Το ΝΑΤΟ γυρίζει το σπιράλ του πολέμου

Freepen.gr - Εν μέσω της αμυδρής αχτίδας ελπίδας για την επερχόμενη κατάπαυση του πυρός που λάμπει στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, αναφέρει το southfront.press.

Στις 21 Ιουλίου, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 της Διοίκησης Παγκόσμιας Κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους, πέταξαν από την αεροπορική βάση Barksdale στη Λουιζιάνα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Πάνω από τη Φινλανδία, τοποθέτησαν την πτήση σε θέσεις βολής για να εξαπολύσουν πλήγματα στο ρωσικό έδαφος. Τα βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά MiG-29 και MiG-31.

Μετά την πτήση, τα βομβαρδιστικά ανεφοδιάστηκαν από ένα KC-135 Stratotanker της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας και προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τόνισε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που αεροσκάφη αυτού του τύπου προσγειώθηκαν στη Ρουμανία, γεγονός που υπογραμμίζει την εσκεμμένη κλιμάκωση κατά της Ρωσίας.

Τα αεροσκάφη θα υποβληθούν σε συντήρηση μετά την πτήση και εκπαίδευση με την πολεμική αεροπορία του ΝΑΤΟ ως μέρος της Επιχειρησιακής Ομάδας Βομβαρδιστικών 24-4. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα B-52 θα επιχειρούν ως 20η Μοίρα Εκστρατευτικών Βομβαρδιστικών.

Τρία ακόμη στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 της Διοίκησης Global Strike της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή της Βερίγγειας Θάλασσας στις 15 Ιουλίου.

Ένα σημαντικό βήμα προς την πυρηνική κλιμάκωση ήταν η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026. Ο κατάλογος των όπλων θα περιλαμβάνει τους πολυλειτουργικούς πυραύλους SM-6, τους πυραύλους κρουζ Tomahawk, καθώς και τα υπό ανάπτυξη υπερηχητικά όπλα.

Το 1987, η ΕΣΣΔ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήψαν συμφωνία για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε στα μέρη να δοκιμάζουν πυραύλους χερσαίας βάσης με βεληνεκές 500 έως 5.500 χλμ. καθώς και εκτοξευτές για αυτούς.

Το 2019, ήταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συνθήκη. Μετά την κατάρρευση της συνθήκης, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να τηρούν ένα εθελοντικό μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων εδάφους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στο έδαφός τους, έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναπτύξουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη ή την Ασία.

Εάν η Ουάσινγκτον αναπτύξει τους πυραύλους της στη Γερμανία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αναγνώρισε πως από το 2014 το ΝΑΤΟ έχει υποστεί τον πιο σημαντικό μετασχηματισμό της δικής του συλλογικής άμυνας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Επί του παρόντος, περισσότεροι από 500 χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή. Οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν να ξεκινήσει η σύγκρουση, αλλά να επικεντρωθούν στην προετοιμασία της. Έτσι, αυξάνοντας την κλιμάκωση.

Ενώ όλοι παρακολουθούν την κούρσα για την προεδρία στην Ουάσιγκτον, ακούγοντας τις υποσχέσεις και τους ισχυρισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν σταματούν την καθοδική πορεία προς τον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail