Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Μιλώντας ειλικρινά, κεντρώοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι υπέδειξαν πως η Χάρις δεν έχει ακόμη πείσει ότι μπορεί να τον νικήσει», ανέφερε το Politico στις 22 Ιουλίου.
Οι Ευρωπαίοι δεν είναι αισιόδοξοι ότι η Χάρις μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και αν κρίνουμε από παλαιότερες δηλώσεις της, δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλής στον Γηραιό Κόσμο.
Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια ιδιωτική συζήτηση, αλλά χωρίς να γνωρίζει πως τα σχόλιά της μεταδίδονταν ζωντανά πριν από μια εκδήλωση σε πάνελ τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τη Χάρις ότι είναι «αόρατη» και προέβλεψε πως δεν θα κερδίσει ποτέ τις εκλογές.
«Θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει έναν άλλο υποψήφιο αντί της Καμάλα Χάρις από την αρχή. Δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εκλογές, εννοώ ότι αυτό είναι απελπιστικό. Δεν την ξέρω καν γιατί ήταν τόσο αόρατη», δήλωσε η Σνάμπελ.
Αν και η Σνάμπελ εξέφρασε την άποψη ότι οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να είχαν προετοιμάσει έναν άλλο υποψήφιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι υπάρχουν πεποιθήσεις πως το μπλοκ θα έπρεπε να είχε καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων με την Αντιπρόεδρο.
«Υπάρχει το επιχείρημα πως η ΕΕ θα έπρεπε να είχε καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την καλλιέργεια σχέσεων με την Χάρις, δεδομένης της ηλικίας του Μπάιντεν. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν το έκανε ακριβώς εύκολο. Δεν ήταν εύκολο να βρει κανείς ευκαιρίες για να συναντήσει την Χάρις», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επανεξελέγη πρόσφατα για μια ακόμη πενταετή θητεία, έχει πραγματοποιήσει μόνο μια διμερή συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτή έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το 2022, γεγονός που καταδεικνύει πως «δεν ήταν εύκολο να βρεθούν ευκαιρίες για να συναντηθεί h Χάρις».
Την υποτονική εντύπωση της Χάρις στο ευρωπαϊκό μπλοκ συμμερίζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κορυφαία υποψήφια των Δημοκρατικών να αφήνει συνολικά κακή εντύπωση στο Λονδίνο.
Το Politico επικαλέστηκε μια βρετανική πηγή που περιέγραψε την καθυστερημένη άφιξη της Harris στη σκηνή με προεδρική μουσική σε ένα βρετανικό συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι ως «κοινότοπη» και την ομιλία της αντιφατική με το θέμα του συνεδρίου.
«Η βρετανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τότε τον Ρίσι Σουνάκ, εξέφρασε τη συμμετοχή της αντιπροέδρου ως θετική, αλλά ιδιωτικά δεν εντυπωσιάστηκε που την υποβάθμισαν στη δική της εκδήλωση και γνωστοποίησε τα συναισθήματά της στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου», ανέφερε το δημοσίευμα.
«Θα συνεχιστεί πολλή δουλειά για να χαρτογραφήσουμε πώς θα μοιάζει μια προεδρία της Καμάλα και τι σκέφτεται και τι αισθάνεται για τα θέματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε την ίδια και τους ανθρώπους γύρω της», δήλωσε ένας Βρετανός αξιωματούχος στο Politico. «Θέλω να πω, νομίζω πως πρέπει πραγματικά να δούμε τoν αντιπρόεδρό της και μετά μπορούμε να αξιολογήσουμε ολόκληρο το ψηφοδέλτιο και να βάλουμε κατά κάποιον τρόπο τα νύχια μας σε κάθε κομμάτι του ψηφοδελτίου».
Το όραμα του Χάρις για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, το οποίο υποστηρίζει τη σημασία της εμπλοκής των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις, είναι πιο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους από τον απομονωτισμό του Τραμπ. Παρά την προτίμηση προς τη Χάρις, η οποία φαίνεται ότι εξασφάλισε αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του κόμματός της στις 22 Ιουλίου, η Ευρώπη προετοιμάζεται ωστόσο για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν αθόρυβα να οικοδομήσουν σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν θετική σχέση με μια νέα κυβέρνηση Τραμπ. Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προετοιμαστεί, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι εδώ και καιρό επιφυλακτικοί ως προς την επανεκλογή του Μπάιντεν.
Εάν η Χάρις καταλήξει να είναι υποψήφια για την προεδρία, θα έχει λιγότερο από τέσσερις μήνες για να κάνει εντατική εκστρατεία εναντίον του φορμαρισμένου Τραμπ, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως είναι σταθερό από τα τέλη του περασμένου έτους, να δίνουν σαφές πλεονέκτημα στον Ρεπουμπλικάνο.
Οι Ευρωπαίοι, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι αποκλειστικά εσωτερικό θέμα. Ωστόσο, πολλά ευαίσθητα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις με την Κίνα, ως επί το πλείστον αναβάλλονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι αμερικανικές εκλογές. Η στρατηγική της Ουάσινγκτον για τα επόμενα χρόνια, οι προτεραιότητες της οποίας αλλάζουν ανάλογα με το αν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στην εξουσία, είναι κρίσιμη για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Για τους Ευρωπαίους, η Χάρις αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα ίδια με τον Μπάιντεν, όπως η τυφλή και απερίσκεπτη υποστήριξη των συνεχιζόμενων πολεμικών προσπαθειών της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Αντίθετα, ο Τραμπ εκπροσωπεί την αμερικανική αδιαφορία για την Ευρώπη, καθώς η εναντίωση στην Κίνα θα γίνει η κύρια προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, αν και οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να διατηρήσουν το σημερινό status quo, προετοιμάζονται ήδη για την πιθανότητα να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές του Νοεμβρίου.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr