Προσοχή στην παγίδα που στήνει η Ουάσινγκτον στην Ασία

Illustration: Liu Xidan/GT
Οι ασιατικές χώρες θα πρέπει να προσέχουν ότι μια παρόμοια παγίδα με αυτή στην οποία έπεσε η Ουκρανία στήνεται στην Ασία, και πρέπει να είναι πιο έξυπνες από την Ευρώπη.

Hu Xijin - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Καμία χώρα στην Ασία δε θα ήθελε με τη θέλησή της να παρασυρθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν παρόμοιες τακτικές σε ορισμένες ασιατικές χώρες όπως έκαναν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να είναι επιφυλακτικές απέναντι στην Κίνα και να τρέφουν ακόμη και εχθρότητα προς αυτήν. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr έχει πέσει ξεκάθαρα σε αυτή την παγίδα.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στην Ασία είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες διαφωνίες σχετικά με εδαφικές διεκδικήσεις καθώς και θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ΝΑΤΟ στην Ασία και δεν έχουν διαμορφωθεί γεωπολιτικές συγκρούσεις μεταξύ μπλοκ. Παλαιότερα, οι εδαφικές διαφορές συνέβαιναν κυρίως μεταξύ των χωρών κατά περίπτωση. Ξαφνικά, όμως, οι διαφορές και οι διαμάχες ορισμένων χωρών με την Κίνα ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της στρατηγικής εμπλοκής των ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ γενικά κρατούσαν "τα χέρια τους κλειστά" όταν επρόκειτο για εδαφικές διαφορές στην Ασία. Ωστόσο, τώρα, όποτε σε μια διαμάχη εμπλέκεται η Κίνα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πάντα τη χώρα που αντιτίθεται στην Κίνα. Προσπαθούν να παρουσιάσουν την Κίνα ως περιφερειακό "νταή" και ενθαρρύνουν τις χώρες της περιοχής να αντιπαρατεθούν με την Κίνα.

Ωστόσο, η κατάσταση μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και πολλά χρόνια. Το πολεμικό πλοίο των Φιλιππίνων που προσάραξε στο Ren'ai Jiao το 1999, την επομένη του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στη Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ, βρίσκεται ακόμη εκεί. Η Κίνα έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις σχέσεις της με τις Φιλιππίνες, με την τριβή μεταξύ των δύο χωρών να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο οι Φιλιππίνες εφοδίασαν το πλοίο. Πού στον κόσμο μπορείτε να βρείτε έναν τόσο καλοπροαίρετο "νταή";

Σήμερα, οι Φιλιππίνες είναι ακόμη πιο ξεδιάντροπες. Ο Μάρκος προσπαθεί, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, να τρομάξει την Κίνα με εντυπωσιακές συμπεριφορές σχετικά με την εδαφική διαμάχη. Έχουν κατασκευάσει μια ψεύτικη αίσθηση θυματοποίησης για τον εαυτό τους.

Η κεντρική ομιλία του Μάρκος στον διάλογο της Σάνγκρι-Λα την Παρασκευή και η ομιλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν το Σάββατο έχουν ως στόχο να καλοπιάσουν τις ασιατικές χώρες. Ο Όστιν αρνήθηκε το Σάββατο πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προκάλεσε την κρίση στην Ουκρανία και διατυμπάνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ασφαλείς "μόνο αν είναι ασφαλής η Ασία". Υποστήριξε τη σημασία του εκτεταμένου δικτύου συνεργασιών στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής για τον Ινδο-Ειρηνικό, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Προφανώς, αν και δεν υπάρχει ΝΑΤΟ στην Ασία, για να εξυπηρετήσουν την παγκόσμια ηγεμονική στρατηγική τους για τον περιορισμό της Κίνας, οι ΗΠΑ θέλουν οι περιφερειακές χώρες να είναι εχθρικές προς την Κίνα, ακολουθώντας το μοντέλο των συμμάχων ή των χωρών-εταίρων του ΝΑΤΟ. 

Ως επαγγελματίας των κινεζικών μέσων ενημέρωσης που παρακολουθεί τη γεωπολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, ελπίζω πραγματικά ότι οι ασιατικές χώρες δεν θα θαμπωθούν από τις ΗΠΑ και θα διατηρήσουν τη στρατηγική τους νηφαλιότητα. Οι εδαφικές διαμάχες έχουν απομείνει από την ιστορία. Ποτέ δεν κάναμε χρήση των τεράστιων εθνικών μας πόρων για την επίλυση αυτών των διαφορών, οπότε η Κίνα δεν είναι "νταής", για να μην πω " επιτιθέμενη". Ωστόσο, αν χώρες όπως οι Φιλιππίνες προσπαθήσουν να εκφοβίσουν την Κίνα με την υποστήριξη άλλων δυνάμεων, σίγουρα θα υποστούν πλήγμα και θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, και εκείνη την στιγμή οι ΗΠΑ δεν θα είναι εκεί για να τις υποστηρίξουν.

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο διάλογο της Σάνγκρι-Λα, οι ασιατικές χώρες θα έπρεπε να είχαν δει ένα έθνος που επηρεάζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οδηγώντας στην τραγωδία του πολέμου. Παρόλο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξή τους και προσφέρουν βοήθεια, η Ουκρανία και ο λαός της είναι αυτοί που υποφέρουν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε εξωτερικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ να στήσουν την ίδια παγίδα στην Ασία, ούτε να πέσουμε εμείς οι ίδιοι στην παγίδα.

* Ο συγγραφέας είναι επαγγελματίας των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail