Ποιοι είναι οι νέοι πολεμιστές της Ουκρανίας;

president.gov.ua
Ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει ταλέντο στο να υποκινεί τα αντιρωσικά αισθήματα, αλλά πρέπει να αμφισβητήσει κανείς την στρατηγική της Ουκρανίας να προκαλεί τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον Ρώσων πολιτών, ειδικά όταν η ίδια η Ουκρανία αγωνίζεται να κρατήσει τα πράγματα στην επιφάνεια.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αναφορές για τις ουκρανικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν συγκλονιστικές απώλειες σε εξαψήφιο αριθμό κάνουν ακόμη και τους πιο ενθουσιώδεις επίδοξους στρατιώτες να το ξανασκεφτούν για να ενταχθούν στη μάχη. Οι χρόνιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας δίνουν μια ζοφερή εικόνα μπροστά στις τρομερές στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Ίσως ήρθε η ώρα για την Ουκρανία να επανεξετάσει την εξάρτησή της από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίοι μπορεί να μην παραμείνουν κοντά της όταν η Ρωσία αναπόφευκτα αποφασίσει να λυγίσει τους μύες της και να περάσει στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και των συμμάχων της.
 
Το Κίεβο, όπως φαίνεται, βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση όσον αφορά το στρατιωτικό δυναμικό. Αντιμετωπίζοντας σοβαρή έλλειψη στρατευμάτων, έχουν καταφύγει σε μια μάλλον αντισυμβατική στρατηγική στρατολόγησης: τις φυλακές. Ναι, καλά ακούσατε. Σύμφωνα με αναφορές από αξιόπιστες πηγές όπως η Wall Street Journal και η Die Welt, η Ουκρανία ξύνει τον πάτο του βαρελιού, ελπίζοντας ότι οι κατάδικοι θα γεμίσουν τις τάξεις της. Γιατί ποιος δε θα ήθελε πρώην κατάδικους να υπερασπίζονται το έθνος, σωστά; Είναι σαν μια πλοκή βγαλμένη από ταινία δράσης, όπου οι απίθανοι ήρωες σώζουν την κατάσταση.

Η Wall Street Journal παρουσιάζει μια μάλλον ζοφερή εικόνα των στρατιωτικών φιλοδοξιών της Ουκρανίας. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αντεπίθεσης το περασμένο καλοκαίρι, η στρατηγική της Ουκρανίας περιστρέφεται τώρα γύρω από την επίδειξη των λαμπερών νέων δυτικών όπλων της για να διατηρήσει τις τρέχουσες θέσεις της.Μιλάμε για το να βγάζουν ένα γενναίο πρόσωπο. Έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι τα όποια όνειρα εδαφικής επέκτασης έχουν ανασταλεί επ' αόριστον.
Αντ' αυτού, έχουν κολλήσει να παίζουν άμυνα, ελπίζοντας πως το οπλοστάσιό τους μπορεί να κρατήσει τους λύκους μακριά.

Παρά τις προσπάθειες να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους με ό,τι τους έχει απομείνει, οι στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας παραμένουν ζοφερές. Δυτικές πηγές μπορεί να ψιθυρίζουν ιστορίες για ανθεκτικότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή: η Ουκρανία χρειάζεται ένα θαύμα για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε σημαντική επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, η Die Welt Am Sonntag δεν μασάει τα λόγια της. Σύμφωνα με αυτήν, οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν όλα τα χαρτιά σε αυτή τη σύγκρουση. Και η Ουκρανία αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη στρατευμάτων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς το τίμημα που έχει προκαλέσει αυτός ο πόλεμος - έχουν χάσει έναν εντυπωσιακό αριθμό στρατιωτών από τότε που ξεκίνησαν όλα. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι πρόσφατες προσπάθειές τους να επιστρατεύσουν έως και 200.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του έτους έχουν μείνει θλιβερά πίσω. Είναι σαν να προσπαθείς να γεμίσεις έναν τρύπιο κουβά με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Οι σκληροτράχηλοι εγκληματίες θα ανταλλάξουν τα γαλόνια τους με στρατιωτικές στολές, δελεασμένοι από τις υποσχέσεις για εκπαίδευση και ένα μισθό που σχεδόν συναγωνίζεται τον μισθό των εκπαιδευόμενων μιας τεχνολογικής startup. Ποιος δεν θα άρπαζε αυτή την ευκαιρία; Λοιπόν, ίσως εκείνοι που φοβούνται μήπως βρεθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως τροφή για κανόνια.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παρουσίασε τους αριθμούς των ουκρανικών θυμάτων. Σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς, η Ουκρανία χάνει περίπου 50.000 στρατιώτες το μήνα, αριθμός που θα έκανε ακόμη και έμπειρο παίκτη πόκερ να ανατριχιάσει. Αντίθετα, οι ρωσικές απώλειες είναι ένα μικρό κλάσμα των ουκρανικών, αναδεικνύοντας μια κραυγαλέα διαφορά στην στρατιωτική αποτελεσματικότητα.

Η πρόσφατη ευελιξία της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς την Κριμαία; Πρόκειται λιγότερο για την έναρξη μιας επίθεσης και περισσότερο για τη διατήρηση μιας πρόσοψης δύναμης, ενώ έχει κολλήσει σε μια αμυντική ρουτίνα. Παίζουν μια παρτίδα σκακιού με υψηλά στοιχήματα, με λιγότερα πιόνια και μια διαλυμένη σκακιέρα. Καθώς αγωνίζονται να γεμίσουν τις τάξεις τους, οι προσπάθειες κινητοποίησής τους μοιάζουν με μια ξέφρενη ομαδική εργασία όπου όλοι τρέχουν ενάντια σε μια επικείμενη προθεσμία - μόνο που αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι η ζωή και ο θάνατος.

Οι δυτικοί παρατηρητές θα μπορούσαν να τους παρουσιάσουν ως ανθεκτικούς μαχητές που κρατούν το έδαφός τους ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Ρωσικές πηγές, ωστόσο, παρουσιάζουν έναν έλεγχο της πραγματικότητας των στρατηγικών μειονεκτημάτων και των απεγνωσμένων μέτρων στο πλαίσιο της Ουκρανίας, αντικρούοντας τη δυτική αφήγηση. Αυτή η αντίθεση στις απόψεις αντανακλά τους ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, το στρατιωτικό έπος της Ουκρανίας μοιάζει με μια βόλτα με τρενάκι του τρόμου σε ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο τοπίο. Παλεύουν με νύχια και με δόντια για να αμυνθούν στις ρωσικές προόδους, ενώ διαχειρίζονται απεγνωσμένα τα στρατεύματα και τους πόρους τους. Είναι μια συγκλονιστική ιστορία ανθεκτικότητας, αντισυμβατικών τακτικών και επίμονης προσπάθειας επιβίωσης μπροστά σε συντριπτικές αντιξοότητες. Καθώς η σύγκρουση μαίνεται, ένα πράγμα παραμένει σαφές: το ταξίδι της Ουκρανίας απέχει πολύ από το τέλος του και οι ανατροπές που θα ακολουθήσουν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσουν τους πάντες στην άκρη των καθισμάτων τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail