, λέγοντας πως δεν ισοδυναμεί με κλιμάκωση - επειδή μια ενδεχόμενη επίθεση στους εκπαιδευτές δε θα προκαλούσε υποχρεωτική κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ.

"Εάν στέλνετε τους ανθρώπους σας για να βοηθήσετε τους Ουκρανούς ... γνωρίζετε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και πηγαίνετε σε μια ζώνη κινδύνου. Οπότε αναλαμβάνεις το ρίσκο", εξήγησε τον Μάιο.

Τι σημαίνει η νίκη

Σύμφωνα με τον Kallas, δεν πρέπει να υπάρχει "σχέδιο Β" για την Ουκρανία, διότι η σκέψη του θα ισοδυναμούσε με υπονόμευση του πρωταρχικού στόχου να βοηθηθεί η Ουκρανία να επικρατήσει στη σύγκρουση.

"Η νίκη στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο το έδαφος", δήλωσε στο BBC στις αρχές Ιουνίου. "Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς κάποιο έδαφος, τότε αυτό είναι μια νίκη, διότι θα τεθεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ".

Η Εσθονή πολιτικός πιστεύει ότι το βέλτιστο σενάριο μιας ήττας για τη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της χώρας. Η Ρωσία αποτελείται από "πολλά διαφορετικά έθνη" που θα μπορούσαν να ανεξαρτητοποιηθούν και "δεν είναι κακό πράγμα αν η μεγάλη δύναμη [γίνει] στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη", υποστήριξε πέρυσι.

Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει για την Εσθονία


Η εσθονική εφημερίδα Postimees υποστήριξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως το να αφήσει πίσω της την εσωτερική πολιτική μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η πρωθυπουργός για τη χώρα της.

Η χώρα της Βαλτικής υποφέρει από ύφεση και σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα και η κυβέρνηση συνασπισμού της Kallas δεν είναι σε θέση να βρει κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υποστήριξε το κύριο άρθρο.

"Έχει κερδίσει τη φήμη μιας ισχυρής φωνής του ανατολικού τμήματος της ΕΕ και μιας πειστικής υποστηρίκτριας της ουκρανικής νίκης", αναφέρει η εφημερίδα. "Όλα αυτά είναι καλά, αλλά οι πολίτες της Εσθονίας δεν την εξέλεξαν με βάση τη διεθνή της εικόνα".

Ο επικείμενος διορισμός της έχει "παραλύσει την κυβέρνηση", καθώς ο συνασπισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο όλοι περιμένουν την παραίτηση της Κάλλας, δήλωσε ο Postimees.

"Υποκρισία" για τη Ρωσία

Η Κάλλας είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της διακοπής όλων των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία ως μέρος της δυτικής απάντησης στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, πέρυσι τα εσθονικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο σύζυγός της Arvo Hallik κατείχε μερίδιο 25% σε εταιρεία logistics που παρέχει υπηρεσίες στη Ρωσία.

Η ίδια αρνήθηκε κάθε αδίκημα και απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, ήταν ένα πολιτικό καπέλωμα. Ωστόσο, η φήμη της υπέστη σοβαρή ζημιά, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

"Πρόκειται για υποκρισία σε κύβο", δήλωσε τότε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto. Αναφερόταν στις επικρίσεις της Κάλλας προς τη Βουδαπέστη, η οποία θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΕ να αποσυνδεθεί από τη ρωσική οικονομία είναι αυτοκαταστροφική, ενώ δεν έχει καμία επίπτωση στις εχθροπραξίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail