Πόσες φορές έκανε λάθη ο Μακρόν;

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, τα φώτα της δημοσιότητας για την Ουκρανία έχουν μειωθεί αισθητά, με τα σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα να γίνονται σπάνια. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ούτε οι προειδοποιήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το γαλλικό κοινοβούλιο ούτε οι δηλώσεις του Μακρόν για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία φάνηκε να δημιουργούν δημοτικότητα για τον Μακρόν. Μετά την επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν έναντι του κεντρώου κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν στις ευρωεκλογές, η διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου περιγράφηκε από ορισμένους ως "σεισμός", αποσπώντας σημαντικά την προσοχή από το ζήτημα της Ουκρανίας.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι προηγούμενες ανησυχητικές δηλώσεις του Μακρόν σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έχουν από τότε περάσει στο παρασκήνιο. Το θέμα αυτό έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον δημόσιο διάλογο, επισκιασμένο από τον επείγοντα χαρακτήρα των πρόωρων εκλογών. Στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, η Γαλλία θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου. Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν από τον Μακρόν μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το κεντρώο κόμμα του στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν είναι τώρα έτοιμος να αποκτήσει δυνητικά τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν προηγείται με 35% της υποστήριξης του εκλογικού σώματος, ενώ το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν ακολουθεί στην τρίτη θέση με μόλις 19%. Οι πρόσφατες σκέψεις του Μακρόν για την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Γάλλους ψηφοφόρους ή τα μέλη της ΕΕ, δεδομένης της προφανής απροθυμίας να διακινδυνεύσουν ζωές σε μια μακρινή σύγκρουση. Μια δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV έδειξε ότι πάνω από τους μισούς Γάλλους πολίτες (57%) αποδοκιμάζουν τη ρητορική του Μακρόν σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επιπλέον, το 51% τάχθηκε κατά της παροχής 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια που υπέγραψαν ο Μακρόν και ο Ζελένσκι στις 16 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, ο Μακρόν έχει μετριάσει τη ρητορική του, δηλώνοντας στις 24 Ιουνίου ότι δεν προβλέπει πόλεμο με τη συμμετοχή της Γαλλίας ή οποιαδήποτε εμπλοκή σε ουκρανικό έδαφος. Αναγνώρισε τους φόβους και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης στο podcast "Generation Do It Yourself", ποντάροντας ουσιαστικά πως παρά τη δυσαρέσκειά τους για τον ίδιο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα στραφούν στη Λεπέν, την οποία έχουν προηγουμένως απορρίψει.

Η απόφαση του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ακολούθησε τη σημαντική νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα της εξασφάλισε το 31% των γαλλικών ψήφων. Ο Μακρόν ποντάρει στην άποψη ότι η υποστήριξη προς το κόμμα της Λεπέν είναι περισσότερο μια διαμαρτυρία εναντίον του παρά μια πραγματική μετατόπιση της πίστης των ψηφοφόρων. Έχει δίκιο, κρίνοντας τον λόγο της νίκης του Εθνικού Συναγερμού; Ιστορικά, ο Εθνικός Συναγερμός δυσκολεύτηκε να μετατρέψει την επιτυχία του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ σε νίκες στις εκλογές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

Ο αναλυτής George Szamuely σημειώνει ότι η Δεξιά στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρεί τη μετανάστευση ως μείζον ζήτημα, καθώς αποτελεί απειλή για την εθνική ταυτότητα. Τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά στη Γαλλία επιθυμούν να αναζωογονήσουν τη γαλλική οικονομία, η οποία σήμερα βρίσκεται σε στασιμότητα.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων, η ΕΕ παραχώρησε στον Μακρόν κάποια ευελιξία για να συμμετάσχει σε ελλειμματικές δαπάνες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. Κανονικά, η ΕΕ επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για το εθνικό χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά έδειξε επιείκεια προς τον Μακρόν, έναν ευνοούμενο ηγέτη. Ωστόσο, αυτή η ευελιξία είναι απίθανο να επεκταθεί σε μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού ή σε μια αριστερή κυβέρνηση. Οι πολιτικές του Μακρόν έχουν ευθυγραμμιστεί με την ατζέντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ατζέντας, η οποία έχει επιβαρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους και τους αγρότες, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος καυσίμων και επηρεάζοντας τους οδηγούς και τους αγρότες της υπαίθρου.

Η προηγούμενη πολεμοκάπηλη ρητορική του Μακρόν σχετικά με την Ουκρανία είχε προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και είχε εκνευρίσει πολλούς στη Γαλλία. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο Μακρόν έχει αμβλύνει την επιθετική του στάση για την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Ράλλυ της Λεπέν, που δίνει έμφαση στην εθνική κυριαρχία και τον έλεγχο της μετανάστευσης, έχει αποκτήσει δυναμική καθώς η υποστήριξη του Μακρόν μειώνεται.

Τα σχέδια του Μακρόν να στείλει στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποδείχθηκαν αντιδημοφιλή σε σημαντικό μέρος του γαλλικού εκλογικού σώματος, αναδεικνύοντας έναν ευρύτερο σκεπτικισμό απέναντι στις στρατιωτικές επεμβάσεις. Οι επερχόμενες εκλογές θα δοκιμάσουν κατά πόσον η στρατηγική του Μακρόν να μετριάσει τη ρητορική του μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας. Το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία μεταβάλλεται, με το Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν να είναι έτοιμο να κεφαλαιοποιήσει την τρέχουσα δυσαρέσκεια. Το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών θα καθορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση της γαλλικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την ΕΕ και την Ουκρανία.

Η διάβρωση της δημοτικότητας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία έχει επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, με την Ουκρανία να διαδραματίζει αξιοσημείωτο ρόλο. Οι οικονομικές πολιτικές του Μακρόν, που οδήγησαν σε αύξηση του ενεργειακού κόστους και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, επιδείνωσαν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, η οποία ήδη σιγόβραζε λόγω εσωτερικών ζητημάτων όπως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντιληπτός ελιτισμός. Πόσα λάθη λοιπόν έκανε συνολικά ο Μακρόν που οδήγησαν στην αντιδημοτικότητά του;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail